Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Kort & Krachtig


Nieuwe recensies op de Ezzulia website:

Louis van Dievel:
Hof van assisen

De feestdagen zijn nog niet in zicht, maar dit boek is alvast een perfecte tip! 


Joseph O'Connor:
De verkoper

Dit is een boek voor jong en oud, thriller- of literatuurliefhebber.
Een echte aanrader 


Lawrence Hill:
Het negerboek

Half augustus haalde Het negerboek de bestseller Top60. Dat is precies wat je elk boeiend, ingenieus, goedgeschreven, levensecht boek toewenst


Erik Menkveld:
Het grote zwijgen

Een universeel verhaal over liefde en afgunst, verlangen en ontrouw, dromen en dadenCarlos MarŪa DomŪnguez:
De blinde kust

Het verhaal roept een aantal visuele beelden op en wordt op een bijna magische manier voor een deel tussen de regels in verteld


Annabel Pitcher:
Mijn zus woont op de schoorsteenmantel

Het is duidelijk dat Annabel Pitcher een grote belofte voor de toekomst is


NiccolÚ Ammaniti:
Jij en ik

De inhoud van het boek en de essentie van het verhaal zal je mogelijk de rest van je leven bij je blijven dragen 
 

 

 


 

- KORT & KRACHTIG -
Michiel Stroink

Door Natasza Tardio | Ezzulia.nl
(Twitter: @Tasz)
 


15 april 2012 | Benjamin, een succesvolle jonge kunstenaar, is verbijsterd als hij in een tbs-kliniek belandt. Hij kan niet geloven dat hij schuldig is aan wat hem ten laste wordt gelegd, maar hij kan zich ook niet precies herinneren wat er dan wel is gebeurd die bewuste avond.

Michiel Stroink schrijft op een grappige, maar ook kritische manier over een man die niet meer weet wie of wat hij moet geloven. Stroink gebruikte als inspiratie zijn opgedane ervaringen met tbs-patiŽnten. Hij gaf hen ruim vier jaar Nederlands en maatschappijleer. Afgelopen februari kwam zijn debuutroman Of ik gek ben uit. Inmiddels zijn de filmrechten verkocht aan acteur Mike Weerts en Montecatini Talent Agency.

Het boek is echt een aanrader en binnen een maand toe aan een derde druk, dus tijd voor een Kort & Krachtig interview.

 


"Schrijven is vooral een kwestie van doen"


Wat zijn de ingrediŽnten voor een goed boek binnen jouw genre?

Onderwerpen van nu die zich afspelen in een ongewone omgeving en die geleefd worden door personages die net niet helemaal kloppen. Ook het lagen maken in de oppervlakte, op een absurdistische manier, hoort hierbij.

 

Is schrijven je hoofdberoep of doe je daarnaast nog iets anders?

Ik geef communicatieadvies en trainingen. Ik probeer de wereld te verlossen van een enorme berg aan zakelijke teksten die nooit geschreven hadden hoeven worden.

 

Hoeveel boeken lees je zelf (ongeveer) per jaar? Wat was de laatste en wat vond je daarvan?

Ik lees ongeveer dertig boeken per jaar. Het laatste boek dat ik gelezen heb is Tonio. Een ontzettend indrukwekkend boek. Sinds ik het gelezen heb, durf ik niet meer op mijn fiets te stappen, ook al kan ik me voorstellen dat die interpretatie van het verhaal niet de meest voor de hand liggende is. Nu trappel ik van ongeduld om te beginnen in De kunst van het veldspel.

 

Wie is jouw favoriete auteur? En welk boek zou je zelf graag geschreven willen hebben?

Een fractie van het geheel van Steve Tolz is op dit moment mijn absolute favoriet. Mijn top tien fluctueert, maar dit boek is er al sinds 2008 niet meer uit geweest. Favoriete auteurs zijn er ook zoveel, maar vandaag Dimitri Verhulst.

 

Wat is het mooiste, vreemdste of meest opmerkelijke dat je als auteur hebt meegemaakt?

