Skip to: site menu | section menu | main content

 

ISBN:
978 90 452 0246 4

Paperback
Prijs: € 12,95

Verschenen:
juni 2012
Kijk hier voor alle voorgaande Leestips van Beldaran.

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leestip van Beldaran # 295

Nick Brown groeide op in Norfolk en studeerde geschiedenis aan de universiteit van Essex. Hij begon na een master aan de universiteit van Essex als leraar klassieke talen en Engels. De afgelopen vijf jaar doceerde hij op een internationale school in Warschau. Het beleg, het eerste deel in de serie Strijder voor Rome, is zijn historische fictiedebuut.

Het beleg
Nick Brown
(2012)

27 juli 2012 | De Leestip van Beldaran

Anthony Riches 270 na Christus. Rome heeft al ruim drie eeuwen over SyriŽ geheerst. Maar het verzwakte Romeinse Rijk staat nu voor een imminente bedreiging: koningin Zenobia van Palmyra heeft haar door de Romeinen zelf getrainde leger opgezet tegen de voormalige overheerser met als gevolg dat die eens onoverwinnelijke legioenen worden verslagen. Cassius Corbulo is een jonge, intelligente legionair die net van de officiersopleiding komt. Hij heeft de doodsaaie taak gekregen om gewonde legionairs bijeen te verzamelen als er urgente bevelen binnenkomen. Maar aangezien hij ook de hoogste officier in rang is in Palmyra, de Romeinse frontlinie waar hij gestationeerd wordt, moet hij het bevel gaan voeren over het fort Alauran, het laatste bastion dat nog in Romeinse handen is. Wat Cassius in Alauran aantreft zou de meest doorgewinterde veteraan ontmoedigen: een bij elkaar geraapt zootje verdeelde en gedemoraliseerde legionairs die bijgestaan worden door een paar onhandelbare SyriŽrs en een dronken Pretoriaanse gardeofficier. Terwijl de Palmyrenen zich op slechts enkele dagen afstand bevinden, moet Cassius op een of andere manier de discipline, de middelen en de onverschrokkenheid zien te vinden om van het garnizoen een eenheid te smeden, Alauran in handen te houden en de Romeinse oostelijke frontlinie veilig te stellen.

‘Cassius Quitius Corbulo dreef zijn paard zachtjes naar de zijkant van de steeg, zodat ze allebei buiten het bereik van de felle ochtendzon kwamen. Hij zuchtte ongedurig, draaide in zijn zadel en liet zijn blik langs de rij mannen gaan. Hij zuchtte ongedurig, draaide in zijn zadel en liet zijn blik langs de rij mannen gaan. Sommigen waren te paard, anderen te voet. Bij elkaar waren het er meer dan honderd, maar erg veel indruk maakten ze niet. Het waren hoofdzakelijk klerken, genisten en slaven. Het handvol legionairs was voor het merendeel gewond en niet in staat om te vechten. Ze waren al maanden niet bevoorraad, geen enkele soldaat had een volledige uitrusting. Cassius had hun namen en beroepen genoteerd. Ook hun leeftijd had hij opgenomen en drie keer gecontroleerd om er zeker van te zijn dat zijn vermoeden klopte: met zijn negentien jaar was hij de jongste in de colonne. Spijtig genoeg voerde hij ook het bevel. De steeg liep langs een ommuurd plein in het centrum van Nessara, een afgelegen stadje aan de rand van de Syrische woestijn. Tot vanochtend was daar een klein garnizoen gelegerd, dat nu was opgenomen in de colonne. Het complex was verwaarloosd en zou binnenkort worden verlaten, maar bevatte iets van grote waarde: een werkende bron. De Romeinen zouden pas veertrekken als elk vat, elke veldfles en kalebas was gevuld. Ze hadden een lange mars voor de boeg, en als deze net zo zou gaan als afgelopen week, zouden ze die moeten afleggen in een zinderende, onverbiddelijke hitte. ‘Geef terug!’

Zie ook: http://www.nickbrownauthor.com/Kijk hier voor de Leestip van Beldaran op het forum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top

Terug naar boven