Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Grote Interviews
 
 

 

 


 

Ezzulia interview
Marc van Biezen

Door Natasza Tardio | Ezzulia.nl
 


8 oktober 2010 |  Afgelopen maand is Stiltetherapeut, de vierde dichtbundel van Marc van Biezen, verschenen. Van Biezen is bekend om zijn korte gedichten, die vaak tot nadenken aanzetten en ook Stiltetherapeut voldoet aan deze kwaliteiten en is daarmee een waardig opvolger van zijn voorgangers. Marc van Biezen weet met zijn soms extreme en absurdistische humor de lezer te verwonderen, te raken, te laten huiveren en te laten lachen. Zijn gedichten prikkelen de geest en hebben het vermogen om de lezer in een klap op het verkeerde been te zetten. Genoeg reden om hem tien korte vragen te stellen, waarop ik, in de geest van zijn werk, tien korte antwoorden heb gekregen.

 


"Ik volg tijdens het dichten mijn obsessies"


Marc, Stiltetherapeut is jouw vierde dichtbundel. Waarin verschilt deze bundel van jouw anderen?

Na Afwezigheidsassistente, Ervaringsdeskundige en Ex-mondschilder is Stiltetherapeut inderdaad alweer mijn vierde bundel. De gedichten in de vier bundels zijn sterk met elkaar verbonden, zowel vormelijk als inhoudelijk. Ik schrijf gedichten op een klein aantal vierkante centimeters.
 

Waarin ligt volgens jouw de kracht aangaande jouw gedichten?

De kracht ligt in de kortheid: korter kan haast niet, en toch wordt er veel gezegd.
 

De kans dat de bundels op elkaar gaan lijken qua inhoud/stijl, ligt natuurlijk op de loer. Hoe zorg je ervoor dat dit niet gebeurt. Met andere woorden hoe blijf je als dichter vernieuwend?

Ik geloof niet in kunstenaars die zichzelf niet herhalen. Mijn bundels lijken op elkaar en dat zie ik zelf als een pluspunt. Voor mij is het de kunst om herhaling en vernieuwing te combineren. Als een gedicht naar mijn idee niets toevoegt aan mijn werk, komt het de bundel niet in. Nieuwe grappen, nieuwe visies, nieuwe perspectieven – maar grotendeels dezelfde thema’s.
 

Een van mijn favoriete gedichten is ‘Speeddaten’, het laat heel goed zien in wat voor soort maatschappij wij momenteel leven en hoe onze sociale omgeving zich vormt. Welk(e) gedicht(en) genieten jouw voorkeur en waarom?

Doe mij maar filosoof met sabbatical: hij wil een tijdje rustig/kunnen nadenken. Even geen seks of dood is ook weleens fijn. Niet langer dan een paar gedichten hoor, dan begin ik weer stevig te verlangen naar een van beide.
 

Welk thema heb je geprobeerd te volgen in deze bundel en hoe verhoudt zich dat tot de gedichten in Stiltetherapeut?

Ik volg tijdens het dichten mijn obsessies. Dan komt het altijd goed. Mijn obsessies zijn bepalend voor mijn hele werk: dood en seks. Maar al staan deze obsessies vast, er zitten wel ontwikkelingen in die obsessies. Ik ben er nog niet klaar mee. Daar zal waarschijnlijk de dood voor nodig zijn.
 

De wat langere gedichten zitten vakkundig in elkaar. In hoeverre verschilt het creatieve proces om een lang gedicht of een kort gedicht te schrijven en hoe uit zicht dit?

De demo’s van zowel de korte als de lange gedichten schrijf ik in één sessie. Alleen aan de lange gedichten sleutel ik langer door.

Hoe lang heb je erover gedaan om deze bundel te schrijven?

Mijn bundels verschijnen tot dusver jaarlijks vanaf de publicatie van mijn debuut in 2007.
 

Welke dichters bewonder je zelf?

Menno Wigman en Charles Ducal beschouw ik als de twee grootste dichters van dit moment.
 

Blijft het bij dichten of zou je ook wel eens iets anders willen gaan schrijven in de toekomst? Hoe zie je jouw toekomst als dichter/auteur?

Ik ga snel weer eens een poging doen korte verhalen te schrijven.
 

Waar werk je momenteel aan?

Business as usual

BLINDENGELEIDEHOND
Hij doet het alleen
als je kijkt
 

Foto's: Met dank aan Marc van Biezen

 


Twee gedichten uit Stiltetherapeut:


VERGANKELIJKHEID
hier lag vroeger een kerkhof
 

LITERAIR CAFÉ
twee bier graag
en kan die dichter weg?


© Marc van Biezen
Gebruikt met toestemming van de auteur.
 


Over Natasza Tardio:
Natasza Tardio heeft een enorme drive voor schrijven, literatuur en journalistiek. Als freelance journalist, tekstschrijver, schrijfcoach en literair agent heeft ze ervaring in alle aspecten van het schrijversvak.

Naast het zelf schrijven van boeken, begeleidt ze schrijvers bij het schrijven van hun roman. Ook werkt ze als literair agent, journalist, doet aan manuscript beoordeling en heeft al een aantal jaren ervaring met het redigeren van romans, korte verhalen, zakelijke teksten en (commerciële) artikelen.

Voor meer informatie: www.nataszatardio.nl

 


Stiltetherapeut
Auteur: Marc van Biezen
Uitgeverij Mistral
ISBN: 978 90 499 5156 6
Paperback
Prijs: € 12,95
Verschenen: september 2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Net als in Van Biezens vorige bundels spelen in Stiltetherapeut ziekte en dood de gedeelde hoofdrol. Maar u zult zien: alles loopt goed af. 'Ik wil mijn lezers vooral vermaken. De meeste gedichten zijn grappig bedoeld. Ik hoop op een glim- dan wel schaterlach.'

Marc van Biezen is de auteur van drie eerdere bundels, Afwezigheidsassistente, Ervaringsdeskundige en Ex-mondschilder. Samen met collega-dichter Jaap Stiemer maakte hij de cd KRANK ZIN, een 'ontluisterboek voor zachthorenden'. Met fotograaf Adrie Mouthaan maakte hij het boek Beest.

 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over dit interview met - en de boeken van - Marc van Biezen.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.

 


 

 

Terug naar boven