Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Grote InterviewsSchilderij van prinses Marianne door J.Ph. Koelman uit 1846.
 

 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ezzulia Interview:
Sasha Otten

Door Jürgen Joosten | Ezzulia.nl


7 juli 2008 | Onlangs verscheen van Sasha Otten, freelance-auteur en royaltydeskundige, het intrigerende debuut Vals.  Een spannende thriller, vol met historische feiten waarin ondermeer prinses Marianne, de dochter van koning Willem I, een belangrijke rol speelt.

Jürgen Joosten sprak namens Ezzulia met de auteur.


"Prinses Marianne was de Lady Diana van de 19de eeuw"


Wie is Sasha Otten, misschien kun je jezelf introduceren?

Mijn achtergrond is de Neerlandistiek, maar even groot als mijn liefde voor taal is mijn fascinatie met de geschiedenis. En dan met name voor de romantiek van de monarchale geschiedenis in de 19e eeuw, de tijd dat de leden van de Europese Koninklijke families aan elkaar werden uitgehuwelijkt om de erfopvolging binnen hun dynastie te garanderen.

Voor mijn werk heb ik altijd veel geschreven. Zo heb ik (mee)gewerkt aan diverse publicaties over streekgeschiedenis en over onze monarchie. Daarnaast verdien ik mijn brood met opdrachten uit de evenementenbranche, waarvoor ik concepten voor grote bedrijfsfeesten bedenk.
 

Kun je in enkele zinnen vertellen waar je debuut Vals over gaat?

Vals is een spannende roman over een jonge, Nederlandse vrouw die een fantastische carrièremogelijkheid krijgt aangeboden. Maar daarin loopt het – buiten haar schuld om – snel mis. Ze raakt verzeild in een nachtmerrieachtige situatie waar ze zichzelf uit moet zien te redden. Dat lukt haar onder meer doordat ze – op een onverwachte manier – geïntrigeerd en geïnspireerd raakt door prinses Marianne, de eigenzinnige dochter van onze koning Willem I, die ook wel bekendstaat als de Lady Diana van de 19e eeuw. Verder verklap ik niets en moet iedereen zelf maar lezen hoe het afloopt.
 

Het boek heeft als hoofdpersoon Diana Dubois, hoofd communicatie van een groot cosmeticabedrijf. Vanwaar deze keuze voor een vrouw in een leidende functie?

Diana is een intelligente en ondernemende vrouw. Ik heb voor dit personage gekozen omdat ik denk dat Marianne, als zij in onze tijd had geleefd, eenzelfde vrouw geweest zou zijn. Zowel Diana als Marianne zijn onafhankelijke, sterke vrouwen. 
Naast Diana speelt prinses Marianne een belangrijke rol in Vals. Help ons even en vertel ons wie zij eigenlijk was?

Laat ik vooropstellen dat mijn Marianne echt heeft bestaan. Ze werd in 1810 geboren als dochter van de toenmalige koning Willem I en groeide dus op in een gouden kooi. Ze was mooi, rijk en werd door iedereen aanbeden. Maar haar huwelijk met de Duitse prins Albert van Pruisen was ongelukkig en ze ontwikkelde zich tot een eigenzinnige en voor haar tijd zeer geëmancipeerde vrouw, die in ongenade viel toen ze besloot om tegen  de fatsoensnormen van haar tijd in haar hart te volgen. Ze scheidde van Albert en begon een relatie met haar koetsier Johannes van Rossum, van wie ze zelfs een kind kreeg. Trouwen met een gewone burger, zoals dat nu heel gewoon is, was in die tijd volstrekt uit den boze en daarom is Marianne de geschiedenis ingegaan als het zwarte schaap van de Oranjes.

Meer dan een eeuw lang is ze verzwegen en is er geen enkele publicatie over haar verschenen! Ook nu is er geen enkel ander boek over haar verkrijgbaar.

Maar ook in haar persoonlijke leven leek het geluk niet voor Marianne weggelegd: haar bastaardkind stierf op zeer jonge leeftijd in Duitsland, waar zij inmiddels het prachtige slot Rheinhartshausen aan de Rijn bewoonde.

Ten slotte, leuk en vermeldenswaardig is ook dat het Amsterdams Historisch Museum onlangs een schilderij van de prinses heeft aangekocht, dat nu in hun vaste collectie wordt tentoongesteld.
 

Naast het koningshuis speelt spiritualiteit een belangrijke rol in het boek, vanwaar deze interesse?

Hier kan ik kort over zijn. Wie van ons gelooft niet dat er meer is tussen hemel en aarde?
 

Is Vals pure fictie of bevat het autobiografische elementen?

Behalve datgene wat ik vertel over prinses Marianne, is de plot van Vals verzonnen. Toch denk ik dat je er als schrijver nooit aan ontkomt om bepaalde situaties of details uit je eigen leven te halen. Maar autobiografisch kun je mijn boek beslist niet noemen.
 

Heb je veel research moeten doen voor dit boek?

