Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Recensies

Johan Theorin
Steenbloed


Johan Theorin: Steenbloed
SLOW COOKING
Ronald de Jong | www.ezzulia.nl

Na Schemeruur en Nachtstorm keert de Zweedse thrillerschrijver Johan Theorin terug met Steenbloed, het boek dat de lente beschrijft in zijn vierdelige cyclus Seizoenen van Öland. In Steenbloed maken we hernieuwd kennis met de oude schipper Gerlof Davidsson die besluit om het rusthuis te verlaten en terug te keren naar zijn zomerhuisje waar hij ooit gelukkig was met zijn vrouw Ella. Ella is overleden en Gerlof treft niet alleen haar dagboeken aan maar ook een kistje met voor hem onbekende sieraden.

Wendela keert terug naar het eiland Öland waar zij samen met haar man en schrijver Max Larsson een huis heeft laten bouwen. Wendela heeft een moeilijke jeugd op het eiland achter de rug waarbij zij al op jonge leeftijd de verantwoordelijkheid kreeg voor de dieren op de boerderij van haar vader Henry Fors. Niet alleen de dieren moeten door Wendela worden verzorgd. Zij krijgt ook de opdracht om de Invalide eten te brengen die verborgen voor de buitenwereld leeft in een afgesloten kamer.

Per Mörner heeft zijn huis geërfd van een achterneef. Een huis gelegen in de buurt van de verlaten steengroeve. Het is de bedoeling dat Per met zijn kinderen Nilla en Jesper de komende zomerperiode op Öland gaat wonen maar door de ernstige ziekte van Nilla lijken de plannen in het water te vallen. Per krijgt er nog een probleem bij als hij nog maar nipt zijn vader Jerry uit een brandend huis kan bevrijden. Zijn vader die door een beroerte niet goed meer functioneert kan aan Per en de politie niet duidelijk maken wat hij te zoeken had in het huis dat altijd in gebruik is geweest als een filmstudio. Wel is direct duidelijk dat de brand niet spontaan is ontstaan.

Wendela organiseert een buurtfeest waarbij naast bovenstaande personages ook de familie Kurdin als nieuwkomers wordt uitgenodigd. De sfeer wordt losgemaakt met de nodige drankjes en snel wordt duidelijk dat de feestgangers meer raakvlakken hebben dan in eerste instantie gedacht. Op het eiland ontwaakt de natuur na de strenge winter, vogels keren terug en de eerste vlinders laten zich zien boven de alvaret onder het wakend oog van Gerlof. Öland het eiland waar de elfen graag komen en waar de mensen bij de elfensteen hun wens uitspreken en een gift achterlaten. Waar de elfen staan voor het licht daar vertegenwoordigen de trollen het donker. In de steengroeve is nog altijd zichtbaar waartoe de botsing tussen het licht en de duisternis heeft geleid.

Johan Theorin schreef met Steenbloed een boeiend lente-epos waarin hij zijn liefde voor het eiland Öland opnieuw bezingt. Hij voegt nieuwe personages toe aan het kleurrijke palet dat is gevuld in de herfst- en winterepisode. Geen traditionele maatschappijkritiek of speurende politie-inspecteurs in de Scandinavische misdaadromans van deze schrijver maar wel de geleidelijke opbouw die kan worden geassocieerd met slow cooking. Pure ingrediënten die langzaam worden omgezet in een botermals gerecht waarbij de magie wegsmelt en de realiteit verschijnt. Steenbloed smaakt naar meer. Veel meer.


  

 


Johan Theorin: Steenbloed
MEESTERLIJKE VERHALENVERTELLER
Gerd Boeren | www.ezzulia.nl

Zweden heeft met Johan Theorin een nieuw literair prijsbeest. Schemeruur won meteen de prijs voor het Beste Spannende Zweedse debuut. Zijn tweede boek, Nachtstorm, trok de aandacht van de Britse Crime Writers Association en kreeg de International Dagger, de prijs voor de beste vertaalde misdaadroman. Nu ligt Theorins derde boek, Steenbloed, in de winkel. Net als de vorige twee speelt het zich af op Öland, het smalle stukje land voor de oostkust van Zuid-Zweden. Theorin heeft beloofd een kwartet te schrijven over Öland waarin elke keer een ander seizoen centraal staat. In Steenbloed is dat de lente.

Aan het begin van de lente komen in het voormalige vissersdorpje Stenvik een aantal mensen toevallig bij elkaar. De drieëntachtigjarige visser Gerlof Davidsson verlaat het rusthuis uit angst dat hij daar de volgende is die ze in een metalen lijkkarretje naar buiten rijden. In Stenvik heeft hij een vissershuisje waar zijn vrouw en dochters vroeger de vakantie doorbrachten terwijl hij op zee was. Nu hij oud is en niet meer zo goed te been, komt twee keer per dag thuishulp langs. In een nabijgelegen zomerhuisje huist Per Mörner met zijn twee kinderen. Per is gescheiden en maakt zich zorgen om zijn dochter: ze valt zienderogen af en is constant moe. Medische onderzoeken hebben nog geen precieze oorzaak aan het licht gebracht. Naast deze twee oude zomerhuisjes verrezen twee grote, spiksplinternieuwe villa’s. In het ene woont een jong gezin met een baby, in het andere een al wat ouder echtpaar, Wendela en Max. Max is de auteur van populaire zelfhulpboeken en wordt vaak gevraagd voor lezingen. Wendela groeide op in Stenvik en wilde hier absoluut naar terug. Ondanks de harde tijd die ze er had als kind, denkt ze in Stenvik de rust te vinden die ze nog nergens anders vond. Haar onrust maakte haar afhankelijk van medicijnen. In Stenvik wil ze van haar verslaving af. Ze houdt van rennen, van haar poedel Ally en van elfen. Ze gelooft dat elfen bestaan, goedaardig zijn en, mits offers, je wensen vervullen.

Tegen de achtergrond van de ontluikende lente zie je dat vooral Per het zwaar heeft: niet alleen met de ziekte van zijn dochter, maar ook met de aftakeling van zijn vader. Per had nooit een goede band met Jerry, maar nu de man zijn zaak verloor in een brand, getroffen werd door een beroerte en zich niet meer behoorlijk kan uitdrukken, nu vindt hij het zijn plicht om voor Jerry te zorgen. Jerry had een eerder exclusief beroep: hij was één van de pioniers van de Zweedse seksfilm, de man die in Zweden en ver daarbuiten het idee lanceerde dat Zweedse vrouwen blond, rondborstig en doorlopend in zijn voor een vluggertje. Destijds kwam het geld met karrenvrachten binnen, maar die glorietijd is voorbij. Hij heeft in de loop van de tijd vijanden gemaakt en het lijkt erop dat die nu hun gram komen halen. Per staat voor een dilemma: hij wil zijn vader ver van zijn opgroeiende kinderen houden, maar hij kan hem toch niet gewoon aan zijn lot overlaten?

De verhalen van de oude Gerlof en Wendela komen al snel bij elkaar. Gerlof vindt in het huisje de dagboeken van zijn overleden vrouw Ella. Met enige schroom begint hij ze te lezen en hij ontdekt dat zijn vrouw Ella contact had met een trollenjong. Op haar beurt gelooft Wendela bij alles wat haar dierbaar is in elfen. Vlakbij de boerderij waar ze als kind opgroeide ligt een “elfenmolen”, een eeuwenoude steen waar mensen offeren opdat hun wensen zouden uitkomen. Ze heeft dit als kind getest en de elfen lieten haar toen niet in de steek. Het geeft een mysterieus tintje aan het boek. Net als Gerlof ben je niet geneigd in deze sprookjesfiguren te geloven, maar het is wel vreemd dat twee mensen die elkaar niet kennen gelijkaardige ervaringen hebben. Misschien is er echt wel meer op deze wereld dan het rationele, en voldoet het landschap van Öland perfect aan de eisen van trollen en elfen. De trollen zouden in de kalksteengroeves huizen, de elfen bewegen zich in rechte lijnen over de uitgestrekte vlakte van de Alvaret. Iedereen weet toch dat een huis gebouwd op zo’n lijn, ongeluk brengt? Je kan maar best in harmonie met deze wezens samenleven.

Eén ding staat als een paal boven water: Theorin is een meesterlijke verhalenverteller. Zonder zweverigheid of overdreven emoties zet hij lijnen uit die onmiddellijk je aandacht hebben. Hij gebruikt de ontluikende lente en de eigenheid van het Ölandse landschap als prachtige sfeerelementen. Zijn taal is bedrieglijk eenvoudig. Een klein minpunt schuilt wellicht in de pure spanningselementen. Ondanks de spannende finale zou je kunnen betogen dat er laat en traag begonnen wordt met de spanningsopbouw. Mij heeft het niet gestoord. Ik heb genoten van dit prachtige boek vol echte mensen die in een schitterend maar ongenadig landschap zichzelf rechthouden.
 

 

Steenbloed
Auteur: Johan Theorin
Oorspronkelijke titel: Blodläge
Uitgeverij De Geus
Vertaling: Wendy Prins
ISBN: 978 90 445 1155 0
Paperback
Prijs: € 19.90
Verschenen: april 2011

Wil je reageren op deze recensie of heb je een mening over de boeken van Johan Theorin? Klik hier voor het speciale topic op het forum van Ezzulia.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven