Skip to: site menu | section menu | main content

 

ISBN:
 978 94 6086 034 8

Paperback
Prijs: € 18,95

Verschenen:
april 2012

Kijk hier voor alle voorgaande Leestips van Beldaran.

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leestip van Beldaran # 285

Peter Schaap, die in december 2009 de eerste Archeon oeuvreprijs voor fantastische literatuur ontving voor zijn hele werk, begon zijn creatieve carrière als zanger en liedjesschrijver. Hij bracht enkele hits op zijn naam, zoals 'De hoge heren van het dorp' en het zeer succesvolle 'Adem mijn adem'. Omdat de langere adem hem meer trok, zette hij zich aan het schrijven van fantasyboeken, maar ook aan historische jeugdliteratuur, samen meer dan dertig romans. Fantasie en geschiedenis vormen zijn grote passies. Zozeer zelfs dat hij zich heeft bekwaamd als prehistorisch steensmid en in zijn werkkamer een complete (verzonnen) Egyptische ruïnestad heeft gebouwd, kleiner nog dan 80 bij 80 centimeter vol tempels, paleizen, werkplaatsen en zelfs vaatwerk. Ofschoon hij dus houdt van priegelen, vormt schrijven zijn levensdoel, wat door dit nieuwe fantasyavontuur maar weer eens overtuigend bewezen wordt.

Het zwaard van Mechdany
Peter Schaap
(2012)

27 april 2012 | De Leestip van Beldaran

Mechdany; een afgelegen eiland aan de rand van het keizerrijk, in een wereld waar de god Lot en zijn veertien vrouwen regeren.

Een zwaard; met uiterste precisie gesmeed door de plaatselijke smid Odan, in opdracht van Hoge Heren van duistere herkomst. Een wapen; geladen met ongekende magie, een machtige talisman die, terwijl hij nog ligt na te gloeien in het smidsvuur, wordt gestolen door Odans rivaal in de liefde: de elf en moordenaar Tazumann, die aansluitend wegvlucht en het hele eiland een magische versluiering oplegt. Jaren later, als de spreuk is weggesleten, keren herinneringen terug en daarmee ook het besef dat er een moordenaar en een echtbreker ver weg op de keizerstroon zit. Dat steekt. Want eer is belangrijk voor de rechtzinnige bewoners van Mechdany en evenzeer voor Lots goddelijke veertiende vrouw Mavalesha, een godin met onvoorspelbare luimen en hevige emoties die het weer catastrofaal kunnen beïnvloeden. En juist aan haar is het nieuwe jaar gewijd. Een jaar waarin twee halfbroers, zonen van Wickla de vurige herbergierster - de één een magiër, de ander allergisch voor magie - samen op een onmogelijke en avontuurlijke reis naar Kataraktis, het hart van het keizerrijk, gaan. Kataraktis, een verbijsterende en levensgevaarlijke stad boven reusachtige watervallen, waar alleen de onderwereld kansen biedt en waar de keizer een concordaat heeft gesloten met de oppermachtige Demonenheer. De opdracht van de broers: dood de keizer!

‘De hitte in Odans werkplaats was ondraaglijk. De beukende wind buiten liet de wieken boven de smidse zo snel ronddraaien, dat het geheel leek op een wiel aan een op hol geslagen wagen. De balgen onder het stevige dak pompten lucht als de strijdende windgoden zelf. Het vuur in de smidse ontsnapte aan elke controle, terwijl de storm woest wolkend over het eiland Mechdany raasde. De twee mannen die daarbinnen op leven en dood streden, ademden hijgend de steeds heter wordende lucht in, schijnbaar zonder het te merken. Een van hen, Odan de smid, besefte dat zijn werkplaats reddeloos verloren was, maar hij gaf er niet langer om. Alleen het wapen was belangrijk, het smeedwerk waarvoor de demonen zeiden royaal te zullen betalen, maar waarmee hij zijn eigen plannen had. ‘

Zie ook:
http://www.peterschaap.nl/ http://www.booksoffantasy.com/Kijk hier voor de Leestip van Beldaran op het forum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top

Terug naar boven