Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Recensies

Viveca Sten
Hogere kringen


Viveca Sten: Hogere kringen
OP DE KORREL
Ronald de Jong | www.ezzulia.nl

Vorig jaar verscheen het debuut Stille wateren van de schrijfster en voormalig juriste Viveca Sten. In haar eersteling introduceert zij politieman Thomas Andreasson die een moord op het eilandje Sandhamn moet oplossen. Hierbij krijgt hij ongevraagd hulp van zijn jeugdvriendin en juriste Nora Linde die samen met haar man Adam een vakantiehuisje heeft op het eiland.
In het vervolg dat de titel Hogere kringen heeft gekregen keren we terug naar Sandhamn dat de thuishaven is van de Koninklijke Zeilvereniging. Bij de start van een grote zeilrace wordt in de chaos rond het startschot de kapitein van de Emerald Gin doodgeschoten. Advocaat Oscar Juliander is een gerenommeerd wedstrijdzeiler en vicepresident van de vereniging. Thomas is in de buurt als het fatale schot valt en als eerste politieman ter plekke. Midden op het water tussen tientallen boten die uitvaren voor de race is het een onmogelijke opgave om de dader te lokaliseren.
Nora Linde die in het debuut met haar echtgenoot in de clinch lag over een nieuwe baan heeft de volgende splijtzwam in haar huwelijk aangetroffen. Uit een erfenis heeft ze een indrukwekkend huis op Sandhamn verworven met veel dierbare herinneringen. Voor Adam is deze onverwachte meevaller de langverwachte opstap naar een huis in een chiquere omgeving. Het enige dat in zijn ogen nog moet gebeuren is de erfenis te gelde maken en hiervoor schakelt hij zonder overleg met Nora een makelaar in.
Terwijl Thomas en zijn collega’s zich verdiepen in de schimmige levenswandel van de advocaat en het bestuur van zeilvereniging zich buigt over de volgende voorzitter valt er een tweede slachtoffer. Wederom een prominent lid van het bestuur. Wie heeft het voorzien op de bestuursleden van de Koninklijke zeilvereniging?

Hogere kringen maakt net als het debuut Stille wateren optimaal gebruik van het eilandje Sandhamn in zomertooi. De crème de la crème van het Zweedse zeilen is bij elkaar voor de grote race Gotland Runt, van oude adel tot nouveau riche om te kijken en vooral om gezien te worden .
Viveca Sten schreef met Hogere kringen een zomerse misdaadroman zonder zich te buiten te gaan aan de gangbare loodzware maatschappijkritiek. Nora helpt bij het onderzoek haar vriend Thomas met het uitspitten van wat juridische dossiers maar is vooral bezig om haar echtgenoot en schoonmoeder onder controle te krijgen. Thomas is naast zijn werk in een relatie met een collega gezogen en hiermee niet helemaal gelukkig. Al met al een prettig geschreven en vooral luchtige misdaadroman met de nodige relatieproblematiek die uiteindelijk en onvermijdelijk leidt naar de vaardige schutter.
 


 

Hogere kringen
Auteur: Viveca Sten
Oorspronkelijke titel: I den innersta kretsen
Uitgeverij Q
Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga
ISBN: 978 90 214 4254 9
Paperback
Prijs: € 15,00
Verschenen: juni 2012
 

Wil je reageren op deze recensie of heb je een mening over de boeken van Viveca Sten? Klik hier voor het speciale topic op het forum van Ezzulia.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven