Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Uitgelicht 

 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

NOMINATIE DIAMANTEN KOGEL 2009
Jacob Vis

Door Jrgen Joosten | Ezzulia.nl


20 november 2009 | Net als vorig jaar wil Ezzulia de genomineerde auteurs van De Diamanten Kogel weer aan de bezoekers van onze website voorstellen. Gisteren was de aftrap met Bavo Dhooge en zijn thriller Stiletto Libretto. In deze tweede aflevering is het de beurt aan Jacob Vis en zijn boek De Scheepsbouwer, waarin Commissaris Ben van Arkel onderzoek verricht naar de verdwijning van de tweede vrouw en de aangenomen zoon van een scheepsbouwer.
 


"Alle genomineerden hebben een prachtige staat van dienst"


Wil je jezelf voorstellen? Of zeg je: schandalig dat ze mij niet kennen!

Ik debuteerde in 1987 met Prins Desi. Sindsdien schreef ik vijftien boeken, merendeels thrillers die zich vaak in de fictieve stad IJsselmonde afspelen met Ben van Arkel als vaste hoofdpersoon. Vier van mijn boeken zijn genomineerd voor de Gouden Strop. Mijn true crime story Het Rijk van de Bok - een waargebeurd verhaal over een man die 20 jaar cel kreeg voor een moord die hij niet pleegde leidde tot heronderzoek van justitie en topadvocaat Knoops. Als de herziening van die zaak goed uitpakt is me dat net zoveel waard als een literaire prijs.
 

Zou je De Scheepsbouwer in ongeveer vijf zinnen kunnen voorstellen?

De Scheepsbouwer gaat over een ongeneeslijk zieke man die zijn laatste krachten gebruikt om zijn scheepswerf goed achter te laten en verraad te straffen. Voor de verdwijning van zijn vrouw en pleegzoon op de dag waarop de scheepsbouwer stierf is de voorman van de werf gearresteerd. Alleen zijn dochter gelooft in zijn onschuld. Ben van Arkel toont aan hoe de vork in de steel zit.
 

Waarom schrijf je misdaadromans? En waarom wordt dit genre nog altijd niet door iedereen serieus genomen?

Ik schrijf misdaadromans omdat ik van verhalen vertellen houd. Een misdaadroman is een spannend verhaal dat mij tijdens het schrijven net zo in de greep houdt als de lezer.

Dat niet alle lezers het genre serieus nemen heeft meer met snobisme en onzekerheid te maken dan met de kwaliteit van het gebodene. Ik heb me een paar keer geweldig kwaad gemaakt over domme recensenten die in serieuze kranten onzin over de literaire kwaliteit van misdaadromans schreven en aan die boosheid heb ik in felle ingezonden brieven lucht gegeven.
 

Je bent genomineerd voor de Diamanten Kogel. Hoe kreeg je  dit te horen? Wat was de leukste reactie die je mocht ontvangen?

Ik las het in een mailtje van een andere genomineerde. Even later belde mijn uitgever. De mooiste reactie kreeg ik van Gerry Sajet, mijn collega bij Ellessy.
 

Wat is het verschil - behalve dat het een Vlaamse prijs is - tussen de Diamanten Kogel en De Gouden Strop?

Vlamingen schrijven het beste Nederlands ter wereld.
 

Heb je n van de andere genomineerden gelezen?

Nee.
 

Welk boek denk je dat gaat winnen? En welk boek zou het verdienen om te winnen, maar gaat het waarschijnlijk niet redden?

Alle genomineerden hebben een prachtige staat van dienst. Wie er ook wint: hij/zij is primus inter pares (eerste onder gelijken - red.).
 

Heb je na De Scheepsbouwer al weer aan een nieuw boek gewerkt?

Vorige week kwam De Erfgename uit: het middendeel van een drieluik over de familie Van Walsum en hun landgoed Morren. Ik schrijf nu het derde en laatste deel: De Imker. (Eerste deel van drieluik is het in 2001 verschenen boek Morren - red.)

Zie ook: http://www.jacobvis.nl/


Foto: O.J. Deelstra.


Kijk hier voor het eerste deel in onze serie interviews met de genomineerde auteurs voor de Diamanten Kogel 2009 - Bavo Dhooge.

  


Meer Jacob Vis op Ezzulia:
 

kijk hier | Kort & Krachtig interview

kijk hier | Columns van Jacob Vis

kijk hier | Recensies van boeken van Jacob Vis

 


De Scheepsbouwer
Auteur: Jacob Vis
Uitgever Ellessy Crime
ISBN: 978 90 8660 063 2
Paperback
Prijs: € 17,95

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de drempel van de dood overziet scheepsbouwer Paul Kops zijn leven: zijn jeugd, zijn beide huwelijken, de relatie met zijn dochter Barbara, zijn werf en de samenwerking met voorman Take Post.

Op de dag van zijn dood verdwijnen Joanna, Pauls veel jongere tweede vrouw en zijn pleegzoon Peter. Ze hebben een gepassioneerde verhouding die het stadium van publiek geheim allang voorbij is. Hoewel het tweetal spoorloos blijft en dus elders in leven kan zijn, wordt Take Post gearresteerd voor dubbele moord.

Commissaris Ben van Arkel onderzoekt, als leider van het tegenspraakteam, wat er met Joanna en Peter is gebeurd.

 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over de boeken van Jacob Vis.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.
 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


 

 

 

 

Terug naar boven