Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Uitgelicht

Uitgelicht

17 februari 2008 | Volgende week verschijnt officieel het nieuwe boek van Simone van der Vlugt: Blauw Water. Op donderdag 14 februari j.l. was de auteur daarom te gast bij drukkerij Wöhrmann in Zutphen, waar de eerste druk van 100.000 exemplaren van de pers zou rollen. Hieronder het verslag van Simone van der Vlugt over deze bijzondere gebeurtenis.


Eerste druk van Blauw Water
De nieuwe thriller van Simone van der Vlugt

Door Simone van der Vlugt

 

Vandaag, op Valentijnsdag, breng ik een bezoekje aan drukkerij/binderij Wöhrmann in Zutphen, waar ze volop met mijn boek bezig zijn. Honderdduizend boeken, daar zijn die machines wel een tijdje mee bezig en dat wil ik graag zien.

Samen met Wim reis ik af naar Zutphen, en daar ontmoeten we ook Marijn de Jong en Monique Boot van Ambo|Anthos. Er wacht ons een hartelijk, gastvrij onthaal en we krijgen een uitgebreide rondleiding door het bedrijf. Van de afdeling planning ordervoorbereiding gaan het naar de off-set waar de printplaten worden gemaakt, en vervolgens van de drukkerij naar de papieropslag.

Volgens Eric Garvelink van de afdeling Verkoop zijn er voor een oplage van 100.000 boeken 38 immens grote rollen papier nodig, die ieder een gewicht van 1000 kilo hebben. Pas als je die rollen ziet liggen, dringt het tot je door hoeveel dat eigenlijk is. En hoeveel erbij komt kijken voor het uiteindelijk boek op de lopende band verschijnt. Dat moment wordt natuurlijk voor het laatst bewaard, maar uit mijn ooghoek heb ik de pallets met Blauw water stiekem al gezien.

Langzaam naderen we ons doel. Ik klim op een enorme stapel met losse katerns die nog samengevoegd moeten worden. Een paar machines verder komen de omslagen eromheen en verschijnt er een dubbel boek op de lopende band. Die wordt met één flitsende beweging doormidden gesneden, waarna de boeken op twee verschillende banden worden getransporteerd.

Alle fasen in het productieproces zijn interessant, maar ik ben niet weg te slaan bij de machine waar het ene exemplaar van Blauw water na het andere, voorzien van omslag en keurig bijgesneden, over twee afzonderlijke lopende banden aan komt glijden. Tienduizend per uur, tien uur lang. Een indrukwekkend gezicht.

Aan het einde van de lopende band worden de boeken automatisch gesealed en in pakketten op pallets gestapeld. Vorkheftrucks rijden af en aan om ze op te halen en naar buiten te brengen, de vrachtwagen staat al te wachten. Klaar om naar het Centraal Boekhuis in Culemborg te vertrekken, van waaruit de boeken maandagochtend naar de boekhandel zullen worden verzonden.

Na afloop drinken we nog wat, praten over wat we hebben gezien en ik signeer een stapel boeken voor de werknemers van Wöhrmann. Moeilijk, om die boeken in handen te hebben en weer te moeten afstaan! Maar bij Wöhrmann wordt aan alles gedacht: het eerste exemplaar, in een speciale leren editie gebonden, krijg ik overhandigd van algemeen directeur Janet Derksen.

Ik heb mijn boek! De hele terugreis zit ik er in te bladeren, alsof ik de tekst niet allang uit mijn hoofd ken. Maar eenmaal in boekvorm is het hele verhaal op de een of andere manier toch weer nieuw…

 

Het drukproces in beeld

 

 

Hieronder in beeld het drukproces van Blauw Water. Voor de oplage van 100.000 exemplaren zijn 38 enorme rollen papier nodig. Als de eerste rol eenmaal in de machine zit, kan het drukken beginnen. Vervolgens worden de verschillende katerns bij elkaar gevoegd en gaat het steeds meer op een boek lijken. De omslag gaat er omheen en als de boeken dan worden losgesneden, blijven er 100.000 exemplaren van Blauw Water over. Die worden daarna ingesealed en klaargemaakt voor transport naar de boekwinkel...

 

 

Blauw Water
Auteur: Simone van der Vlugt
Uitgever: Anthos
ISBN: 978 90 414 1090 0
Paperback
Prijs: 16,95
ISBN: 978 90 414 1294 2
Gebonden
Prijs: 21,95
Verschijnt: 18 februari 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar zesjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig bewegingsvrijheid. Het enige waar ze op kan rekenen is haar inlevingsvermogen, fantasie en mensenkennis. Maar is dat genoeg om het er levend vanaf te brengen?

Senta is journalist en is met haar auto verdwaald in de mist. Als ze besluit aan te bellen bij een dijkhuisje, wordt er niet opengedaan. Ze loopt om het huis heen en ziet tot haar schrik dat daarbinnen een vrouw met een mes wordt bedreigd. Ze vlucht, maar terwijl ze op zoek gaat naar hulp overkomt haar iets vreselijks...


Wil je reageren op dit artikel?
Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt over de boeken van Simone van der Vlugt. Hier kan je ook vragen stellen aan de auteur zelf.

Klik hier voor het Ezzulia Forum.

 

          

 

 

 

Terug naar boven