Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Grote Interviews


Nieuwe recensies op de Ezzulia website:

Sharon Bolton:
Zielsgeheim


Bolton doet in Zielsgeheim iets nieuws. Zij nam de oorspronkelijke gebeurtenissen als uitgangspunt voor haar thriller, vertaalde het naar het nu en gaf er haar eigen draai aan


Tom Rob Smith:
Agent 6


Met deze trilogie leverde Smith een huzarenstuk af


Sofie Sarenbrant:
Week 36


Geen doodenge zwangerschapsthriller maar een gemiddeld debuut uit het succesvolle thrillerland Zweden


Jussi Adler-Olsen:
Het Washington-decreet


De eindredacteur had de schrijver en lezers een groot plezier gedaan door het verhaal te laten inkoken tot de helft van het volume


Håkan Nesser:
De man zonder hond


Met De man zonder hond is Håkan Nesser weer helemaal terug op het gebied van de misdaadroman


Judith Visser:
Time-out


De thriller laat je dankzij het goede gebruik van deze thema’s op het puntje van je stoel zitten en de schrijfster neemt je in een rap tempo mee door verschillende lagen in het verhaal


Marelle Boersma:
Vals alarm
Een goede thriller grijpt je vanaf de eerste pagina bij de strot. Dat doet Vals alarm


Karin Slaughter:
Gevallen
Ondanks dat het een van de mindere boeken van Karin Slaughter is, staat het toch garant voor een paar avonden leesplezier


S.J. Watson:
Voor ik ga slapen


Voor ik ga slapen is een fantastisch debuut. Wat een geweldig boek!


Lotte & Søren Hammer:
Misbruik
Een veelbelovend debuut, met toch een paar beginnersfoutjes


Kristina Ohlsson:
Verzwegen
Rondom het thema mensensmokkel bouwt ze een slim plot waarbij na jaren de tijd voor vergelding is aangebroken


Arne Dahl:
Requiem
Wederom een zeer geslaagde thriller van Arne Dahl die na elf boeken klaar is met het a-team  
 
 

 

 


 

Ezzulia interview
Martyn van Beek

Concept: Eric Herni | Ezzulia.nl
 


Van eigen bodem is een nieuwe serie interviews op Ezzulia.nl met beginnende (of wat minder bekende) auteurs van Nederlandstalige boeken in alle genres. Telkens met tien vaste vragen.


24 juni 2012 |  Martyn van Beek (1975) is geboren en getogen in het Brabantse Waalwijk. Na het afronden van de Havo volgde hij een opleiding tot verbindingsofficier bij de Koninklijke Marine. Hierna werd hij bij de onderzeedienst geplaatst. Een paar jaar later kreeg hij de kans om zijn droom als piloot waar te maken. Via een opleidingstraject binnen British Airways kon hij beginnen met een interne opleiding tot verkeersvlieger. Hij ging een glansrijke carrière tegemoet. Helaas maakte de economische crisis in de luchtvaart, volgend op de terroristische aanslag van 11 september 2001, een vroegtijdig einde aan dit avontuur. Een carrièreswitch was onvermijdelijk.

In 2009 trouwde hij met de Zeeuwse Monique op het Indonesische eiland Bali. De locatie was niet toevallig; in zijn geliefde Bali bracht hij eerder een tiental vakanties door. Hij was net vertrokken van het eiland toen in 2002 de terroristische aanslag op twee nachtclubs plaatsvond. Martyn bezocht deze clubs regelmatig en voelde zich alsof hij net de dans was ontsprongen. Toen in 2005 de tweede grote aanslag op Bali werd gepleegd, was hij op het eiland en ervoer hij het opnieuw als een grote schok. De aanslag op het WTC en de twee aanslagen op Bali maakten zo veel indruk, dat het hem inspireerde tot het schrijven van Het verraad van Bali, een thriller die in 2011 uitkwam. Dat terrorisme een thema speelt in zowel Het verraad van Bali als de Strijders van Ta’ab, is dus niet toevallig. 

In onze serie Van Eigen Bodem stellen wij Martyn van Beek graag voor aan de bezoekers van Ezzulia.  

 


"In een ideale situatie wil ik elk half jaar met een goede thriller komen"


Wil je jezelf en je (meest recente) boek voorstellen aan de bezoekers van Ezzulia?

Mijn naam is Martyn van Beek en ik ben 36 jaar geleden geboren in Waalwijk, waar ik nog steeds woon. Na de Mavo en Havo heb ik enkele jaren bij de Marine gewerkt, waarbij ik op een onderzeeboot werkzaam was als medewerker van de verbindingsdienst. Na de Marine nog een jaar in Oostenrijk gewerkt als afwashulp in een hotel in Lech, waar ik een kamer had met uitzicht op die van onze koningin. Na terugkomst in de keukenwereld werkzaam geweest, om op mijn 25e te beginnen aan een vliegopleiding. Door 11 september heb ik deze niet af kunnen ronden. Bij Transavia Airlines nog een paar jaar in de cabine gewerkt, maar omdat het uiteindelijke doel niet meer lukte, nam ik afscheid van het wereldje. Momenteel werk ik alweer een tijdje voor het bandenbedrijf Euromaster, een dochteronderneming van Michelin.

Op 21 maart 2009 trouwde ik met mijn vriendin, de Zeeuwse Monique, op het Indonesische eiland Bali. Daar was ik al erg vaak op vakantie geweest. Zo was ik net drie dagen thuis toen de aanslag van 2002 plaatsvond, en tijdens de aanslag van 2005 liep ik er honderd meter vandaan. Dat inspireerde me tot het schrijven van mijn debuutroman Het verraad van Bali. Dat boek is in maart 2011 verschenen en gaat over een Nederlandse jongen die anno nu betrokken raakt bij een nieuwe aanslag op het eiland.

Monique en ik hebben een 9-jarige pleegzoon, genaamd Yosrin. Op 1 juni verscheen mijn nieuwe thrillerroman De strijders van Ta'ab. Dit gaat over een sekte die de verborgen steden Sodom en Gomorra ontdekken onder de fundamenten van het moderne Dubai.

 

Welke weg heb jij moeten bewandelen om uiteindelijk een contract bij een uitgeverij te krijgen?

Toen ik halverwege Het verraad van Bali was heb ik het manuscript naar diverse uitgeverijen gestuurd. Uitgeverij Het Boekenschap hapte vrij snel, omdat het manuscript blijkbaar opviel. De werktitel was destijds nog gewoon 'Bali'. Zo zie je maar, dat je ook veel geluk moet hebben. Het boek verkocht in de eerste maanden zo goed, dat ik vrijwel direct met een tweede mocht beginnen.

Voor mijn laatste boek heb ik erg veel hulp gehad van eindredacteur Alexandra Smith. Ze is zelf ook auteur (Schemervlucht) en heeft mijn werk naar een hoger niveau kunnen tillen. Zo zie ik mezelf als een goede verhalenbedenker en verteller, maar niet als een literair genie. Volgens Alexandra onderschat ik mezelf daarmee, maar onze samenwerking was wel een perfecte combinatie van aanvullende talenten.

 

Is het leuk om jezelf auteur te kunnen noemen?

Een auteur is, in mijn optiek, iemand die er echt zijn werk van gemaakt heeft. Dat zit er voor mij nog niet in, maar dat is wel de ultieme droom. Er zitten nog zoveel goede verhaallijnen, plots en ideeën in mijn hoofd, dat ik nog jaren vooruit kan. In een ideale situatie wil ik elk half jaar met een goede thriller komen.

