Skip to: site menu | section menu | main content

 

ISBN:
978 90 446 2134 1

Paperback
Prijs: € 17,95

Verschenen:
september 2012
Kijk hier voor alle voorgaande Leestips van Beldaran.

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leestip van Beldaran # 301

Herman Brusselmans is een van de meest verguisde Vlaamse schrijvers. Men heeft vooral kritiek op de eentonigheid van zijn oeuvre, de schuttingtaal en de platte seksueel getinte uitspraken. Veel boeken gaan over zijn leven als beroemd schrijver en bevatten gescheld op zijn omgeving en collega-schrijvers. Door critici wordt hij hierom en om zijn vele optredens in de media vaak niet serieus genomen. Ondanks de kritiek is zijn werk populair, vooral bij een jong publiek, en hij groeide uit tot een van de best verkopende schrijvers van Vlaanderen.

Als veelschrijver brengt Brusselmans soms wel twee boeken per jaar uit en zijn oeuvre omvat inmiddels al bijna vijftig boeken.

Guggenheimer in de mode
Herman Brusselmans
(2012)

5 oktober 2012 | De Leestip van Beldaran

Nadat hij in de klassiekers De terugkeer van Bonanza, Guggenheimer wast witter en Uitgeverij Guggenheimer al wild om zich heen had geslagen, vinden we Guggenheimer nu terug als rentenier die meer geld heeft dan een normaal mens op kan maken. In zijn vrije tijd ontfermt hij zich over z'n ex-vrouw Ellen en laat hij zich door z'n chauffeur Jules rondrijden in een bolide uit 1934. Guggenheimers hoofd loopt nog steeds praktisch altijd om. Zo vindt hij dat de hedendaagse vrouw er bijzonder ongeïnspireerd gekleed bij loopt. Hij besluit om daar iets aan te doen en richt derhalve de firma GFC op. Welnu, Guggenheimers Fashion Company zal er wel even voor zorgen dat overal te lande de mokkels, grietjes en ja, zelfs de wijven, eindelijk zullen beseffen waar het in de mode van deze tijd precies om draait. Met behulp van z'n rechterhand Emmeke, z'n ontwerpster Mufti Müsmuz, z'n poetsvrouw Debbie, en diverse andere vogels van vreemd pluimage, zal hij het landschap van de vrouwenkledij tot ongekende hoogten opfleuren. Op de enige echte guggenheimeriaanse manier werpt hij zich weer op als het merkwaardigste en aantrekkelijkste romanpersonage dat de Nederlandstalige literatuur ooit gekend heeft.

‘Guggenheimer kwam binnen in café Land in Zicht, samen met z’n chauffeur en bodyguard |Jules. Ze gingen aan de bar zitten en Guggenheimer zei: ‘Mike, voor Jules een bronwatertje en voor mij een Genezen Kanker.’ Mike ging aan het werk. Een Genezen Kanker was een cocktail waarvan Guggenheimer, toen hij op een keer een constructieve dag had, de naam en de samenstelling had bedacht. Hij bestond uit één vierde Schotse whisky, één vierde deel Engelse gin, één vierde Bulgaarse cognac, en in dat alles een portie zeer fijn gemalen ajuinsnippers. Guggenheimer nam een slok, en hij zei: ‘Mike, ik zeg dit tegen praktisch niemand, maar jij kan een Genezen Kanker maken zoals hij door de Heer onze God bedoeld is. ´Dank u wel, meer Guggenheimer,´zei Mike. ´Voor de rest kan de Heer onze God mijn ongebroken knoesels kussen,´zei Guggenheimer.'
Kijk hier voor de Leestip van Beldaran op het forum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top

Terug naar boven