Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Recensies

Simon de Waal
Pentito


Simon de Waal: Pentito
EEN FILMISCHE MAFFIA THRILLER
Jürgen Joosten | www.ezzulia.nl

Als kleine jongen was hij getuige van de moord op zijn vader in Napels. Sindsdien is hij op de vlucht voor de Italiaanse maffia. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt hij eind jaren 90 in Amsterdam opgepakt en verhoord. Giovanni La Rocca vreest dat nu bekend gaat worden waar hij is. 

Nick Meere, rechercheur in hart en nieren, moet als revaliderende agent - na een afwezigheid van enige maanden doordat hij is neergeschoten op straat - terugkeren in een kleinere wijk. Het is afzien. Genegeerd door zijn collega’s (“Een eerlijke diender wordt niet geliquideerd”) probeert hij zijn leven weer op de rails te krijgen. En dan krijgt hij te maken met een aangehouden Italiaan en begint de zoektocht naar de waarheid. Een goed bewaard geheim, maar hoe houd je het geheim als je informatie opvraagt uit Italië? Zoals op de cover van het boek staat geschreven: “Wie binnen spreekt leeft, wie buiten spreekt sterft”. Een Pentito, oftewel een spijtoptant, een voormalig lid van de maffia dat met de politie samenwerkt, is niet erg geliefd. Wie is er te vertrouwen?

De hard-boiled thriller Pentito vertelt het levensverhaal van Giovanni La Rocca, legt uit wat de invloed van de maffia, of beter gezegd camorra, is en beschrijft de terugkeer van Nick Meere bij de Amsterdamse recherche. Vooral ook zijn strijd voor rechtvaardigheid en rehabilitatie. Slechts weinig mensen geloven hem, maar hoe kun je nu bewijzen dat je niet ‘fout’ bent? 

Simon de Waal weet in zijn bekende stijl van de veel geprezen thriller Cop vs Killer een echt maffiaverhaal tot leven te roepen. Het gevecht tussen twee rivaliserende clans, de Tri Tenori en de Valutti, staat de lezer op het netvlies gegrift. De vergelijking met The Godfather van Mario Puzo is natuurlijk snel gemaakt en is in dit geval dan ook een compliment aan Simon de Waal. Zowel Amsterdam, Rome en Napels zijn decor voor deze thriller. Nick en zijn collega Houdini proberen tegen alle krachten van de camorra in hun Pentito te beschermen. Nederland mag trots zijn op zo’n scenarist. Het boek Pentito is zonder twijfel uniek in zijn soort en het eind schreeuwt om een vervolg. Alsjeblieft, Simon!!!

 


 

Pentito
Auteur: Simon de Waal
Uitgeverij Lebowski
ISBN 978 90 488 0047 6
Paperback
Prijs 17,50

Wil je reageren op deze recensie of heb je een mening over de boeken van Simon de Waal? Klik hier voor het speciale topic op het forum van Ezzulia.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven