Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Grote Interviews


 

 

 

 


 


 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ezzulia interview
Luc
Deflo

Door Jürgen Joosten | Ezzulia.nl
 


6 december 2009 | Luc Deflo behoort tot de top van de Vlaamse misdaadauteurs. Zijn eerste thriller, Naakte zielen, verscheen in 1999. Ondertussen heeft hij een geheel eigen plek veroverd in het thrillergenre. Voor Pitbull ontving hij in 2008 de Hercule Poirot-prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman. Lust kwam dit jaar op de shortlist van de Gouden Strop en ontving vier sterren in de VN Detective en Thrillergids.

Een paar weken geleden verscheen met Schimmen het nieuwe boek van Deflo. Een spannende thriller over inspecteur Dirk Deleu die samen met een oude jeugdliefde op zoek gaat naar de waarheid rondom een schokkend familiegeheim. Gaandeweg vallen ze in een beerput vol schokkende intriges, waarin steeds meer smeerlapperij komt bovendrijven. En de waarheid? Ligt die begraven op de bodem van de put? Of kijkt ze grinnikend toe, over hun schouder?
 


"Prijzen interesseren me niet"


Wie is Luc Deflo?

Geen idee. Nog steeds niet. Een perfectionist wat schrijven betreft, een combinatie van losbol en emomens in de privé-sfeer.
 

Je vijftiende misdaadroman Schimmen verscheen onlangs, kun je kort vertellen waarover het gaat?

Het gaat over wat op de achterflap staat. Ik wijk af en toe af van mijn vaste speurdersduo. Gewoon omdat ik mijn ding moet kunnen doen en het onderwerp soms niet past in de reeks. Schimmen is voor de die hard fans van Bosmans en Deleu, een soort van compensatie, zeg maar, voor al mijn zijsprongetjes. In dat boek zijn Mendonck en Deleu niet alleen de speurders maar ook de slachtoffers.
 

Eén van de onderliggende onderwerpen van Schimmen is pedofilie, heb je hier bewust voor gekozen?

Nee. Dat onderwerp vind je meer terug in mijn Cel5-werk. Schimmen is meer dan een boek over pedofilie. Het is een tocht door de zwartste straten van de menselijke psyche.
 

Schimmen is de 10e misdaadroman met speurder Dirk Deleu. Sinds 1999 heb je zelfs al 15 misdaadromans geschreven. Kom je nog wel ergens anders aan toe dan aan schrijven?

Oh ja. Ik doe nog scenariowerk en ik werk nog parttime in een bank als consultant. Dat doe ik vooral vanwege het sociaal contact. Schrijven is een eenzame bezigheid en Deflo is een sociaal dier.
 

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

Ik heb vaak al inspiratie voor een volgend boek als ik aan het vorige bezig ben. Een mijn inspiratie vind ik overal. In een krant. Op tv. In mijn verbeelding. In waargebeurde feiten. Maakt niet uit. Als het me maar genoeg boeit. Ik heb maar een heel klein vonkje nodig om de vlam in de pan te doen slaan.
 

De boeken van Dirk Deleu (en Jos Bosmans) waren vooral politieromans. Maar hoe typeer je het beste het boek Schimmen? Politieroman of psychologische roman?

Psychologische roman pur sang. Ik vind niet dat ik politieromans schrijf. Het is de psyche van de moordenaar die me boeit en het effect dat een gruwelijke moord heeft op alle mensen die er bij betrokken worden. Hoe kan een mens zo ontsporen? Het is mijn zoektocht naar het waarom. Ik probeer te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen.
 

Moet de lezer de andere boeken van Dirk Deleu ook gelezen hebben voordat hij met Schimmen begint, of zijn alle boeken in de reeks onafhankelijk van elkaar te lezen?

Die kan je los van elkaar lezen. Behalve Weerloos en Ademloos, die volgen op elkaar. Wie de reeks van in het begin leest heeft er wel een extra piment bij namelijk de evolutie in de karakters van de hoofdpersonages. Al wil ik absoluut niet vervallen in soap. Daar heb ik een hekel aan. Het verhaal primeert. Een spannend boek moet ook echt spannend zijn. Punt.
 

Die kleine verwijzingen naar de privélevens van de hoofdrolspelers Nadia, Jos en Dirk zijn anders erg boeiend. Zou je ze in enkele zinnen willen beschrijven?

Deleu: Een kraan in zijn vak maar in het echte leven een twijfelaar, kwetsbaar en emotioneel.
Mendonck: Karaktervrouw met een beladen verleden.
Bosmans: No nonsens magistraat die lak heeft aan regeltjes. Harde bolster, blanke pit.
 

In Schimmen trekt Dirk Deleu af en toe naar Brussel. Kunnen we dat nu vaker verwachten, daar je zelf ook woonachtig bent in Brussel? Of blijft Mechelen het toneel?

Ik woon in Brussel. Ik ken de buurt dus goed. Maar Mechelen blijft mijn natuurlijke habitat. Dus ja. Allebei. Waarom zou ik een arena verzinnen die ik niet ken. Dat voelt een lezer.

