Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Recensies

Ninni Schulman
Het meisje met sneeuw in het haar


Ninni Schulman: Het meisje met sneeuw in het haar
ONDERGESNEEUWD
Ronald de Jong | www.ezzulia.nl

Journaliste Magda Hansson verhuist samen met haar zoon Nils na een moeizame scheiding van Stockholm naar haar geboorteplaats Hagfors. Beroepsmatig valt ze direct met haar neus in de boter wanneer blijkt dat kort na haar aankomst de zestienjarige Hedda spoorloos is verdwenen. De ongeruste ouders die dachten dat hun dochter oudjaar vierde bij vrienden, melden de verdwijning pas laat bij de lokale politie.
Rechercheurs Petra Wilander en Christer Berglund, jeugdvriend van Magda, openen het onderzoek en al snel blijkt waarom Hedda haar ouders niet al te veel heeft verteld over haar bezigheden. Wilander kan zich goed verplaatsen in het ongeruste ouderpaar daar ze zelf ook een groenharige opstandige puber heeft thuiszitten die blijkbaar ook een geheim heeft dat niet met volwassenen kan worden gedeeld.
Bij haar onderzoek komt Magda op het spoor van een illegaal bordeel waar jonge meisjes worden misbruikt in een vrijwel leegstaand appartementencomplex. De meisjes worden in MoldaviŽ geronseld met valse beloften over werk. Aanbeland in ScandinaviŽ er voor de slachtoffers geen weg meer terug. Bij de observatie van het bordeel door Christer en Petra worden klanten en financiŽle transacties op film vastgelegd. Bewijslast die vreemd genoeg op voor Petra raadselachtige wijze verdwijnt.

Ninni Schulman was journaliste voor de Zweedse krant Expressen toen zij schreef over een rechtszaak waarbij vier jonge meisjes uit MoldaviŽ werden misbruikt in een bordeel in Hagfors. Schulman die zelf opgroeide in de omgeving van Hagfors gebruikt het gegeven van vrouwenhandel en prostitutie als basis voor haar debuut Het meisje met sneeuw in het haar.
Het lijkt een trend dat het succes van de Scandinavische misdaadroman journalisten aanspoort om de pen ter hand te nemen en een misdaadroman te schrijven. In vertaling verschijnen naast de eersteling van Ninni Schulman de debuutromans van de eveneens Zweedse journalistes Sofie Sarenbrant en Tove Alsterdal als het boek Schijndood van de Noor Thomas Enger.
Het meisje met sneeuw in het haar van Schulman borduurt voort op de vrouwenhandel en positioneert het verhaal in een kleine gemeenschap op het Zweedse platteland. Een van de vele dorpjes waarvan de bevolking gedreven door ontbrekende werkgelegenheid de grote steden opzoekt.
Werkende moeders zoals politievrouw Petra Wilander en journaliste Magda Hansson laveren tussen schuldgevoel en ambitie. Naast de misdaden in dit boek zijn sneeuw en ijzige temperatuur mede sfeerbepalend. Gelukkig is er de altijd behulpzame buurman die het pad sneeuwvrij wil maken terwijl de lokale pizzeria haar specialiteiten serveert aan de inwoners van Hagfors.
Het geheel maakt van Het meisje met sneeuw in het haar een aardige maar redelijk doorsnee misdaadroman met de bijna vanzelfsprekende maatschappelijke betrokkenheid. Een verhaal dat aandacht vraagt van de lezer al was het alleen maar om de vele perspectiefwisselingen te kunnen blijven volgen die de schrijfster gebruikt.

In Zweden verscheen deze zomer het tweede deel Pojken som slutade grŚta met journaliste Magda Hansson in de hoofdrol die definitief lijkt te zijn neergestreken in Hagfors.

 


 

Het meisje met sneeuw in het haar
Auteur: Ninni Schulman
Oorspronkelijke titel: Flickan med snŲ i hŚret
Uitgeverij Prometheus
Vertaling: Edith Sybesma-de Groot
ISBN: 978 90 446 1966 9
Paperback
Prijs: € 19,95
Verschenen: juni 2012
 

Wil je reageren op deze recensie of heb je een mening over de boeken van Ninni Schulman? Klik hier voor het speciale topic op het forum van Ezzulia.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven