Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Grote Interviews


Nieuwe recensies op de Ezzulia website:

J.J. Voskuil:
De buurman
De buurman is een heerlijk boek


Michelle Visser:
Véronique

Een tijdskritisch verhaal dat een goed beeld geeft van de periode vlak vóór de 20e eeuw


Simone van der Vlugt:
Rode sneeuw in december

 

Naar mijn mening is Rode sneeuw in december het beste boek dat Simone van der Vlugt ooit heeft geschreven

 

Erik Menkveld:
Het grote zwijgen

Een universeel verhaal over liefde en afgunst, verlangen en ontrouw, dromen en dadenCarlos María Domínguez:
De blinde kust

Het verhaal roept een aantal visuele beelden op en wordt op een bijna magische manier voor een deel tussen de regels in verteld


Annabel Pitcher:
Mijn zus woont op de schoorsteenmantel

Het is duidelijk dat Annabel Pitcher een grote belofte voor de toekomst is


Niccolò Ammaniti:
Jij en ik

De inhoud van het boek en de essentie van het verhaal zal je mogelijk de rest van je leven bij je blijven dragen


Silvia Avallone:
Staal

Zonder meer een sterk debuut


Adam Foulds:
De dwaaltuin

Een prachtige gelaagde roman


Anne Fortier:
Julia

Een mooi en vlot geschreven verhaal


Torgny Lindgren:
Norrlandse Aquavit

Het is een rustig boekje, boordevol personages die door intense dialogen onvergetelijk worden.


Torgny Lindgren:
De bijbel van Doré

Torgny Lindgren schrijft met veel verbeelding en met veel vaart

 
 

 

 


 

Ezzulia interview
Maaike le Noble

Door Natasza Tardio | Ezzulia.nl
(Twitter: @Tasz)
 


17 oktober 2012 |  Vanaf vandaag is de nieuwe roman van J.K. Rowling, Een goede raad, verkrijgbaar in alle boekhandels. Maandenlang werd er gespeculeerd over de inhoud, maar ook over welke uitgever de vertaalrechten zou aankopen. Deze uitgever is De Boekerij geworden met Maaike le Noble aan het roer. Zij is persoonlijk verantwoordelijk dat Een goede raad door De Boekerij kon worden aangekocht - over het bedrag mag niet worden gesproken - en dat het boek vandaag bij vele lezers op de deurmat belandt.

Natasza Tardio spreek met haar over de aankoop van Rowlings nieuwe roman, over de verwachtingen ten aanzien van het boek, over de vertaling en haar werk als uitgeefster.

 


"Wij hadden als uitgeverij groot vertrouwen in het schrijftalent van J.K. Rowling"


Maaike, allereerst gefeliciteerd met de aankoop van Een goede raad. Hoe voelde het toen je te horen kreeg dat jullie het bid hadden gewonnen?

Mijn collega Rienk liet me er een beetje in lopen. Hij belde mij op en zei met een hele serieuze stem aan de telefoon mijn naam. Het was behoorlijk laat op de avond, behoorlijk ver na de deadline dat we het zouden horen, dus ik dacht: OH, NEE! Maar daarna ontkurkten we de flessen champagne!

 

Hoeveel uitgeverijen deden er mee aan het bid en heb je J.K. Rowling zelf ontmoet?

Van de eerste ronde weet ik het niet, alleen dat er veel (!) uitgevers meededen. In de tweede ronde waren er nog maar vijf uitgevers. J.K. Rowling heb ik zelf nog niet ontmoet, jammer genoeg. Ik hoop natuurlijk dat dat ooit gaat gebeuren, maar voorlopig zit dat er niet in.

 

Tijdens het bieden op de vertaalrechten van het manuscript had niemand nog iets gelezen van het nieuwe boek van Rowling. Hoe ga je daar als uitgever mee om?

Dat is heel spannend natuurlijk. Maar wij hadden als uitgeverij groot vertrouwen in het schrijftalent van J.K. Rowling – er werken hier veel grote fans. En ze had natuurlijk al zeven fantastische boeken geschreven, dus we durfden het wel aan.

 

Er had een kans bestaan dat Een goede raad helemaal geen goed boek was geweest en een teleurstelling voor de vele fans van Rowling. Die kans bestaat er overigens nog steeds want het publiek voor de Potter boeken is niet hetzelfde als het leespubliek voor Een goede raad. Calculeren jullie dit als uitgeverij in? Of houden jullie er rekening mee dat dit boek sowieso goed wordt verkocht omdat het een Rowling boek is?

Voorop staat, dat ik Een goede raad een geweldig boek vind. En gelukkig vele anderen met mij. Natuurlijk is er een risico dat er Harry Potter-fans zijn, die dit geen goed boek vinden. Het is ook echt een heel ander boek, al zijn er veel overeenkomsten: de strijd van goed tegen kwaad, personen waar je van houdt en personen waar je een hekel aan hebt, een meeslepend verhaal. Ook staat buiten kijf dat J.K. Rowling een waanzinnig schrijftalent heeft, een talent dat ook in Een goede raad 100% naar voren komt.

 

Kun je ons iets vertellen over het bidproces? Hoeveel doorlooptijd zit er tussen meedoen aan het bid en het daadwerkelijk winnen?

Het was een zeer gestructureerd biedingsproces, waarin we telkens precies op een vast tijdstip iets van ons moesten laten horen. Verder mag ik er niet al te veel over vertellen. De doorlooptijd is ongeveer anderhalve maand geweest.

Heb je inmiddels de nieuwe roman van Rowling zelf gelezen?

Ja, ik mocht samen met een collega in juli naar Londen vliegen om het manuscript daar te lezen. We deden dit in het gebouw van de Engelse uitgeverij van J.K. Rowling. Ik vind het een geweldig boek en was meteen na het eerste hoofdstuk vergeten dat ik Het Nieuwe Boek van J.K. Rowling zat te lezen, zo goed is het.  (lacht)

 

Een goede raad zit vol met tamelijk uitgesproken karakters. Van de ietwat hautaine winkeleigenaar Howard tot getto meisje Krystal. Welke karakters spreken jou het meeste aan?

Samantha en Fats zijn mijn favoriete karakters en spreken mij het meeste aan. Samantha omdat ze zowel goede als slechte kanten in zich heeft, en ik vond haar personage ook erg grappig. Fats is in en in slecht. Maar ondertussen…

 

Wat zijn volgens jou de sterke punten van Rowlings schrijfstijl en wat had jij als uitgeefster zelf graag anders gezien als je bij de oorspronkelijke uitgeverij Little, Brown en Company had gewerkt?

J.K. Rowling zet in het begin al alle lijnen uit, en knoopt in de loop van het boek alle gebeurtenissen op virtuoze wijze aan elkaar. Ik had er niet veel aan willen veranderen; en volgens mij heeft Little, Brown dat ook niet gedaan.

 

Wat vond jij een mooie scene uit het boek en waarom?

Er zitten veel mooie scènes in Een goede raad, maar met de openingsscène (de dood van Barry Fairbrother) zet Rowling het verhaal meteen heel stevig neer.

 

Wat denk je dat het publiek verwacht van Rowlings nieuwe boek? Denk je dat er aan hun verwachtingen wordt voldaan?

Ik hoop dat iedereen inmiddels beseft dat Een goede raad iets heel anders is dan Harry Potter. Minstens even goed, maar heel anders. En verder mag iedereen gelukkig zijn of haar eigen oordeel zelf bepalen! Of er aan hun verwachtingen wordt voldaan maakt elke lezer voor zichzelf uit.

 

Wat zijn de verwachtingen van jullie als uitgever ten aanzien van de verkoop?

We hopen dat heel veel mensen nieuwsgierig zijn naar het nieuwe boek van deze ongelooflijk geliefde schrijfster. Misschien wel juist omdat het zo anders is.

Waarin verschilt deze vertaling van het origineel?

In principe in niets. Wel heeft J.K. Rowling een eigen dialect bedacht voor de bewoners van The Fields, daar hebben de vertalers een creatieve Nederlandse oplossing voor gevonden.

 

Er hebben twee vertaalsters aan de vertaling gewerkt. Hebben jullie deze vertaalsters geselecteerd of is dit door Little, Brown en Company geregeld? Hoe werkt dit precies?

Wij hebben de vertaalsters gevraagd, die er heel veel zin in hadden. De oorspronkelijke uitgeverij (in dit geval Little, Brown) bemoeit zich daar niet mee. Dit hoort bij onze taken als buitenlandse uitgever.

 

Nu hebben jullie Een goede raad kunnen aankopen, maar dat zal waarschijnlijk niet bij elk manuscript lukken. Bij welke titel is dit niet door Meulenhoff gelukt en had jij persoonlijk toch wel heel graag willen hebben?

We hebben meegeboden op de roman Haar naam was Sarah van Tatiana De Rosnay, maar dat hebben we niet gewonnen. De rest is geschiedenis.

 

Wat vind je zo leuk aan je werk en kun je iets meer vertellen over de inhoud van je werk als uitgeefster?

Heb je even? Het is een droom die uitkomt. Lezen als beroep. Over de inhoud van mijn werk als uitgeefster kan ik uren doorpraten. Het is veelzijdig, interessant, en heel bijzonder om met schrijvers samen te werken. Al mijn collega’s zijn grote boekenliefhebbers (in welke uitgeefvorm dan ook). Wat wil je nog meer?

 

Wat is jouw laatste, niet professioneel, gelezen boek?

Het Boek Ont van Anton Valens. Het verhaal gaat over een callcentermedewerker die oneervol wordt ontslagen en vervolgens zijn leven op de rit probeert te krijgen door een zelfhulpgroep op te richten. Heel erg goed!

 

 

Foto's: Fotograaf onbekend
Met dank aan: Uitgeverij Meulenhoff / De Boekerij

 

        

 


Over Natasza Tardio:
Natasza Tardio heeft een enorme drive voor schrijven, literatuur en journalistiek. Als freelance journalist, tekstschrijver, schrijfcoach en literair agent heeft ze ervaring in alle aspecten van het schrijversvak.

Naast het zelf schrijven van boeken, begeleidt ze schrijvers bij het schrijven van hun roman. Ook werkt ze als journalist, doet aan manuscript beoordeling en heeft al een aantal jaren ervaring met het redigeren van romans, korte verhalen, zakelijke teksten en (commerciële) artikelen. Ook maakt ze deel uit van de hoofdredactie van de boekensite Ezzulia.

Voor meer informatie: www.nataszatardio.nl

 


Een goede raad
Auteur: J.K. Rowling
Oorspronkelijke titel: The Casual Vacancy
Uitgeverij De Boekerij
Vertaling: Carolien Metaal & Sabine Mutsaers
ISBN: 978 90 225 6429 5
Gebonden
Prijs: € 24,95
Verschenen: oktober 2012

ISBN: 978 90 225 6430 1
Paperback
Prijs: € 19,95
Verschenen: oktober 2012

ISBN: 978 94 6023 496 5
E-Book
Prijs: € 15,99
Verschenen: oktober 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een grote roman over een kleine gemeenschap.

Wanneer Barry Fairbrother onverwacht sterft, zijn de bewoners van Pagford geschokt. Pagford lijkt een idyllisch Engels plattelandsdorp, met een charmant marktplein en een oude abdij, maar achter die fraaie façade gaan grote conflicten schuil. Rijk tegen arm, tieners tegen hun ouders, vrouwen tegen hun echtgenoten, leraren tegen hun leerlingen...

In Pagford is niets wat het lijkt. De lege stoel die Barry achterlaat in de gemeenteraad is de aanleiding tot de grootste strijd die het dorp ooit heeft gekend. Wie zal zegevieren in deze verkiezingen vol opportunisme, valsheid en verbijsterende onthullingen?

Een goede raad is de eerste roman voor volwassenen van J.K. Rowling. In dit bijzondere boek onderzoekt een van ’s werelds beste vertellers de grote vragen van onze tijd.

 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over deze roman van J.K. Rowling en dit interview met Maaike le Noble.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.

 


 

 

Terug naar boven