Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Recensies

Tove Alsterdal
Vrouwen op het strand


Tove Alsterdal: Vrouwen op het strand
EXPLOSIEVE ONTKNOPING
Ronald de Jong | www.ezzulia.nl

Na een hartstochtelijke nacht op het strand van het Spaanse Tarifa doet de Zweedse Terese een aantal ontluisterende ontdekkingen. Ten eerste is haar minnaar voor één nacht vertrokken met haar geld en paspoort en vervolgens vindt zij het ontklede lichaam van een aangespoelde gekleurde man. Voor de lokale politie is het geen ongewoon gegeven dat er illegale immigranten aanspoelen. Het zijn vluchtelingen uit Nigeria, Mali of Ivoorkust die in overvolle boten de oversteek wagen. Een gevaarlijke reis georganiseerd door smokkelaars die voor de immigranten vaak eindigt in een interneringskamp of nog slechter.
De Amerikaanse onderzoeksjournalist Patrick Cornwall was al eens genomineerd voor de Pulitzer-prijs en heeft nu zijn vizier gericht op mensensmokkel en de vaak daaruit voortvloeiende moderne slavernij. Waar Europese bedrijven en ondernemers goedkope arbeidskrachten kopen en misbruiken voor eigen gewin. Voor zijn artikelenreeks is Patrick afgereisd naar Parijs en heeft hij zijn vrouw Alena thuisgelaten in New York. Wanneer Alena op haar werk post van Patrick ontvangt weet ze al dat het niet goed zit. In de envelop zit een notitieboekje, een cd met foto’s en een kaart met de Eiffeltoren. “Maak je niet ongerust, ik kom gauw thuis. Moet nog één ding doen.”
Alena die in verwachting is van hun eerste kind pakt haar koffer en reist haar man achterna. In Parijs probeert ze aan de hand van Patricks aantekeningen zijn spoor te volgen. Hierbij jaagt ze al snel de nodige mensen tegen zich in het harnas en krijgt ze het dringende advies om zo snel mogelijk terug te keren naar huis. Het kan dan ook niet uitblijven dat haar speurtocht leidt tot de nodige slachtoffers. Sporen worden hardhandig uitgewist. Voor Alena telt er echter maar één ding, ze wil de vader van haar ongeboren kind terugvinden.

Met Vrouwen op het strand debuteert journaliste Tove Alsterdal in 2009 als thrillerschrijfster. Rondom de thematiek van mensensmokkel en moderne slavernij bouwt ze op Scandinavische wijze een boeiend verhaal over het in Praag geboren personage Alena Sarkova. Een boek dat geleidelijk op gang komt waarbij Alena doordringt in de organisatie die profiteert van de mensenhandel. Bij haar zoektocht ontmoet zij ook de weldoeners die op alle manieren proberen de illegale immigranten een menswaardig bestaan te geven. Alsterdal schetst een indrukwekkend beeld van de worsteling waarin Europa verzeild is geraakt om illegale immigranten op een humane manier een toekomstperspectief te bieden.
Tove Alsterdal die al geruime tijd intensief betrokken is als redacteur bij de boeken van Liza Marklund weet wanneer ze de lezer een plotwending moet presenteren en werkt uiteindelijk toe naar een explosieve ontknoping. Goed debuut van deze nieuwe Zweedse schrijfster.
 


 

Vrouwen op het strand
Auteur: Tove Alsterdal
Oorspronkelijke titel: Kvinnorna på stranden
Uitgeverij Prometheus
Vertaling: Bart Kraamer
ISBN: 978 90 446 1915 7
Paperback
Prijs: € 15,00
Verschenen: februari 2012
 

Wil je reageren op deze recensie of heb je een mening over de boeken van Tove Alsterdal? Klik hier voor het speciale topic op het forum van Ezzulia.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven