Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Grote Interviews
 

 

 


 


 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ezzulia interview
Mireille van Hout

Door Natasza Tardio | Ezzulia.nl


14 juni 2009 | Eerder dit jaar had Natasza Tardio een interessant interview met Mireille van Hout, een jonge debuutschrijfster, die in een eigentijdse en boeiende roman de spannende tocht beschrijft van Roos en Lode, die op zoek zijn naar hun respectievelijk ex-vriend en broer Mels. Het is een verhaal waarin liefde, angst, verlatenheid, eenzaamheid en kracht wordt beschreven, terwijl van Hout met humor het leven van hedendaagse dertigers beschrijft.

In haar debuut Voorbij Mels is zij er naadloos in geslaagd om de ironie van het leven met een vloeiende pen te beschrijven, zonder zoetsappig of zeurend te worden en zonder de lezer uit het oog te verliezen.
 


"Taal raakt mij"


Mireille, je bent een nog vrij onbekende auteur. Vertel eens iets over jezelf.

Dat is altijd een lastige vraag (lacht), maar ik ben 39, woon samen en heb twee kinderen. Ik woon al zo’n 20 jaar in Amsterdam en heb daar altijd met veel plezier gewoond en gewerkt, maar na de geboorte van de tweede keerde ik terug in mijn oude baan als communicatieadviseur en begon mezelf af te vragen wat ik nou eigenlijk wilde. Mijn droom was om een boek te schrijven en eigenlijk wilde ik stoppen met werken om te kunnen schrijven. Dat heb ik dus vervolgens ook gedaan. Ik vind het belangrijk om te doen wat je wilt doen en als dat schrijven is, dan moet je gaan schrijven. Zelfs al wordt dat boek nooit uitgegeven.
 

Waar komt jouw drang tot schrijven vandaan?

Ik hou heel erg van taal, ik vind het bijvoorbeeld ook heel erg leuk om non-fictie te schrijven. Zolang ik mij kan herinneren heb ik altijd geschreven. Zelf hou ik van boeken die lekker lezen, maar je tegelijkertijd ook aan het denken zetten. Zo’n boek heb ik zelf ook geprobeerd te schrijven. Je wordt meegesleept door het verhaal, maar je wordt als lezer ook gedwongen om na te denken over wat de karakters zeggen en doen en je ervaart de conflicten met je eigen geweten – wat zou ik doen in die situatie? Schrijven komt volgens mij heel erg uit jezelf. Iets moet je raken. Zelf vind ik het fijn om ergens diep in te duiken en taal raakt mij.
 

Hoe kwam je op het idee van Voorbij Mels? Is het verhaal puur fictie of zijn er autobiografische elementen in verweven?

Het fascineert mij zoals dertigers tegenwoordig leven. Voor het verhaal wilde ik dit van een afstand bekijken, zonder oordeel. Alles is zo gehaast en vlug. Ook het bizarre taalgebruik van de dertigers – veel Engels in hun woordenschat – heb ik hiervoor gebruikt. Dit is hoe wij tegenwoordig praten en schrijven. Dat zijn natuurlijk autobiografische elementen die ik uit het gewone leven heb genomen, maar het verhaal en de karakters zijn fictie. Hoewel iedereen wel bepaalde eigenschappen zal kunnen herkenning in de personages. Het gehaaste en vlugge van dertigers zie je goed terug in Mels, die natuurlijk helemaal doorgedraaid was toen hij vertrok. Hij had natuurlijk ook een bericht achter kunnen laten voor zijn familie. Het tweede gedeelte van het boek is meer volwassen, Roos is ook meer volwassen door de ervaringen die zij in middels heeft opgedaan. Het eerste gedeelte is meer frivool en is ook meer in een jeugdige stijl geschreven. Deze paste meer bij de identiteit van Roos.
 

Heb je voorbeelden uit je eigen omgeving gebruikt voor je personages en vind je het moeilijk om je karakters los te laten na afloop van het schrijven?

Dat is een hele persoonlijke vraag. Ik ken in mijn omgeving wel iemand die op Mels lijkt, maar volgens mij kent elke vrouw wel zo’n soort man. Het loslaten van mijn personages vind ik absoluut niet moeilijk.
 

Had je het verhaal al in je hoofd, of ben je gewoon gaan schrijven?

Eigenlijk ben ik gaan schrijven zonder dat ik het verhaal echt in mijn hoofd had zitten. Vrij bizar. Als ik het achteraf bekijk is Voorbij Mels misschien wel een soort van afsluiting van dat deel van mijn leven. Hoewel de situaties die Roos en de andere personages meemaken, geenszins overeenkomen met mijn leven.
 

Je boek is uitgekomen bij uitgeverij FMB. Vanwaar deze keuze?

Op een ochtend ben ik naar drie uitgeverijen gestapt en heb daar mijn manuscript neergelegd. Na ongeveer een week belde uitgeverij FMB mij terug en nodigde mij uit voor een gesprek. Dit verliep ontzettend positief en het voelde allemaal heel goed. De samenwerking verloopt ook prima.
 

Waar ben je momenteel mee bezig?

Ik ben nu bezig met mijn tweede boek. Weer een heel ander verhaal. Het speelt zich afwisselend af in de jaren ’40 en nu, maar het wordt absoluut geen oorlogsboek. Voor mijn gevoel heeft dit boek nog meer diepgang dan Voorbij Mels.

 


Voorbij Mels
Auteur: Mireille van Hout
Uitgeverij FMB
ISBN:
978 90 499 0097 7
Paperback
Prijs: 10,00

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


Roos leidt een snel en heftig leven in de grote stad: een leuke baan, een propvolle agenda en veel vriendinnen. Living the fabulous life. Wanneer ze de gladde charmeur Mels ontmoet, lijkt hij prima te passen in haar bruisende bestaan. Maar als Roos’ zorgeloze leven plotseling op zijn kop komt te staan, heeft dat ook grote gevolgen voor Mels die in paniek spoorloos verdwijnt. Roos voelt zich verantwoordelijk en samen met Mels’ stugge broer Lode gaat ze naar hem op zoek.

Wat volgt is een spannende zoektocht die hen niet alleen naar de surfstranden van Spanje en AziŽ leidt, maar ook langs de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Roos realiseert zich dat ze haar leven op een ander spoor moet zetten, met of zonder Mels.

 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over het interview met Mireille van Hout.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.

 


 

 

Terug naar boven