Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Recensies

Thomas Kanger
De zondagsman


Thomas Kanger: Inspecteur Eline Wiik # 4, De zondagsman
RACE TEGEN DE KLOK
Ronald de Jong | www.ezzulia.nl

Op een goede honderd kilometer ten westen van Stockholm ligt Västerås, een stad met circa honderdduizend inwoners. Er gebeuren niet genoeg moorden om de ambitieuze rechercheur Elina Wiik bezig te houden. Als een gunst aan een collega die herstelt van een hartaanval bijt Elina zich vast in een cold case die op het punt staat te verjaren.

Het is bijna vijfentwintig jaar geleden dat Ylva Malmberg gewurgd werd teruggevonden in een afgelegen gebied. Haar door sneeuw bedekte lichaam was aangevreten door wolven en van haar jonge dochter ontbrak elk spoor. Er resten nog maar een paar weken of de moordenaar zal vrij worden gesteld van vervolging. Elina Wiik bindt de strijd aan met de onbekende dader maar zal ook de strijd aan moeten gaan met haar directe leidinggevende Jönsson. Via een slinkse manoeuvre weet ze aandacht te trekken van de rijksrecherche in Stockholm, maar wie gebruikt hierbij eigenlijk wie? Chef Jönsson voelt zich in ieder geval danig in zijn hemd gezet door Wiik.

Kari Solbakken, ooit te vondeling gelegd, heeft zo haar eigen problemen. Na een rondreis door Azië heeft zij een poging gedaan om hasj naar Zweden te smokkelen. Zij is verdacht maar de douane verzamelt samen met de politie eerst nog meer bewijs. Met huisgenoot Robert die ook het nodige op zijn kerfstok heeft besluit ze de uitkomst van het politieonderzoek niet af te wachten en samen vluchten ze naar het noorden om op zoek te gaan naar haar familieleden.

De zondagsman is het tweede boek van de Zweedse schrijver Thomas Kanger dat in vertaling verschijnt. Eerder werd Grensgebied uitgebracht waar Elina op zoek moest naar de moordenaar van haar minnaar Alex. De reeks over rechercheur Elina Wiik uit Västerås kent al vijf delen en de vertalingen verschijnen tot nu toe in omgekeerde volgorde en dat is jammer aangezien de schrijver ook teruggrijpt op gebeurtenissen uit eerdere boeken.

Elina Wiik heeft door de naderende verjaring maar één kans om de dader alsnog op te sporen. Zij richt al haar pijlen op de geheimzinnige N die regelmatig opduikt in de dagboeken van Ylva. Wie was deze vier sterren minnaar en waarom kwam hij alleen maar langs op zondag? Zat hij achter de moord en waar is de zondagsman nu?  Terwijl Kari Solbakken op de Noorse eilandengroep de Lofoten zoekt naar sporen uit haar jeugd, volgt Wiik het bijna vervlogen spoor uit het verleden naar de Noorse hoofdstad Oslo. Beide vrouwen vinden iemand maar geen van twee degene naar wie ze eigenlijk op zoek waren. En zo weet Kanger op een knappe manier beide verhaallijnen te verbinden in deze goed geschreven en spannend door de race tegen de klok misdaadroman.

 


 

De zondagsman
Auteur: Thomas Kanger
Oorspronkelijke titel: Söndagsmannen
Uitgeverij The House of Books
ISBN: 978 90 443 2544 7
Vertaling: Jasper Popma
Paperback
Prijs: € 17,95
Verschenen: mei 2010

Wil je reageren op deze recensie of heb je een mening over de boeken van Thomas Kanger? Klik hier voor het speciale topic op het forum van Ezzulia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven