Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Grote Interviews


Nieuwe recensies op de Ezzulia website:

Sharon Bolton:
Zielsgeheim


Bolton doet in Zielsgeheim iets nieuws. Zij nam de oorspronkelijke gebeurtenissen als uitgangspunt voor haar thriller, vertaalde het naar het nu en gaf er haar eigen draai aan


Tom Rob Smith:
Agent 6


Met deze trilogie leverde Smith een huzarenstuk af


Sofie Sarenbrant:
Week 36


Geen doodenge zwangerschapsthriller maar een gemiddeld debuut uit het succesvolle thrillerland Zweden


Jussi Adler-Olsen:
Het Washington-decreet


De eindredacteur had de schrijver en lezers een groot plezier gedaan door het verhaal te laten inkoken tot de helft van het volume


Håkan Nesser:
De man zonder hond


Met De man zonder hond is Håkan Nesser weer helemaal terug op het gebied van de misdaadroman


Judith Visser:
Time-out


De thriller laat je dankzij het goede gebruik van deze thema’s op het puntje van je stoel zitten en de schrijfster neemt je in een rap tempo mee door verschillende lagen in het verhaal


Marelle Boersma:
Vals alarm
Een goede thriller grijpt je vanaf de eerste pagina bij de strot. Dat doet Vals alarm


Karin Slaughter:
Gevallen
Ondanks dat het een van de mindere boeken van Karin Slaughter is, staat het toch garant voor een paar avonden leesplezier


S.J. Watson:
Voor ik ga slapen


Voor ik ga slapen is een fantastisch debuut. Wat een geweldig boek!


Lotte & Søren Hammer:
Misbruik
Een veelbelovend debuut, met toch een paar beginnersfoutjes
 
 

 

 


 

 

Ezzulia interview
Michel van Meijer

Concept: Eric Herni | Ezzulia.nl
 


Van eigen bodem is een nieuwe serie interviews op Ezzulia.nl met beginnende - of wat minder bekende -  auteurs van Nederlandstalige boeken in alle genres. Telkens met tien (vaste) vragen.


1 juli 2012 |  De Veenendaalse auteur, schilder en singer/songwriter Michel van Meijer plaatste in november 2010 het manuscript van zijn thriller KEMPhanen op de website van TenPages.com. Toen er voldoende aandelen van waren verkocht, verscheen dit eerste deel van een trilogie onlangs in gedrukte vorm. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan de burgemeesters van Veenendaal en Renswoude, de gemeentes waar Kemphanen zich grotendeels afspeelt.

De detective- en thrillergids van Vrij Nederland was onlangs redelijk positief over het verhaal en mede daarom willen wij in onze serie Van Eigen Bodem Michel van Meijer graag voorstellen aan de bezoekers van Ezzulia.

 


"Ik pieker er niet over om van schrijven mijn werk te maken"


Wil je jezelf voorstellen aan de bezoekers van Ezzulia?

Ik ben geboren in Amsterdam en woon nu in Veenendaal omdat ik daar mijn grote liefde vond. Ik ben dus een mens met een verdeeld hart, de helft is hier en de andere helft ligt in Amsterdam. Gelukkig ga ik regelmatig terug om te kijken of die helft ook nog oké is. In mijn eigen bedrijf ontwikkel ik creatieve software, waaronder games. Daarnaast werk ik als kunstenaar en ben ik singer-songwriter die een CD met eigen werk in de iTunes store heeft staan. Boeken (KEMPhanen is het eerste deel van een trilogie) ben ik niet bewust gaan schrijven. Op een mooie dag kwam er zomaar een trilogie mijn hoofd binnen waaien.

 

Wat kan je ons vertellen over je boek?

