Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Uitgelicht 

 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

NOMINATIE DIAMANTEN KOGEL 2009
Willem Asman

Door Jürgen Joosten | Ezzulia.nl


21 november 2009 | Net als vorig jaar wil Ezzulia de genomineerde auteurs van De Diamanten Kogel weer aan de bezoekers van onze website voorstellen. Eergisteren was de aftrap met Bavo Dhooge en zijn thriller Stiletto Libretto. Gisteren was het de beurt aan Jacob Vis en zijn boek De Scheepsbouwer en nu staan nieuwsjunkie, Hollywoodfan en alleslezer Willem Asman en zijn boek Wondermans Eindspel centraal. 
 


"De jury heeft altijd gelijk"


Wil je jezelf voorstellen? Of zeg je: schandalig dat ze mij niet kennen!

Allereerst: is dat een schande? Uiteraard is dat geen schande. Dan: Ik ben vader, zoon, broer, echtgenoot, coach, trainer. Ik ben daarnaast nieuwsjunkie, Hollywoodfan en alleslezer. Een tobber en tegelijkertijd een optimist, een perfectionist maar ook chaotisch, ambitieus maar ook ongeduldig, en zo’n beetje alles daar tussenin. O ja, en eigenwijs en eigenzinnig ben ik ook, bevlogen, soms vermoeiend (zoals bij dit soort antwoorden bijvoorbeeld).
 

Zou je Wondermans Eindspel in ongeveer vijf zinnen kunnen voorstellen?

Oud-minister Jaap Vos krijgt tweede kans om Afrika op te lossen.
 

Waarom schrijf je misdaadromans? En waarom wordt dit genre nog altijd niet door iedereen serieus genomen?

Ik vind spannende verhalen de beste, de leukste. Je moet willen weten hoe het afloopt, wat er verder gaat gebeuren. Je kent het: eigenlijk moet je gaan slapen, want morgen moet je vroeg op, maar vooruit nog één hoofdstukje dan. Dat werk.

Laat ik de eeuwig wederkerende vraag over ons genre en of we nu wel of niet serieus worden genomen en hoe erg dat allemaal wel of niet is beantwoorden met een wedervraag: Neemt Real Madrid Ajax serieus? Laten we het voor Real hopen. Maakt dat voor Ajax iets uit? Laten we hopen van niet.

Ik kan alleen voor mezelf spreken als ik zeg dat ik alles lees, met name ook buiten de gebaande paden, daar word ik niet alleen flexibeler van (want schrijven is lezen), maar ook een beter mens. Er wordt al genoeg gepreekt voor eigen parochie. Op dit moment lees ik het schokkende boek van oud-premier Dries van Agt, Een schreeuw om recht. Geen goed boek, zeker geen spannend boek, geen fijn boek ook, eerder verpletterend in alle opzichten.

(Overigens beschouw ik mijzelf nog steeds niet als schrijver van misdaadromans.)
 

Je bent genomineerd voor de Diamanten Kogel. Hoe kreeg je  dit te horen? Wat was de leukste reactie die je mocht ontvangen?

Het zal niemand verbazen dat ik het hoorde van Peter Kuijt, de snelste en best geïnformeerde bron voor nieuws over ons genre. 

Het was absoluut een verrassing. Zoals altijd voorafgaand aan het moment waarop de lijstjes bekend worden gemaakt, denk je als schrijver: Vreselijk waarom hebben we dat bedacht, die prachtige prijzen?

De leukste reactie? Ik heb er heel wat gehad. Met name de felicitaties die ik met andere genomineerden uitwisselde en die ik kreeg van de winnaars van voorgaande edities waren erg leuk. Charles den Tex bijvoorbeeld had een tip voor het smokkelen van wapens terug naar Nederland. En zojuist wordt er namens De Bezige Bij een enorm bloemenboeket bezorgd.
 

Wat is het verschil - behalve dat het een Vlaamse prijs is - tussen de Diamanten Kogel en De Gouden Strop?

Oei. Vind ik lastig vooraf te beoordelen. Vraag het me straks als ik het juryrapport heb gelezen nog een keer. Maar afgaand op de titels die zijn genomineerd, zie je natuurlijk wel accentverschillen. Bij de Gouden Strop vond ik, als burgemeester van ons gilde, het beste nieuws dat het allemaal nieuwe namen waren, in de zin van: nog niet eerder genomineerd. In het verleden kregen we nogal eens te horen dat we de prijzen onderling verdeelden.

Bij de Diamanten Kogel zou je wat dit aspect betreft kunnen zeggen dat het een meer gebalanceerde lijst is, een mooie mix van bekende tot nieuwe namen.
Tenslotte begreep ik dat de uitreiking volgende week bij de Vlamingen altijd een belevenis is, en totaal anders dan wij het tijdens de Power of Plots doen, ik ben reuze benieuwd.
 

Heb je één van de andere genomineerden gelezen?

Ik heb van deze genomineerde titels alleen Jac Toes gelezen, het volgende boek van Marion Pauw en een vorige van Felix Thijssen en Jacob Vis.

Of ik recensies heb opgezocht? Nee.
 

Welk boek denk je dat gaat winnen? En welk boek zou het verdienen om te winnen, maar gaat het waarschijnlijk niet redden?

Leuk geprobeerd, Jürgen. Wil ik hem winnen? Ja natuurlijk, als je zo dichtbij de eindstreep bent. Maar allemaal verdienen we het, want de jury heeft altijd gelijk.
 

Heb je na Wondermans Eindspel al weer aan een nieuw boek gewerkt?

Kunnen? Ja. Willen? Nee. Schrijven doe ik voorlopig nog even met de deur dicht.

Zie ook: http://www.willemasman.nl/


Vorige delen in onze serie interview met de genomineerde auteurs voor De Diamanten Kogel 2009:

kijk hier | Bavo Dhooge

kijk hier | Jacob Vis

  


Meer Willem Asman op Ezzulia:
 

kijk hier | Eerder interview (2007)

kijk hier | Columns van Willem Asman

kijk hier | Recensies van boeken van Willem Asman

 


Wondermans Eindspel
Auteur: Willem Asman
Uitgeverij Cargo (Bezige Bij)
ISBN 978 90 234 3396 5
Paperback
Prijs 19,90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vijftien jaar later krijgt Wonderman zeven dagen om zijn wereld te redden. Maar dan haalt het verleden hem in…

Oud-minister Jaap Vos keert terug naar Afrika als Speciaal Afgezant van de Verenigde Naties. Terug naar het land dat hij vijftien jaar geleden van de ondergang dacht te hebben gered. Nog één keer in de schijnwerpers, om zijn reputatie van Wonderman te redden. Want ondanks de belofte dat het ‘nooit weer’ zou gebeuren, zijn opnieuw miljoenen mensen op de vlucht, honderdduizenden vermoord, en haalt de internationale gemeenschap wederom de schouders op. In een ultieme poging regering en rebellen, daders en slachtoffers bij elkaar te brengen, raakt Jaap de regie over het machtsspel volledig kwijt. Hij speelt zijn laatste troef uit, een wanhoopsdaad die leidt tot een onverwacht weerzien met een bondgenote van vijftien jaar daarvoor. Is zij opnieuw Jaaps redding? Of is ze de voorbode van zijn ondergang?

 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over de boeken van Willem Asman.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.
 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


 

 

 

 

Terug naar boven