Vorig jaar verscheen Lust, een boek dat op zichzelf staat, nu verschijnt weer een boek uit de reeks met Deleu, kunnen we ook nog een CEL 5 politieroman verwachten?

Zeg nooit nooit, maar nee. Cel 5 was een minireeks. Er zit te weinig variatie in het onderwerp om er een lange reeks van te maken. En ik moet zelf plezier beleven aan wat ik doe.

Je vorige twee boeken zijn zeer goed ontvangen, de één won de Hercules Poirot prijs (Pitbull), de tweede werd genomineerd voor de Gouden Strop (Lust). Schept dat een zeker verwachtingspatroon? Of is het juist een struikelblok?

Dat maakt me geen bal uit. Prijzen interesseren me niet. Ik schrijf om mijn lezers te boeien. Een Deflo moet spannend zijn en er moeten mensen van vlees en bloed in rondlopen. Da’s mijn handelsmerk. Daar doe ik het voor. Win ik daar een prijs mee. Fijn. Win ik hem niet. Ook goed.
 

Wat heb je met korte titels?

De boodschap moet krachtig zijn. Zoals mijn boeken.
 

Je eerste boeken werden nog aangeprezen met de naam Luc Deflo, de laatste jaren is het steevast Deflo, is het een merknaam geworden?

Geen idee eigenlijk. Was een idee van de uitgever.
 

Kunnen we ooit verwachten dat er net als de andere merknaam ASPE ook een TV-serie verschijnt?

Nee. Mijn boeken lenen zich daar minder toe. En de budgetten in België zijn jammer genoeg te klein. Ik sta absoluut op topkwaliteit. Anders liever helemaal niks.
 

Wat is dat toch met Vlamingen en verkochte filmrechten… Bestaan er nog mogelijkheden dat Naakte Zielen en Sluipend Gif worden verfilmd?

Ja, zeer concrete zelfs. Ik ben in zee gegaan met Martin Lagestee (Nederlandse producent) om Naakte Zielen te verfilmen. Ik heb zelf het scenario geschreven en het klikt ook op andere vlakken. Dat is voor mij het belangrijkste. Ofwel maken we een steengoede film, ofwel maken we geen film. Zo ben ik. Te trots om mijn naam onder rommel te zetten.
 

Ben je ook al bezig met de 16e Deflo? Wil je dan ook een tipje van de sluier lichten?

Die is al lang klaar. Er zijn er zelfs twee klaar. Dat is gewoon mijn manier van werken. Geen deadline voor boeken. Als ik een boek af heb is dat voor mij zonder enige twijfel het beste boek ter wereld. Daarom moet ik het manuscript een paar maanden in de koelkast kunnen leggen en als ik het er dan weer uithaal en mijn euforie wat is weggeëbd dan wordt het pas echt goed.

Tipje: Het is een Bosmans en Deleu. De titel is Jaloezie en het gaat over tot welke afschuwelijke gebeurtenissen burenruzies en jaloezie kunnen leiden. Een aantal passages zijn geïnspireerd op waargebeurde feiten.
 

Meer over Luc Deflo? | Kijk op de Boekenplank
 


Schimmen
Auteur: Luc Deflo
Standaard Uitgeverij
ISBN: 978 90 223 2429 5
Paperback
Prijs: € 21,95
Verschenen: oktober 2009
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het doet een mens wat. Toevallig je eerste lief weer ontmoeten. Het overkomt rechercheur Dirk Deleu, en hoewel er intussen vele jaren verstreken zijn, is de herinnering aan de breuk, die gehuld was in een waas van mysterie, nog altijd vers. Bovendien vraagt de dame, Ingrid Dejongh, hem om een gunst. Ze vraagt of hij haar afscheidsbrief nog heeft, want ze wil die graag terug.

Als Deleu de brief terugvindt, gaat hij beseffen dat er iets is wat hij als adolescent nooit onder ogen heeft durven te zien, en dat een schokkend familiegeheim aan de basis heeft gelegen van de plotselinge verhuizing van het gezin Dejongh.

Hij wil zijn schuld aflossen bij Ingrid en haar helpen. Maar openlijk kan dat niet, want Ingrid, die eindelijk de confrontatie met haar demonen uit het verleden aangaat, wordt door niemand geloofd. Haar stiefvader, een gerenommeerd psychiater, zoveel jaren later beschuldigen van pedofilie – het is geen dagelijkse kost.

Als de twee tijdens hun clandestiene zoektocht naar bewijzen de eerste deksteen omdraaien, vallen ze in een beerput vol schokkende intriges, waarin gaandeweg steeds meer smeerlapperij komt bovendrijven. En de waarheid? Ligt die begraven op de bodem van de put? Of kijkt ze grinnikend toe, over hun schouder?

 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over dit interview met - en de boeken van - Luc Deflo.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.

 


 

 

Terug naar boven