Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Uitgelicht


 

 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

SANNEKE VAN HASSEL / HOTEL VAN HASSEL
Een lang weekend korte verhalen

Door Carien Touwen | Ezzulia.nl


14 april 2010 | Zin in een lang weekend vol korte verhalen? Dat kan komend weekend in Amsterdam. Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 april 2010 opent De Balie haar deuren als Hotel van Hassel. Schrijfster Sanneke van Hassel nodigt publiek en auteurs uit voor een lang weekend gewijd aan het korte verhaal. Een voorhoede van Europese schrijvers geeft dit weekend haar visie op het medium. Korte verhalen, films, muziek en gesprekken, van het ontbijt tot na middernacht. De VPRO zendt uit en Tirade publiceert. Met Aaf Brandt Corstius, Gyrdir Eliasson, D. Hooijer, Anatoli Gavrilov (Rusland), Judith Hermann (Duitsland), Petina Gappah (Zwitserland/ Zimbabwe), Ton Rozeman, Maartje Wortel en vele anderen.
 


Sanneke van Hassel (1971) studeerde Theater-wetenschap en Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Tot 2006 maakte ze tien jaar lang deel uit van toneelgezelschap 't Barre Land. In 2005 debuteerde ze met de verhalenbundel IJsregen. Het werd genomineerd voor de Vrouw en Kultuur debuutprijs 2005 en voor de Selexyz debutantenprijs 2006. In 2007 verscheen haar tweede verhalenbundel, Witte veder, die op de longlist stond van de Gouden Uil en genomineerd werd voor de Halewijnprijs en de Novel Award. In 2008 won Sanneke de BNG nieuwe literatuurprijs voor haar verhalenbundels. Sanneke werkt op dit  moment aan een roman die na de zomer zal verschijnen en ze schrijft daarnaast nog steeds graag verhalen. Op de valreep kon Ezzulia organisatrice Sanneke van Hassel strikken om wat korte vragen te beantwoorden over dit bijzondere evenement, waarvan zij de kar trekt.
 

Hoe kwam je op het idee om een lang weekend vol korte verhalen te organiseren?

De afgelopen jaren heb ik me in dit genre verdiept. Ik wil laten zien en horen dat het hedendaagse korte verhaal zeer de moeite waard is. Ik wil verhalenschrijvers laten klinken die normaal niet zo in de belangstelling staan en die prachtige verhalen schrijven.
 

Hoe ben je vervolgens aan het organiseren gegaan?

Samen met een redactie en adviseurs van literaire tijdschriften en uitgeverijen heb ik anderhalf jaar lang bundels gelezen en verhalen uit heel Europa opgespoord. We hebben geprobeerd een palet samen te stellen van experimentele, toegankelijke, poŽtische, persoonlijke en politieke verhalen. Ik ken niet alle schrijvers die komen persoonlijk, maar wel van iedereen het werk.
 

Waarom vind je korte verhalen zo belangrijk?

Mooi aan het korte verhaal vind ik dat je in een paar pagina's een hele wereld of geschiedenis kunt oproepen, je laat personages zien op een belangrijk punt in hun bestaan, komt meteen ter zake. In een paar zinnen moet je er zijn, als lezer. Dat is toch mooi, dat je in een paar zinnen helemaal in een wereld kan worden getrokken. Verder is er vaak een verhoogde aandacht voor de stijl bij het korte verhaal. Je kunt er meer aan werken zoals aan poŽzie, heel precies elk woord een plek geven.

Ik vind het ook mooi dat verhalen de verbeelding van de lezer maximaal aanspreken, vaak word je minder bij de hand genomen, krijg je minder aanloop of afloop, die mag je er zelf bij bedenken.
 

Wat schrijf je zelf het liefst: korte verhalen of romans?

Ik schrijf het liefst verhalen omdat ik me dan steeds in andere werelden en figuren kan verdiepen en opnieuw een toon, ritme, manier van vertellen kan zoeken die daarbij of bij hen past.
 

Wat hoop je te bereiken met dit lange weekend vol korte verhalen?

Dat elke bezoeker met minstens twee nieuwe verhalenbundels naar huis gaat; dat die nieuwe schrijvers ontdekt die hem of haar passen. En ook dat de verhalen nog lang naklinken in de hoofden van het publiek, dat ze indruk maken.
 

Wat is het meest bijzondere programmaonderdeel dat je in de planning hebt staan voor dit weekend?

Er is zoveel... En veel wat nooit te zien is geweest in Nederland. Een Irakese schrijver uit Finland treedt op met verhalen over vluchtelingenproblematiek, maar ook een Zimbabwaanse uit Zwitserland die van hieruit naar Afrika kijkt. Ook is er een Britse schrijfster die scherp over moderne relaties en het gezinsleven schrijft. Ook mooi vind ik het programma waarin aandacht wordt besteed aan de parallellen tussen korte films en korte verhalen waar talent uit mijn generatie aan deelneemt, zoals Elke Geurts en Jan van Mersbergen. En ik verheug me op de Sleutelschrijvers, waarin schrijvers een eerbetoon brengen aan hun favoriete korteverhalenschrijver; Chris Keulemans bezingt bijvoorbeeld Salinger en Aaf Brandt Corstius pleit voor Koolhaas.
 


Meer informatie over Hotel van Hassel is verkrijgbaar via De Balie | kijk hier

Kaarten in voorverkoop (t/m 15 april): 10 Euro | kijk hier

Tijdens Hotel van Hassel zijn de openingstijden van de kassa:
vrijdag: 16.00 - 23.30 uur
zaterdag: 9.30 - 23.30 uur
zondag: 9.30 - 17.00 uur

Het volledige programma | kijk hier  
 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over Hotel van Hassel.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.
 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


 

 

 

 

Terug naar boven