Ik schrijf het liefst in totale afzondering en daarom leef ik een maand per jaar als een kluizenaar in een verlaten Spaanse finca. Toen ik daar in januari van dit jaar aan het schrijven was, werd ik om vijf uur in de ochtend wakker van het gehuil van een hond. Het stikt van de zwerfhonden in die streek dus wilde ik me weer omdraaien, maar om de een of andere reden bedacht ik me dat het zomaar kon zijn dat er een hond in het zwembad was gevallen. Ik rende naar beneden en zag door het raam een herdershond die uitgeput en jankend tegen de zwembadrand op probeerde te klimmen. Hij kon er niet meer uitkomen. Met een zaklamp stapte ik slaapdronken de nacht in. Toen ik bij het zwembad aangekomen was zag ik een groep honden. Ze waren op het gehuil afgelopen. Ik wist niet wat ik van ze kon verwachten, maar toen ik de zaklamp op ze richtte, gingen ze allemaal aan de kant. Ik kon de herdershond uiteindelijk redden. Toen ik hem uit het zwembad trok renden de honden allemaal weg. Natuurlijk ben je wat melancholischer en dramatischer als je een aantal weken in eenzaamheid woont en werkt, maar toch is dit het eerste moment waar ik aan denk bij deze vraag. Dit zal ik niet snel vergeten.

 

Wilde je altijd al auteur worden? Wanneer en waarom nam je die beslissing?

Al zolang ik me kan herinneren. Twee jaar geleden besloot ik de knoop door te hakken. Schrijven is vooral een kwestie van doen.

 

Aan welke kritiek hecht je meer waarde: van je lezers of van recensenten?

Kritieken van recensenten komen harder aan; die van je lezers kunnen je boeken echt beter maken.

 

Wat is belangrijker: de plot van een boek of de karakters in een verhaal?

Dat ligt helemaal aan het verhaal. Tijdens het schrijven zijn voor mij de karakters het belangrijkst. Die ontwikkelen zich. Het plot vormt de kaders waarbinnen zij dat mogen doen.

 

Is ťťn van de hoofdpersonen in jouw boeken autobiografisch? Welk personage spreekt je het meeste aan?

Nee en ja. Alles is fictie en overal zit wel een stukje van mezelf in. Dat werkt zo als je iets schept. Mijn favoriete karakter is Grover. Hij ging op een gegeven moment een eigen, bijna mythisch, leven leiden.

 

Waar maak jij je op dit moment druk over?

Ik heb net alle ingrediŽnten voor het perfecte ontbijt gehaald, maar toen ik thuis kwam bleek de boter op te zijn. Zonder boter is het niet perfect. En oorlog, dat vind ik ook stom.

 

Foto: met dank aan uitgeverij Meulenhoff

 

        

 


Over Natasza Tardio:
Natasza Tardio heeft een enorme drive voor schrijven, literatuur en journalistiek. Als freelance journalist, tekstschrijver, en schrijfcoach, heeft ze ervaring in alle aspecten van het schrijversvak.

Naast het zelf schrijven van boeken, begeleidt ze schrijvers bij het schrijven van hun roman. Ook werkt ze als journalist, doet aan manuscript-beoordeling en heeft al een aantal jaren ervaring met het redigeren van romans, korte verhalen, zakelijke teksten en (commerciŽle) artikelen. Ook maakt ze deel uit van de hoofdredactie van de boekensite Ezzulia.

Voor meer informatie: www.nataszatardio.nl

 


Of ik gek ben
Auteur: Michiel Stroink
Uitgeverij Meulenhoff
ISBN 978 90 290 8822 0
Paperback
Prijs: € 15,00
Verschenen: februari 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benjamin, een succesvolle jonge kunstenaar, is verbijsterd als hij in een tbs-kliniek belandt. Hij kan niet geloven dat hij schuldig is aan wat hem ten laste wordt gelegd – maar door te veel drank en drugs kan hij zich van de bewuste avond niets meer herinneren.

Het leven als tbs’er is absurd en meedogenloos, en hoe hij zich ook probeert af te schermen, de confrontaties in de kliniek laten hem niet onberoerd. Langzamerhand krijgt Benjamin weer grip op zijn eigen werkelijkheid, en geschokt kijkt hij terug op de asociale narcist die hij was in zijn vorige leven.

Stap voor stap wordt Benjamin weer mens en verandert hij in een man die schijnbaar met beide benen stevig op de grond staat. Maar dan krijgt hij een brief die zijn wereld wederom op zijn grondvesten laat schudden. Wat is nu eigenlijk de waarheid?

Of ik gek ben is een overdonderende roman over de dagelijkse gang van zaken in een tbs-kliniek, en over een man die niet meer weet wie of wat hij moet geloven.

 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over de boeken van - of dit interview met - Michiel Stroink.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.

 


 

 

Terug naar boven