Het blijft wel heel bijzonder om een boekwinkel aan de andere kant van Nederland binnen te lopen en je eigen werk daar te zien liggen. Stiekem droom ik wel eens dat ik in het vliegtuig of het buitenland iemand mijn boek zie lezen. Dan zal ik het vast niet kunnen laten om even te vragen wat ze er van vinden. Het leukste van schrijven is toch om er later met lezers over te kunnen praten. Daarom zal ik er altijd voor zorgen om makkelijk bereikbaar te zijn voor mijn lezers.

 

Is het schrijven makkelijk te combineren met je andere werkzaamheden?

Een boek schrijf ik voornamelijk in mijn hoofd. Tijdens langs autoritten of het sporten bedenk ik hoe een hoofdstuk eruit moet komen te zien. Als ik dan tevreden ben dan schrijf ik zo 5.000 woorden in een paar uur. Zodra ik dat dan terug lees kan ik me veel niet meer herinneren. Geen idee of andere schrijvers dat zo ervaren, maar soms denk ik echt: heb ik dat geschreven? Door deze manier van schrijven kan ik met een uur per dag volstaan om elke zes maanden een boek van 110.000 woorden af te maken.

 

Wat doe je om je boek onder de aandacht van het publiek te brengen?

De strijders van Ta'ab staat op de promotielijst van het CPNB tijdens de maand van het spannende boek 2012. Het thema 'Het kwaad in jezelf' is perfect van toepassing op deze roman. Verder wordt er veel getwitterd en via Facebook over het boek gepraat. Toch is het voornamelijk hopen op een goede recensie in de media. Drie sterren in de VN thrillergids en de tweede druk is zo goed als zeker.

Ook had ik een leuke actie in samenwerking met een scholengemeenschap uit Waalwijk. Zeventig leerlingen 5-VWO hebben in de maand december mijn boek als eerste mogen proeflezen. In de eerste week van januari heb ik alle drie klassen bezocht en mochten ze kritiek op me afvuren. Dat viel reuze mee. De leerlingen gaven de ruwe versie een 8 en hebben me veel wijzer gemaakt over bepaalde passages. Deze feedback is erg belangrijk voor me. Zeventig leerlingen die mij niets verschuldigd waren en het extra huiswerk wellicht als lastig beschouwden. Een kritischere groep proeflezers was er niet, en het heeft me veel goeds opgeleverd. Uiteraard was dit ook reden voor de regionale media om over het boek te berichten.
Als laatste willen we het boek gaan promoten tijdens de Manuscripta.

Wat wel erg lastig is om collega-auteurs te benaderen met de vraag of ze je boek willen lezen en een aanbeveling willen geven. Werkelijk niemand staat daar voor open, misschien begrijpelijk. Toch is het iedere keer weer een teleurstelling als een mail niet eens beantwoord wordt. Ik kan me echt niet voorstellen om niet af en toe tijd vrij te maken om een nieuw talent te begeleiden of een steuntje in de rug te geven. Maar goed, misschien dat ik na 100.000 verkochte exemplaren ook in het bezit ben van deze arrogantie.

 

Hoelang heb je erover gedaan om je boek te schrijven?

Zes maanden moet genoeg zijn. Zelf doe ik veel inspiratie op tijdens verre reizen. Mijn volgende roman speelt zich af in Vietnam en daar ga ik over een paar maanden heen voor een paar weken. De indrukken die je dan krijgt zijn echt nodig om een buitenlandse locatie te laten spreken. Tijdens zo'n reis schrijf ik 40.000 woorden in een week. Het initiële verhaal is in die zes maanden wel klaar. Het redactiewerk heeft dan nog een maand of vier nodig.

 

Welke personages uit je boek zijn voor jou favoriet?

In beide boeken speelt de Australisch consulair medewerker Layne White de belangrijkste rol. Ik denk dat er in elk personage wel wat autobiografisch zit. Zo is Layne de superman die je als bedenker graag zou willen zijn, al maakt hij wel een negatieve karakterontwikkeling door. Layne komt zeker terug in het derde boek, een verhaal wat erg leuk is om te schrijven.

 

Hoe ontstond de keuze voor de titel en de cover?

