Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Recensies

Anne B. Ragde
Het Leugenhuis


Anne B. Ragde: Het Leugenhuis
SWAROVSKI EN STALLUCHT
Gerd Boeren | www.ezzulia.nl

Anne B. Ragde is immens populair in Noorwegen. Als ze met een blindedarmontsteking opgenomen wordt in het ziekenhuis, dan haalt dat feit de voorpagina’s. En als de stroom uitvalt tijdens de uitzending van de televisieserie Berlinerpoplene, gebaseerd op haar boek, dan last de staatstelevisie onmiddellijk een extra uitzending in. Van de trilogie waarvan Het leugenhuis het eerste deel is, werden aan de viereneenhalf miljoen Noren meer dan een miljoen exemplaren verkocht, een gigantisch verkoopsucces. Sinds kort strekt Ragdes populariteit zich ook uit tot over de Noorse grens. Haar boek is verkocht aan vijftien landen en gelukkig voor de liefhebber van literaire pageturners was Nederland daar bij. 

Het eerste wat Ragde in Het leugenhuis doet, is uitgebreid de tijd nemen om drie broers voor te stellen. De oudste zoon, de vijvenvijftigjarige Tor, woont nog steeds bij zijn ouders op een afgelegen boerderij. Zijn moeder Anna zorgt voor het huishouden terwijl Tor zijn dagen doorbrengt bij de varkens in de stal. Zowel Anna als Tor hebben een hekel aan de vaderfiguur. Die man krijgt ternauwernood aandacht en is duidelijk slechter af dan de fokzeugen in de stal, zowat Tors enige steun en toeverlaten.

De middelste zoon, Margido, is begrafenisondernemer. Hij voert zijn beroep uit met meer dan gepaste ernst en is ook privé verstoken van elk greintje humor en levenslust. Net als Tor heeft hij geen relatie, en daarmee is de jongste broer, Erlend, de enige mét partner, al is dat in zijn geval een man. Dankzij die man, een sterjournalist uit Kopenhagen, en dankzij zijn eigen verdiensten als topdecorateur, leidt Erlend een luxeleven in Denemarken. Erlends passie bestaat uit een almaar groeiende collectie Swarovski figuurtjes. Een groter contrast met zijn jeugd op de boerderij is nauwelijks denkbaar en dat is bewust. Erlend schaamt zich om zijn afkomst en net als Margido is hij in geen jaren nog thuis geweest. 

Daar komt vlak voor kerst verandering in. Anna krijgt een beroerte en Tor voelt zich verplicht zijn broers daarvan op de hoogte te stellen. Met lood in de schoenen slepen Margido en Erlend zich naar huis. Wat moeten ze in hemelsnaam gaan doen bij die familie waar ze helemaal van vervreemdden? En wie is die jonge vrouw die aan het ziekbed van Anna zit? Zevenendertig is ze, ze heet Torunn, is gespecialiseerd in het gedrag van honden en blijkt godbetert de dochter van Tor! De flamboyante Erlend reageert verheugd, blij als hij is dat hij plots een nichtje krijgt. Margido is gereserveerd, hij vreest dat Torunn de ontgoocheling van haar leven tegemoet gaat. Zijn familie is nu eenmaal niet gezellig en zijn moeder, al mag je dat niet zeggen terwijl ze op de grens van leven en dood zweeft, al helemaal niet. Torunn heeft haar grootmoeder langs vaderszijde natuurlijk nooit gekend, en krijgt daartoe niet meer de kans, want Anna sterft. Om samen met Margido, wiens beroep nu mooi van pas komt, de begrafenis te regelen, beslissen Torunn en Erlend om de kerst door te brengen op de varkensboerderij. Ze brengen ernstige schade toe aan de gangbare gang van zaken daar en Tor haast zich, helemaal van slag, naar de stallen. En dan komt de vaderfiguur uit de bijkeuken geschuifeld met een mededeling die inslaat als een bom. 

Het leugenhuis is een heerlijk meerstemmig boek. Doorheen de verschillende personages en de manier waarop ze naar dezelfde situaties kijken, krijg je een duidelijk beeld van de broers, van wat hen uit elkaar dreef en terug bij elkaar brengt. Ragde schenkt veel aandacht aan wat de broers bezighoudt. De passie van Tor voor zijn varkens is aanstekelijk, hij ziet zijn beesten liever dan menig mens. Erlend houdt van mooie dingen, van luxe. Op de boerderij kwamen de zondagse spullen nooit uit de kast, na de dood van zijn moeder krijgt hij het voor elkaar om een fonkelende kersttafel te creëren. Margido denkt heel erg in hokjes, op het einde van het boek bedenkt hij dat zijn leven misschien ook anders kan. Torunn staat als een soort van katalysator tussen de drie broers. Diverse gevoelens razen door haar lijf, van afschuw tot medelijden, van genegenheid tot liefde, van onbegrip tot aanvaarding. Het leugenhuis geeft je het gevoel dat het uit het leven gegrepen is. Dat is waarschijnlijk meteen de reden waarom dit boek zo heerlijk meeslepend is. Vanaf de eerste pagina heeft het je in de ban en het laat je niet meer los tot de laatste letter verslonden is. Prima gezien van De Geus, om net dit boek te laten vertalen en uit te brengen. En de twee andere delen van de trilogie, De heremietkreeften en Liggen in groene weiden, komen er aan. Als u Het leugenhuis nog niet las, beseft u het waarschijnlijk nog niet, maar dat is heel erg goed nieuws.   

 


 

Het leugenhuis
Auteur: Anne B. Ragde
Oorspronkelijke titel: Berlinerpoplene
De Geus
978 90 445 1243 4
Gebonden

Prijs €19,90

Wil je reageren op deze recensie of heb je een mening over de boeken van Anne B. Ragde? Klik hier voor het speciale topic op het forum van Ezzulia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven