Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Grote Interviews
 

 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ezzulia Interview:
Marion Pauw

Door Jürgen Joosten | Ezzulia.nl


12 augustus 2008 | Marion Pauw (1973, Tasmanië) werkt in de reclamewereld als copywriter en schrijft columns voor tijdschriften als Flair en Red. In 2005 verscheen haar eerste boek, Villa Serena. Tijdens de Natalee Holloway-affaire vertrok ze naar Aruba om haar tweede boek, Drift, te schrijven. Onlangs verscheen met Daglicht haar derde thriller en is Marion Pauw uitgegroeid tot één van de meest succesvolle Nederlandse thrillerauteurs.


"Met ieder boek word je beter"


Elk jaar verschijnt er een nieuwe thriller van uw hand. Kunt u uw werk als copywriter, columniste en “moeder” goed combineren met het schrijversvak? 

Gelukkig verkeer ik in de omstandigheid dat ik van de inkomsten van mijn boeken in staat ben enkele maanden ‘te kopen’ om fulltime aan een nieuw boek te werken. Vervolgens maak ik het boek in de avonduren en de weekenden af. Dat is zwaar. Daarnaast komen er altijd dingen tussen zoals zieke kinderen, schoolvakanties en hoofdluis. Ik heb nooit gebrek aan inspiratie. Wel een chronisch gebrek aan tijd.
 

Kunt u in enkele zinnen vertellen waar Daglicht over gaat?

Is één zin ook goed? Een alleenstaande moeder gaat een TBS’er helpen met zijn herzieningszaak.
 

De autistische Ray is één van de hoofdrolspelers van Daglicht; wie is hij? En waarom koos u voor een autistisch hoofdpersonage?

Ray is op zijn tiende in een internaat geplaatst omdat hij niet te handhaven was thuis. Vervolgens is hij bakker geworden. Hij vindt rust in de eentonige handelingen en de precisie van de receptuur. Zijn wereld is kalm en overzichtelijk totdat hij een nieuwe buurvrouw krijgt. Hij wordt verliefd op haar en is niet in staat om in te schatten wat haar gevoelens voor hem zijn. 

Ik koos voor een autistisch personage omdat er een reden moest zijn om Ray in een TBS-kliniek terecht te laten komen. Een buitensporig gewelddadig misdrijf helpt en een stoornis ook. Bovendien wilde ik de dagelijkse worsteling van een autist laten zien. Ray is niet in staat om andere mensen te doorgronden. Dat geeft hem continu een onveilig gevoel.
Uw zoon heeft Asperger, een aan autisme verwante contactstoornis, hoe belangrijk was dit gegeven voor dit boek? Was het een soort van inspiratiebron?

Uiteraard was dit een belangrijke inspiratiebron. Er is nog veel onbegrip over autisme. Dat is ook logisch. Mensen zien een heel druk kind, een vervelend kind of juist een teruggetrokken kind en hebben meteen hun oordeel klaar. Ik wilde laten zien hoe moeilijk het is voor een autist om zich te handhaven. Ik hoop hiermee wat begrip te kweken. Dat als mensen weer een kind zien met afwijkend gedrag ze niet meteen denken: ‘wat een rotkind en wat een slechte ouders.’
 

Het andere hoofdpersonage is de jonge succesvolle advocate Iris Kastelein. Kunt u haar introduceren?

Zij is een alleenstaande moeder die verschrikkelijk haar best doet om én een goede moeder te zijn én haar werk goed te doen. Alleen is haar zoon nogal ingewikkeld en heeft ze moeite met de hardheid die van haar wordt gevraagd in de advocatuur. Ook zij is, net als Ray, dagelijks aan het worstelen.
 

Daglicht is zeer goed ontvangen in de pers, wat maakt dit boek anders dan uw voorgaande boeken?

Met ieder boek word je beter. Dat is absoluut mijn streven. Ik ben heel erg kritisch op mijn werk en probeer de lat telkens hoger te leggen. Die progressie zie je in Daglicht. Overigens zijn mijn vorige boeken over het algemeen ook goed ontvangen, een nare recensie op internet daar gelaten.
 

“Een schrijver kijkt om zich heen, observeert, leert. Alles is te gebruiken voor een volgend boek”. Hebt u veel onderzoek moeten doen voor dit boek? Bijvoorbeeld een TBS-kliniek bezocht?

Ik heb zeer veel onderzoek gedaan voor dit boek. TBS-klinieken bezocht, met psychiaters en psychologen gesproken, advocaten, een rechter in opleiding, een bakker en een maatschappelijk werkster. Alleen zo verzamel je de relevante details die een boek geloofwaardig maken.
 

Onder wat voor genre kunnen we uw boek scharen? Legal thriller? Psychologisch thriller?

Literaire thriller. Dat staat ook op de cover.
 

“Een vernuftige spannende roman met veel oog voor detail”; wat vindt u van deze typering?

Een groot compliment. Het is fijn als mensen eruit halen wat je erin hebt gestopt.
 

Voor welke doelgroep heeft u uw boek geschreven?

Ik schrijf boeken die ik zelf zou willen lezen. Ik val in de categorie vrouw boven de dertig die veel en breed leest. Maar ik zou het vooral erg leuk vinden als meer mannen Daglicht gaan lezen. Daarom ben ik ook zo blij met recensies in het AD en de Telegraaf.
 

U gebruikt in uw laatste twee boeken redelijk actuele thema’s, zo was het in Drift de verdwijning van een meisje op Aruba (geïnspireerd op verdwijning Natalee Holloway), nu is het een TBS-er? Is dat bewust?

Nee, dat is niet bewust. Ik schrijf over dingen die mij op dat moment bezighouden. Gezien ik trouw de kranten lees, ligt het voor de hand dat ik geïnspireerd word door actualiteiten. Maar niet altijd. Villa Serena had niets met de actualiteit te maken en mijn volgende boek zal gaan over bejaarden. Of is dat nu ook actueel?
 

Bij uw uitgever zullen dit jaar in totaal 3 boeken met TBS-ers in de hoofdrol worden uitgegeven; Blauw Water van Simone van der Vlugt en Proefverlof van Joost Heyink zijn de andere twee boeken. Is er sprake van een trend? Een hype?

Blijkbaar hing er iets in de lucht. Tot die tijd was er naar mijn weten nog geen enkel boek over TBS verschenen. Jammer, maar geen ramp.
Een thriller is zo als u zelf zegt pas geslaagd als er sprake is van originaliteit, spanning en driedimensionale karakters, bent u daar zelf in geslaagd?

Ja. Grotendeels wel. Maar uiteraard heb ik mijn lijst verbeterpunten al klaarliggen. Ik ga net zo lang door met mezelf bekwamen en verbeteren tot ik op mijn tachtigste de Nobelprijs win.
 

Wie van uw collega auteurs bewondert u? En is hij/zij in staat uw drie eisen voor een thriller te halen?

Ik bewonder Escober om de spanningsboog en het prachtige taalgebruik. De taal past perfect bij het verhaal en is volstrekt anders dan wanneer Esther Verhoef alleen schrijft. Heel goed gedaan. Siska Mulder komt in augustus met een geweldige thriller uit: Doof. Ik mocht het manuscript lezen en was diep onder de indruk van de zorgvuldig uitgewerkte karakters en de intensiteit van het verhaal.
 

In een interview vertelde u dat het thema van Daglicht het streven van iedereen is om veiligheid voor zichzelf te creëren; of het nou in de liefde, financieel of in de leefomgeving is. Bent u daar voor u zelf in geslaagd?

Ja. Al is dat een rare paradox in mijn leven, want ik hou ook van avontuur en spanning. Ik probeer altijd het snijpunt te vinden tussen waar het nog boeiend genoeg is, maar waar ik ook rust kan vinden.
 

Tot slot, bent u al bezig met een volgend boek?

Ja. Ik ben nu in de researchfase. In september stort ik me weer op het schrijven zelf. Ik verheug me er heel erg op. Dat is het rare: als ik aan het schrijven ben, kan ik niet wachten tot het in de winkels ligt. En nu het in de winkels ligt word ik doodmoe van het dwangmatig Googelen en het affietsen van alle boekhandels om te kijken of het boek goed ligt.

 

Foto: Xclusivo Magazine Aruba (gebruikt met toestemming)


Bibliografie van Marion Pauw:

2005: Villa Serena
2006: Drift
2008: Daglicht
 

Daglicht
Auteur: Marion Pauw
Uitgeverij Anthos
ISBN: 978 90 414 1073 3
Paperback
Prijs: 19,95

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iris, een jonge succesvolle advocate, worstelt met het combineren van haar carrière met de zorg voor haar moeilijk opvoedbare zoontje. Ray is veroordeeld voor de moord op zijn buurvrouw en zit zijn straf uit in een tbs-kliniek. Hij houdt bij hoog en laag vol dat hij onschuldig is. Op het eerste gezicht lijken Iris en Ray weinig met elkaar gemeen te hebben, maar dat verandert wanneer hun wegen zich schijnbaar toevallig kruisen. Iris is geneigd Ray te geloven en belooft hem te zullen helpen om herziening te krijgen in zijn zaak. Wanneer Iris op onderzoek uitgaat, komen er echter steeds meer feiten aan het licht die Ray als de dader lijken aan te wijzen.

 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over de boeken van Marion Pauw.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.
 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


 

 

 

 

Terug naar boven