Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Uitgelicht
 Bianca Mastenbroek


  Anad Haen 

 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

PRIJSUITREIKING FANTASTELS EN DE UNLEASH AWARD

Een fantastisch boekenbal

Door Okke de Jong | Ezzulia.nl
 


22 maart 2010 | Een chique hotel in Eindhoven was voor auteurs, uitgevers, illustratoren en liefhebbers van Nederlandse fantasy zaterdagavond het middelpunt van de wereld. Niet alleen presenteerde uitgeverij Books of Fantasy vier nieuwe titels, tevens vond de prijsuitreiking plaats van Fantastels en de Unleash Award.

Veel bekende gezichten in de foyer, voorafgaand aan dit fantastische Boekenbal: Alex de Jong, Jack Lance, Tisa Pescar, Thomas Olde Heuvelt, Adrian Stone, Dirk Bontes, Peter Schaap en honderdtwintig andere gasten genoten van een drankje voordat de avond begon met de prijsuitreiking van Fantastels.
 


FANTASTELS

Fantastels is een nieuwe verhalenwedstrijd, maar de 43 ingezonden verhalen zijn zowel van enthousiaste amateurs als van gepubliceerde schrijvers van het kaliber Thomas Olde Heuvelt. Geheel in stijl werden de uitslagen van de wedstrijd door een robot bij organisator Anad Haen bezorgd. Deze eerste editie van Fantastels is gewonnen door Bianca Mastenbroek met het verhaal Gevangen in ijs en bloed. Trots nam ze haar trofee en een geldprijs van €250,- in ontvangst.

Haar eerste reactie:
‘Ik ben zo blij dat ik eindelijk een fantastische schrijfwedstrijd heb gewonnen! En natuurlijk ga ik weer insturen voor de Paul Harland Prijs en de volgende Unleash Award, totdat ik die k win!’

Na een muzikaal intermezzo door Peter Schaap en een korte pauze volgde de uitreiking van de Unleash Award.

Unleash Award

Het ongekend hoge prijzengeld van €1000,- voor de winnaar zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld, maar de Unleash Award is in zes jaar uitgegroeid tot de ultieme krachtmeting voor Nederlandstalige fantasy. Niet minder dan 98 inzendingen van 78 auteurs zijn in twee maanden beoordeeld door een vakjury. Co-organisator Alex de Jong, tevens uitgever van Books of Fantasy, wist de spanning te verlichten door tussendoor zijn vier nieuwe titels te presenteren: Atlantis, het verdoemde eiland van de jonge belofte Martijn Icks, Kadhal, de dood van de magir van Jaap Boekestein, Mando Vid en het Robotbevrijdingsfront van tweevoudig Unleash Award winnaar Django Mathijsen en de verhalenbundel Zee van Verbeelding.

Uiteindelijk haalde de organisatie de laatst overgebleven deelnemers naar voren: Fred Rabouw en Anad Haen. De temperatuur in de zaal bereikte het kookpunt voordat de PowerPoint presentatie verlossing bood: het winnende verhaal was Wraak op het spoor van Anad Haen. De schrijfster stond nog steeds ongelovig voor zich uit te staren toen ik haar vroeg hoe ze zich voelde: ‘Geweldig om samen met twee sterke auteurs in de top drie te staan. Ik had nooit verwacht van hen te kunnen winnen!’

Een springlevend genre

Dit fantastische Boekenbal heeft weer eens aangetoond dat de Nederlandstalige fantasy springlevend is. Voor de lezers die benieuwd zijn naar de winnende verhalen: in het juninummer van Pure Fantasy Magazine worden de winnende verhalen van de Paul Harland Prijs (Thomas Olde Heuvelt), Fantastels n de Unleash Award gepubliceerd. Onbegrijpelijk dat de grotere uitgeverijen klakkeloos buitenlandse auteurs blijven vertalen terwijl deze edelstenen op hun stoep liggen te fonkelen.
 


Top-15 Fantastels

01. Gevangen in ijs en bloed Bianca Mastenbroek
02. De vergeten Godin Alex de Jong
03. Roodborstje, waar blijf je nou? Thomas Olde Heuvelt
04. De heks van Chatsur Fred Rabouw
05. Eraya Anne Witberg
06. Van eenzaam naar alleen Fred Rabouw
07. Het Sprookje van Zottepeer Werner van Looy
08. Donderdagneigingen Corrie Eelkema
09. Een verhaal over de dood Bianca Mastenbroek
10. Achter de Groene Bergen Peter Peek
11. Voorbij de dood Alex de Jong
12. De droom ontwaakt Timmy Geleyn
13. Toch nog een sms'je Fred Rabouw
14. Achtergrond Thomas Olde Heuvelt
15. Spkprstgrden Godelinde Gertrude Perk

Jury: Gerard van den Akker, Dirk Bontes, Cocky van Dijk, Hubert Landmeter, Django Mathijsen en Jack Schlimazlnik.

 Top-15 Unleash Award

01. Wraak op het spoor Anad Haen
02. Een erfgenaam voor Carniki Fred Rabouw
03. Zima W. J. Maryson
04. Stroming Fred van der Meulen
05. De held van Kotterdijk Django Mathijsen
06. Het Laatste Offer Bianca Mastenbroek
07. Zielenstrijd Pieter Koolwijk
08. De duizendentweede nacht Hubert Landmeter
09. Top verkoper Jan Karel de Wolff
10. Zoete zotte zomerliefde Jaap Boekestein
11. Het ware einde van Crom Auke Pols
12. Zwarte Romantiek Piety de Jong
13. Hartendief Cocky van Dijk
14. Wil je nog een hapje, schat? Dirk Bontes
15. Uesha en Diamant Joost Uitdehaag

Jury: Alex de Jong, Ron Puyn (Jack Lance), Jaap Boekestein, Adrian Stone, Friso Brinxma, Rik van Woerkum, Theo Barkel, Jean-Paul Colin en Hubert Landmeter.
 


Wil je reageren op dit artikel?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over de Unleash Award en Fantastels.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 


 

 

 

Terug naar boven