Zowel de titel als de cover komt uit eigen koker. Ik en mijn uitgever wilden een zelfde soort cover als Het verraad van Bali, vandaar dat we deze stijl hebben overgenomen. Via iStock heb ik zelf de foto uitgezocht en de jongen op de cover in het leer is een collega. Gelukkig was de uitgever het er mee eens, maar ik kan me ook voorstellen dat hij een eigen weg gegaan zou zijn. Geen idee of je daar als auteur normaal gesproken invloed op uit kan oefenen. De titel stond als eerste op papier. Geen idee waarom, de lettercombinatie Ta'ab klinkt erg mysterieus. Pas later hoorde ik dat het ook slaaf in het oud-Arabisch kan betekenen. Dat bleek dus ook nog eens uitstekend te passen.

 

Wie zijn jouw favoriete auteurs?

Ik ben opgegroeid met Jack Ryan, het personage van Tom Clancy. Een Amerikaanse Ier die van CIA medewerker de ladder opklom tot president van de Verenigde Staten. Zijn laatste twee romans uit die serie zijn erg teleurstellend, maar het werk uit de jaren 80 en 90 heb ik meerdere malen gelezen. Tegenwoordig is Hank Moody mijn favoriete auteur. Dit komt omdat het een fictief persoon is uit de tv-serie Californication. Die serie is echt geweldig en soms zou ik wel een Hank Moody willen zijn.

 

Heb je al plannen voor een nieuw boek?

Momenteel ben ik met twee projecten tegelijk bezig. Het plan is om beide projecten na de zomer gereed te hebben. Welke dan als eerste gepubliceerd wordt zie ik dan wel.


  

Foto: Jeroen Pulles | website
Met dank aan Uitgeverij Het Boekenschap

Eindredactie: Gerd Boeren

 

Zie ook:

Website van De Strijders van Ta'ab | kijk hier

Website Uitgeverij Het Boekenschap | kijk hier

 

 

 

 

Ook in onze serie Van eigen bodem:

02/2011 | Maria Genova | kijk hier

04/2011 | Linda Jansma | kijk hier

08/2011 | Ton de Zeeuw | kijk hierDe strijders van Ta'ab
Auteur: Martyn van Beek
Uitgeverij Het Boekschap
ISBN: 978 94 90085 20 9
Paperback
Prijs: € 19,95
Verschenen: juni 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dubai, het toeristisch paradijs in de woestijn, lijdt onder de wereldwijde economische crisis. Ambitieuze bouwprojecten liggen stil en nieuwe vakantievilla’s op net aangelegde palmeilanden raken niet verkocht. Dan dient zich een extra bedreiging voor het emiraat aan. Een mysterieuze sekte claimt de verborgen steden Sodom en Gomorra gevonden te hebben onder de fundamenten van de nieuwe stad. De boodschap van deze religieuze groep is simpel: Verlaat Dubai nu het nog kan. Om dit dreigement kracht bij te zetten, dwaalt er elke nacht een moordenaar door de stad die het voorzien heeft op iedereen die niet aan het bevel gehoor geeft. Langzaam verandert het Emiraat in een staat van anarchie, waarbij de invloedrijke vijand op geraffineerde wijze alle buitenlandse hulp heeft afgesloten.

Layne White en Barbara Walters, medewerkers van het Australische consulaat in Dubai nemen de onmogelijke taak op zich om deze niets ontziende en anonieme groep te ontmaskeren. Daarbij worden ze geconfronteerd met elkaar en een vijand uit het verleden.

Hoofdpersoon Layne verandert van een keurige en nette man in een onsympathiek en wraakzuchtig persoon. Dit nadat zijn vriendin slachtoffer is geworden van de sekte. De rode draad in het boek is Layne die continu balanceert op de grens tussen slachtoffer en dader. Het kwaad in hemzelf laat hij uiteindelijk ook los.
 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over dit interview met - en de boeken van - Martyn van Beek.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.

 


 

 

Terug naar boven