KEMPhanen is een humoristische thriller die het niet zo nauw neemt met de traditionele conventies van schrijven. Ik mix werkelijkheid met fictie, spring regelmatig van verleden tijd naar tegenwoordige tijd en vice versa, haal een visuele truc uit met mijn karakters, adresseer de lezer rechtstreeks, hanteer een hoog tempo en lardeer het hele proza met gitzwarte en hagelwitte humor. Deze formule leverde mij een recensie op met als kop 'een nieuwe manier van schrijven'. Ik snap dat, ik doe dingen waarvan de schrijverswereld vindt dat ze niet kunnen. Het hele begrip 'visuele truc' in een boek is een onbekend fenomeen, het is iets nieuws. Lezers daarentegen zijn er - soms onbewust - dolenthousiast over, ze visualiseren het hele boek alsof ze een film kijken; dat hoor ik vaak terug en maakt mij trots. Ik heb in geschreven woord een film gecreëerd.

Je verwacht misschien dat ik iets inhoudelijks over mijn boek vertel maar daarin moet ik je teleurstellen. Het is mijn gewoonte er niets over te zeggen. Lees de 'film', is alles wat ik er over zeggen wil. Niemand heeft ooit nog gezegd of geschreven dat het tegenviel, wel dat KEMPhanen een echte pageturner is.

 

Waarom heb je ervoor gekozen om je boek uit te brengen bij TenPages?

TenPages.com is een platform dat debutanten een springplank biedt. Ideaal voor iemand als ik, wiens werk door de schrijvers- en uitgeverswereld werd afgedaan als niet goed genoeg. Zonder veel promotie zijn de aandelen verkocht. Dat ging niet snel, maar het is wel gelukt. Daardoor ontstond de mogelijkheid om een boek dat conform de geldende 'regels' te veel afwijkt van wat de norm, wat 'not done' is, toch te realiseren. Kortom, dankzij TenPages maakt Nederland kennis met wat ik als auteur te bieden heb. En als ik mijn lezers mag geloven is dat een goede zaak. Ik kan iedere 'andersdenkende' auteur TenPages van harte aanraden, mede omdat daar een groep aandeelhouders zit die wel houdt van anders-dan-anders; wat niet wil zeggen dat ze kritiekloos zijn.

 

Is het leuk om jezelf auteur te kunnen noemen?

Aan KEMPhanen heb ik vier jaar geschreven, aan de overige twee delen nog eens vier jaar. Schrijver worden was geen droom, geen verscholen ambitie. Ik kreeg het verhaal aangeboden door de wind. Dat cadeau heb ik omgezet in een tastbaar boek. Leuk om dat in de winkel te zien, beslist. Veel leuker zijn de reacties van lezers, daar word ik erg blij van. Mijn echte droom is om een film te maken, dat wil ik al van jongs af aan. Misschien verklaart dat een beetje mijn schrijfstijl.

 

Is het schrijven makkelijk te combineren met je andere werkzaamheden?

Ik pieker er niet over om van schrijven mijn werk te maken. Soms schrijf ik, dan musiceer ik, dan schilder ik en soms werk ik. Hoewel, werk... Ik heb eigenlijk geen werk, ook mijn bedrijf is een hobby. Ik ben een gelukkig mens wat dat betreft. Sommigen willen broodschrijver worden, ik niet. Ik heb weinig nodig en leef van de optelsom van waarop mijn geest mij dagelijks trakteert.

 

Wat doe je om je boek onder de aandacht van het publiek te brengen?

KEMPhanen begon met een eerste druk van 2000 exemplaren. Laatst zijn er meer dan honderd in een dag verkocht. Niemand weet waarom. Ik zit bij een kleine uitgever zonder marketingbudget, het boek moet het dus helemaal zelf doen. Enerzijds vind ik dat jammer, anderzijds is dat extra spannend. Komt er ooit een tweede druk? Wil de uitgever deel twee van de trilogie ook doen? Volgens mij wordt dat bepaald door factoren die je als auteur of uitgever niet in de hand hebt. Zeg ik "geweldig boek!" dan gebeurt er niks. Zegt een recensent dat op televisie dan vliegt het de winkel uit. Het heeft allemaal met geluk te maken. En geluk is een cadeau dat niet te koop is.

 

Hoelang heb je erover gedaan om je boek te schrijven?