Ja, dat wel. Ik heb natuurlijk moeten zoeken naar wat er in het verleden over Marianne is geschreven, een speurtocht die me naar oude archieven heeft geleid. En ik moest natuurlijk de locaties bezoeken die een rol in haar leven hebben gespeeld, onder meer museum Swaensteijn te Voorburg, waar een aparte Mariannekamer is ingericht met een aantal van haar persoonlijke bezittingen. (Dit museumpje is een bezoek meer dan waard.)

Daarnaast voerde het verhaal me ook nog eens naar landen buiten Nederland en zelfs buiten Europa. Voor de beschrijvingen van Montenegro en Thailand heb ik wel wat veldonderzoek moeten doen, maar daarover hoor je me beslist niet klagen!
 

Hoe lang ben je bezig geweest met Vals? Is het nu echt af?

Research en schrijven van Vals hebben bij elkaar ongeveer een halfjaar gekost. Toen ik eenmaal de lijn te pakken had, ging het gelukkig snel. Ik mag zelfs wel zeggen dat ik in een flow kwam, een heerlijk gevoel!

Toen ik de laatste punt zette, dacht ik dat het klaar was, maar het spannende van het uitgeven van een boek, merk ik nu, is dat er steeds weer nieuwe fases volgen. Eerst de spanning of je uitgever het goed genoeg vindt om te publiceren. Daarna de zetproeven en het ontwerp voor het omslag. Dan het verschijnen van het boek en het moment dat je echt het eerste exemplaar in je hand hebt. En nu is het wachten op… de reacties. Wat zullen de recensenten ervan vinden en – nog veel belangrijker – mijn lezers?

Gelukkig zijn de reacties tot nu toe erg positief.
 

Welke genre past het beste bij Vals, literaire thriller of spannende geschiedenis?

Ik denk dat Vals de perfecte mix is van beide genres. De verhaallijn in het heden is een literaire thriller, waarbij een vrouw in een gevaarlijke situatie komt waaruit ze zichzelf moet redden. En daardoorheen loopt de lijn van Marianne, een vrouw van wie ik al heb verteld dat die echt heeft bestaan en die een heel bijzonder leven heeft geleid.

Om deze combinatie te benoemen heeft mijn uitgever een heel nieuwe genrenaam bedacht: Royal Mystery. Prachtig toch!
 

Je zou Vals ook kunnen beschrijven als faction, een combinatie van fictie en feiten; met welke auteurs kunnen we je vergelijken?

Ik voel me zeer vereerd dat er zo’n mooie term in je opkomt. Ik vind faction inderdaad een zeer passende kwalificatie voor Vals. Maar mezelf vergelijken met andere auteurs durf ik nog niet zo goed. Wel kan ik zeggen dat ik veel bewondering heb voor de factionthrillers van Tomas Ross, zoals zijn Tranen van Mata Hari, en historische romans van Hella Haasse als Heren van de Thee en Het woud der verwachting. Dergelijke boeken lees ik erg graag, maar ik ben ook verzot op literaire thrillers. Op dit moment ben ik bezig in Broeinest van Loes den Hollander en dat grijpt me enorm aan!
 

Ben je al bezig met een volgend boek? Waar gaat het over?

Ik ben al heel ver gevorderd in mijn volgende boek, Blind. Het is opnieuw een Royal Mystery, waarin twee sterke vrouwen – een uit het heden en een uit het verleden – elkaar ontmoeten. In Blind zijn dat Lucy de Wild, een succesvolle makelaar uit Den Haag, en Sophie, de eerste vrouw van koning Willem III. Via de brieven die koningin Sophie heeft nagelaten, komt Lucy met haar in contact en weet ze raadsels in haar eigen leven op te lossen.

Blind zal volgend voorjaar verschijnen.

 


Bibliografie van Sasha Otten:

2008: Vals

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vals
Auteur: Sasha Otten
Karakter Uitgevers
ISBN: 978 90 6112 038 4
Paperback
Prijs: 15,00

Diana Dubois, een jonge en ambitieuze zakenvrouw, krijgt een droombaan aangeboden die niet alleen een fantastisch salaris, maar ook een leven vol glamour belooft. En dat is niet alles: ze wordt de rechterhand van Patrick Groothof, de aantrekkelijkste en meest charismatische topman van het Nederlandse bedrijfsleven.

Maar dan toont Patrick zijn ware gezicht en verandert Diana's droom in een nachtmerrie. En als direct daarna ook nog anonieme bedreigingen uit de buitenwereld volgen, verandert haar leven helemaal in een hel.

Wanhopig zoekt Diana naar een manier om zich uit dit diepe dal te bevrijden. Ze start een onderzoek naar Patricks antecedenten en stuit daarbij op een aantal prangende vragen: hoe komt Patrick aan zijn enorme fortuin en is hij wel wie hij zegt te zijn, of is hij misschien een verre nazaat van de Oranjes? Deze vraag zet Diana op het spoor van Marianne, dochter van Koning Willem I, een rebelse en eigenzinnige prinses die zich aan het strakke keurslijf van haar tijd wist te ontworstelen. Ligt de sleutel tot Diana's bevrijding in het leven van deze 19e-eeuwse vrijgevochten prinses?

 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over de boeken van Sasha Otten.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.
 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


 

 

 

 

Terug naar boven