Skip to: site menu | section menu | main content

 

 
Currently viewing: www.ezzulia.nl » Nieuws 

 

 

Band of Brothers   

Soldaten van Easy Company schrijven hun memoires

25 april 2009 | In 2001 werd de tiendelige televisieserie Band of Brothers uitgezonden, een co-productie van Steven Spielberg en Tom Hanks, over de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. In de serie werd de rol van de Easy Company van het 506th Parachute Infantry Regiment, US 101st Airborne Division, in de oorlog getoond. De serie begon met de training in Amerika voorafgaand aan de landing in NormandiŽ en eindigde in het "Adelaarsnest" van Adolf Hitler, aan het einde van de oorlog. Band of Brothers was gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen Ambrose dat op zijn beurt weer was gebaseerd op ware gegevens.

Het succes van de serie was enorm groot en in de jaren daarna werden er op televisie meerdere documentaires uitgezonden over de soldaten van Easy Company. Deze week verschenen er bij uitgeverij Mynx twee boeken van soldaten die lid waren van dit inmiddels wereldberoemde regiment, alsmede een heruitgave van een boek dat drie jaar geleden reeds is uitgebracht.
 

Soldaat van Easy Company

Auteur: Don Malarkey
Oorspronkelijke titel: Easy Company Soldier
Uitgeverij Mynx
ISBN: 978 90 8968 025 9
Paperback
Prijs: 19,95

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sergeant Don Malarkey neemt ons niet alleen mee naar de bloedige gevechten van NormandiŽ, naar de concentratiekampen en Hitlers Adelaarsnest, maar werpt ook een blik in het hart en de ziel van de soldaten die jarenlang de stoottroepen van het geallieerde leger vormden. Hij verloor zijn beste vrienden tijdens de nachtmerrieachtige strijd in Bastogne.

Don Malarkey (1921) heeft aan meer fronten gevochten dan welk ander lid van de Easy Company dan ook, waaronder tachtig dagen in Nederland en negenendertig in BelgiŽ in de Slag om Bastogne. Malarkey woont momenteel in Salem. Hij spreekt vaak en graag voor studenten en scholieren over zijn ervaringen bij de Easy Company.

 

Veld van Eer

Auteur: Lynn Compton
Oorspronkelijke titel: Call of Duty
Uitgeverij Mynx
ISBN: 978 90 8968 053 2
Paperback
Prijs: 19,95

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Veld van Eer vertelt luitenant Lynn 'Buck' Compton voor het eerst zijn eigen verhaal, over zijn jaren als sporter, soldaat en zijn carriŤre als jurist. Hij geeft een overtuigend en indringend beeld van de oorlog, wat resulteert in indrukwekkende en toegankelijke memoires over moed, leiderschap, kameraarschap en mededogen. Voor zijn heldendaden ontving hij onder meer een Silver Star en een Purple Heart. Ook trad hij toe tot de Militaire Willems Orde, de oudste en hoogste Nederlandse ridderorder. In ons land raakte hij gewond tijdens Operatie Market Garden.

Lynn 'Buck' Compton (1921) is een voormalig Amerikaans soldaat en jurist. In de Tweede Wereldoorlog vocht hij in de Easy Company van het 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne, beschreven in de televisieserie Band of Brothers. na de oorlog was hij de hoofdaanklager in het proces tegen Sirhan Sirhan, de moordenaar van Robert F. Kennedy.

 

Voorbij Band of Brothers

Auteur: Dick Winters
Oorspronkelijke titel: Beyond Band of Brothers
Uitgeverij Mynx
ISBN: 978 90 8968 083 9
Paperback
Prijs: 14,95
Eerder verschenen in 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de aanval op de stranden van NormandiŽ nam Dick Winters het commando van Easy Company over, het 506e Parachute Infantry Regiment. Hij leidde hen langs de grote veldslagen van de oorlog en de verovering van Hitlers Adelaarsnest, en klom op tot de rang van majoor. Nadat hij en zijn soldaten vereeuwigd waren in Stephen Ambrose’ Band of Brothers en de gelijknamige tv-serie van Steven Spielberg, verbreekt Dick Winters voor het eerst in zestig jaar het zwijgen om zŪjn verhaal te vertellen. Grote delen van Voorbij Band of Brothers zijn gebaseerd op nooit eerder gepubliceerd materiaal van Dick Winters zelf en van zijn medestrijders. Het boek bevat ook unieke foto’s uit zijn persoonlijke collectie.

Dick Winters werd in 1918 geboren in Lancaster, Pennsylvania. Voor zijn daden als leider van de Easy Company ontving hij de Distinguished Service Cross en is hij inmiddels voorgedragen voor een Congressional Medal of Honor. Hij diende nog in de Koreaanse oorlog en stortte zich daarna op een carriŤre als zakenman. Met Colonel Cole C. Kingseed schreef hij zijn memoires over de Easy Company, Voorbij Band of Brothers.

 


Wil je reageren op dit artikel?

Op het forum van Ezzulia is een apart topic aangemaakt voor de boeken van - en over - Easy Company.

Kijk hier voor dit speciale topic op het Ezzulia forum.

 

 

 

 

Terug naar boven

Terug naar boven