Ik ben een van-groot-naar-klein-schrijver. Ik begin met het plot. Als de wind goed staat waait dat in vijf minuten mijn hoofd in. Daarna ga ik het uitwerken; onder de douche, in de auto, tijdens mijn slaap, en ondertussen staat er na maanden nog geen letter op papier. Op een dag weet je dat het af is, dat het klopt. Dan is het tijd voor research. Data. Plaatsen. Wapens. Er wordt nogal wat afgeknald in mijn boek, dus wapens en hun effect moeten wel kloppen. Een wapenhandelaar heeft mijn boek gelezen en was onder de indruk van mijn wapenkennis. Ik vond dat grappig, juist omdat ik nog nooit een wapen in mijn hand heb gehad. Tenslotte is mijn laatste stap om als een dolleman het hele manuscript in een lange haal van dagen, weken (bijna zonder slaap, vaak zonder eten, altijd met Enigma, David Gray, Bob Dylan, Armin van Buuren of Tiesto op maximaal volume) in te tikken. En dan komt het echte schrijverswerk: schrappen, schrappen, schrappen. Op elke pagina moet iets gebeuren, anders deugt het boek niet. Van het originele manuscript is ongeveer zestig procent gesneuveld. Resultaat: een up-tempo boek dat je niet weg wilt leggen.

 

Welke personages uit je boek zijn voor jou favoriet?

Over mijn personages geef ik niets prijs, anders is het geen film meer. Mijn favoriet is Wendy. Lezers zullen haar leren kennen in KEMPhanen. In deel twee zullen ze van Wendy gaan houden en in deel drie zal ze iedereen versteld doen staan, anders dan wat je ook verwacht. 

 

Wie zijn jouw favoriete auteurs?

Favoriete auteurs heb ik zeker, hoewel geen van hen mij heeft beïnvloed. Ik houd van werken van Stephen King, John Sandford, Sophie Kinsella, Jo Nesbø, en nog 100 anderen. Ik lees vrij veel (lacht).

 

Heb je al plannen voor een nieuw boek?

Deel twee (Het Zomerbeest) is af. Dat is een korte thriller waarover ik inhoudelijk niets verklap. Deel drie (Zwart) is exotisch, bombastisch, absurdistisch, confronterend, choquerend, ongelooflijk (letterlijk). Die is ook af. Ik werk nu aan een vierde boek (Angst). Of dat allemaal uitgegeven gaat worden weet ik niet. Misschien niet. Maar zoals ik zei: een boek dat zomaar je hoofd in waait is een cadeau, en met zo'n cadeau moet je iets doen.


  

Foto: Jeroen Pulles | website
Met dank aan TenPages.com

Eindredactie: Gerd Boeren

 

Zie ook:

Website TenPages.com | kijk hier

 

 

 

 

Ook in onze serie Van eigen bodem:

02/2011 | Maria Genova | kijk hier

04/2011 | Linda Jansma | kijk hier

08/2011 | Ton de Zeeuw | kijk hier

06/2012 | Martyn van Beek | kijk hierKEMPhanen
Auteur: Michel van Meijer
Uitgeverij Olive Press
ISBN: 978 90 7778 736 6
Paperback
Prijs: € 9,95
Verschenen: april 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter was de man die de chemische wapens voor Saddam maakte en er schatrijk mee werd. Peters broer Harry bouwde op basis van corruptie, afpersing en intimidatie aan een megaconcern dat hij onder vage omstandigheden verkocht. Peter vindt een uniek wapen uit dat, als het in verkeerde handen valt, een nieuwe golf van terrorisme teweeg kan brengen die zijns gelijke niet kent. De broers beginnen een moordspel. Uit verveling, vanwege geld en vooral om het wapen te verkopen. De politie tast aanvankelijk in het duister maar krijgt hulp uit onverwachte hoek. Maar of ze daar blij mee zijn...
 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over dit interview met - en de boeken van - Michel van Meijer.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.

 


 

 

Terug naar boven