Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Recensies

Linda Jansma
Caleidoscoop


Linda Jansma: Caleidoscoop
VOLWASSENHEID
Eric Herni | www.ezzulia.nl

De in Almere woonachtige Linda Jansma debuteerde eind vorig jaar bij Verbum Crime met het zeer verrassende Caleidoscoop. Ze staat met haar boek bij de laatste drie kanshebbers voor De Schaduwprijs en deed lang mee voor een plek tussen de nominaties voor De Gouden Strop. In zo’n geval mag je dus al bijna spreken van een droomdebuut. En na het lezen van Caleidoscoop kan je niet anders dan constateren dat Linda Jansma een verrijking is voor de thrillergemeenschap in Nederland. Het verhaal zit uitstekend in elkaar, is met veel vaart geschreven en blijft boeien tot de allerlaatste pagina. Hoofdpersoon in het boek is Janine Burghout, eigenaar van een succesvolle dans- en eetgelegenheid in Amsterdam. Als haar echtgenoot voor de deur van de club wordt vermoord, stort haar leven in. Wie wilde hem dood? Is haar leven en dat van haar tienerdochter Nicole ook in gevaar?

Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van Janine Burghout en de auteur weet haar angst en verdriet zeer overtuigend in beeld te brengen, evenals haar zorgen om haar dochter. Misschien kan je Caleidoscoop het beste een psychologische thriller noemen. Het kruipt behoorlijk onder je huid en al snel blijkt dat de problemen in het leven van Janine een link hebben met iets uit haar verleden. Jansma zet haar hoofdpersoon overtuigend neer als een voor de buitenwereld slimme en succesvolle zakenvrouw, maar laat ook zien hoe diezelfde vrouw in huiselijke kring kwetsbaar en onzeker kan zijn. En dat in het verhaal dan kan illustreren in haast onopvallende handelingen, woorden en gebaren. Heel sterk is de enorme volwassenheid waarmee Linda Jansma schrijft. Ze heeft de souplesse en het zelfvertrouwen van een auteur die al meerdere bestsellers heeft geschreven en dat kan in haar geval dus eigenlijk alleen maar te maken hebben met talent en kwaliteit. Razend knap dus om met een boek als Caleidoscoop te debuteren en het legt de lat voor haar tweede boek, het reeds aangekondigde Tweestrijd, enorm hoog.

Met haar heerlijke manier van vertellen, een aantal leuke vondsten en een uitstekende ontknoping lijkt Linda Jansma met haar eerste thriller te bewijzen dat zij een gedreven en vindingrijke auteur is. Het is tevens het bewijs dat er in Nederland heel veel – vrouwelijke – auteurs rondlopen die het verdienen om gelezen te worden. Jansma werd in eerste instantie de deur gewezen door een aantal uitgeverijen die de potentie in haar manuscripten niet konden ontdekken. Gelukkig bleef ze vertrouwen in haar eigen kwaliteiten en kreeg ze bij Verbum Crime de kans om haar werk te publiceren. En dat is maar goed ook, want Caleidoscoop is een boek voor een breed publiek. De laatste pagina’s van het boek brengen spanning, gevoel en emotie bij elkaar. Geweldig gedaan en hulde voor zowel de auteur als haar uitgeverij.
 


 

Caleidoscoop
Auteur: Linda Jansma
Uitgeverij Verbum Crime
ISBN: 978 94 61090 05 8
Paperback
Prijs: € 14,95
Verschenen: december 2010

Wil je reageren op deze recensie of heb je een mening over de boeken van Linda Jansma? Klik hier voor het speciale topic op het forum van Ezzulia.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven