Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Uitgelicht
 

 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ezzulia Stedentrip
Brussel
in boekvorm

Door JŁrgen Joosten | Ezzulia.nl


12 september 2009 | Voor zijn werk moest JŁrgen Joosten onlangs naar Brussel. Het riep herinneringen op aan veel gelezen boeken en geliefde auteurs. En de inspiratie voor een artikel over de belangrijkste auteurs van en boeken over deze belangrijke Belgische stad.

 


Veelal wordt Brussel omschreven als de stad van de strips. De stad van Hergť de geestelijke vader van Kuifje, of de stad van die andere grote striptekenaar, Willy Van der Steen. Al zal de serie Suske & Wiske misschien bekender in de oren klinken.  

Maar ook in de literatuur speelt Brussel vaak een hoofdrol. Neem het boek Belgique geschreven door Victor Hugo. Dit boek vertelt het verhaal van een reis die de Franse schrijver in augustus 1837 met zijn vrouw maakte door BelgiŽ. Met een tussenstop in Brussel. Of voor ons Nederlanders misschien nog wel bekender, het boek Eline Vere van de Nederlands schrijver Louis Couperus; een 'Haagse' zedenroman die zich gedeeltelijk in Brussel afspeelt.  

Verder zijn ook de volgende literaire werken over Brussel de moeite waard:

  • Lijmen en Het been geschreven door de Vlaamse schrijver Willem Elsschot; Boormans leert Laarmans oplichten in Brussel.

  • Vergeten straat van misschien wel de bekendste literaire Vlaming Louis Paul Boon, over het (nood)lot van de bewoners in een Brusselse straat, die afgesloten raakt van de buitenwereld door de aanleg van de Noord-Zuidverbinding.

  • Of wat dacht u van Groetjes uit Brussel geschreven door de Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers. "Ontmoetingen" met (dode) Nederlandse schrijvers die leefden en schreven in Brussel.

Wat veel mensen vergeten is dat er ook enkele goede misdaadauteurs vandaan komen. Neem schrijvers als Benny Baudewyns en Christian De Coninck. Namen die de meesten van jullie nog nooit gehoord hebben, maar in eigen land  zijn beide zeer bekend. Benny Baudewyns, van origine begrafenisondernemer, won in 2002 de Diamanten Kogel, de prijs voor het spannendste boek in Vlaanderen. Sindsdien verschijnt van hem bijna elk jaar een misdaadroman. In juni verscheen met De Walpurgis nachtmerrie alweer zijn negende boek. Ook De een zijn dood..., over zijn beroep als begrafenisondernemer, werd een bestseller in BelgiŽ. Toch spelen de boeken van Benny Baudewyns zich nauwelijks af in Brussel, in tegenstelling tot het werk van Christian De Coninck. Deze voormalige woordvoerder van de politie in Brussel, tegenwoordig politiecommissaris, schreef tot dusver drie boeken over de Brusselse Commissaris Stijn Goris. Deze jonge politieofficier, die een beladen jeugd met zich meesleept, krijgt in de boeken de zwaarste misdaadonderzoeken toegewezen. Begin dit jaar verscheen Het Boemerang principe waarin Stijn Goris en zijn assistent Stef Pauwels in Brussel getuige zijn van een gewapende overval op een juwelierszaak en tussenbeide komen. Wat volgt zijn een reeks aanslagen op de Brusselse commissaris en zijn vriendin. 

Toni Coppers situeert zijn nieuwe reeks helemaal in Brussel. Met Niets is ooit (2008) maakt Coppers zijn debuut als volbloed thrillerschrijver. Niets is ooit is het eerste deel in een nieuwe thrillerreeks rond Liese Meerhout, de opgewekte, licht chaotische inspecteur Kunstcriminaliteit en Simon de Vere, kunsthandelaar tegen wil en dank. Engel (onlangs verschenen) is de tweede thriller in deze reeks, die opvalt door de psychologisch mooi uitgewerkte personages: wie Liese en Simon eenmaal heeft leren kennen, raakt verslingerd aan deze boeiende, warme mensen en hun leven in de bruisende Europese hoofdstad Brussel.

Ook de zeer bekende Georges Simenon liet zijn commissaris Maigret bij herhaling neerstrijken op het grondgebied van het Gewest, onder meer in Le suspect (dat zich in Schaarbeek afspeelt) en Le locataire

Weer andere auteurs gebruiken waargebeurde gebeurtenissen in de hoofdstad als inspiratiebron voor hun boeken. Bob Mendes schreef een misdaadroman rond het Heizeldrama; Een dag van schaamte. Hierin moet Samantha Easters voorkomen dat drie Europese topfunctionarissen tijdens de Europese bekerfinale slachtoffer worden van een terreuraanslag. Verder beschreef Bob van Laerhoven een dramatische gebeurtenis in Brussel in De vinger van God; waar een moskee het doelwit is van een aanslag. 

De Vlaming Guido Eekhaut laat in Absint zijn hoofdrolspeler hoofdinspecteur Eekhaut afreizen van Brussel naar Amsterdam om samen met de AIVD de criminele activiteiten van een Russische financiŽle tycoon te onderzoeken. De Hoofdinspecteur keert trouwens nog even terug naar Brussel en beleeft daarbij een geweldige achtervolging op de snelweg. 

Ook komt het overigens voor dat een Nederlandse auteur zijn/haar verhaal laat afspelen in Brussel. Neem bijvoorbeeld Ina Boumans met haar spannend boek over orgaanroof Het vege lijf

Al met al dus genoeg boeken om thuis nog even van Brussel na te genieten. Hadden we het over een andere Vlaamse stad gehad dan had ik waarschijnlijk nog meer kunnen schrijven, met misschien wel wat voor jullie bekendere namen als Jef Geeraerts en Pieter Aspe

Tot slot als al dat gebrabbel over literatuur en misdaadromans niet interessant genoeg was, en die strips in Brussel meer tot je verbeelding spreken, even een kleine tip: Heel leuk boekje over strips in Brussel, door T. Vandorselaer, uitgeverij Terra-Lannoo, ISBN 9020962140

 


Wil je reageren op dit artikel?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor reacties op dit artikel over Brussel.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.
 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


 

 

 

 

Terug naar boven