Skip to: site menu | section menu | main content

 

 
Currently viewing: www.ezzulia.nl » Nieuws 

Fantasy

Brandon Sanderson maakt Rad des Tijds af

4 maart 2008 | Met het overlijden van Robert Jordan, voluit James Rigney jr, werd vorig jaar een tijdperk afgesloten. The Dragon is niet meer. Het goede nieuws dat enkele maanden later op dit droevige bericht volgde, maakt evenwel duidelijk dat voor de cyclus Het Rad des Tijds een tweede tijdperk is begonnen. Inmiddels is namelijk bekend dat fantasy-auteur Brandon Sanderson, die vier goed ontvangen fantasy-romans op zijn naam heeft staan, in samenwerking met Harriet Jordan het laatste deel van de serie zal voltooien.  

Het idee en de verhaallijn van Het Rad des Tijds werden in het begin van de jaren negentig bedacht en ontwikkeld door Robert en zijn vrouw Harriet, die in selecte sf- en fantasiekring al de nodige faam genoot als redacteur van Amerika's grootste sf- en fantasy-uitgeverij, TOR Books. Het behoeft geen uitleg dat Harriet tijdens de totstandkoming van de boeken van Het Rad des Tijds in de jaren negentig, en verder, van grote invloed was op de ontwikkeling van Robert Jordans immense epos. Anders gezegd, zij is net zo vertrouwd met de personages en de verschillende verhaallijnen als de auteur zelf was.

Toen duidelijk werd dat Robert Jordan nog slechts enkele jaren te leven had, besloten Robert en Harriet op zoek te gaan naar een auteur die in samenwerking met Harriet in staat zou zijn Het Rad des Tijds na het overlijden van haar man voort te zetten. Waarbij dient te worden opgemerkt dat Robert Jordan er naar verluidt in slaagde ruim zeventig procent van het slotdeel van de cyclus, A Memory of Light (voorlopige Nederlandse titel Het Licht van weleer) op papier te zetten. Brandon Sanderson heeft daarnaast de beschikking over maar liefst dertig uur aanvullende bandopnamen van Robert Jordan, waarop de meester zelf vertelt hoe en met welke gebeurtenissen Het Rad des Tijds voltooid dient te worden. Ook heeft hij drie schoenendozen vol post-its met invallen en opmerkingen van Jordan.

Geen geringe opgave voor Brandon Sanderson en Harriet Jordan. Volgens de Amerikaanse uitgever van Robert Jordan ziet het er echter naar uit dat in de tweede helft van 2008 A Memory of Light voltooid zal zijn: de publicatie is voorlopig vastgesteld op voorjaar 2009. Wij houden u op de hoogte.

 

 

Terug naar boven

Terug naar boven