Skip to: site menu | section menu | main content

 

 
Currently viewing: www.ezzulia.nl » Lezers Interview


Simon de Waal

 

Simon de Waal

 

 

 

 

 

 

 

 

Naam: Simon de Waal
Woonplaats: Amsterdam
Forum naam: Simon

 

1. Welke drie boeken wil je bij je hebben als je zou stranden op een onbewoond eiland?
De SAS-survivalgids
Puur praktische redenen. Hoe overleef je? Wat kan je eten, drinken en wat niet? Hoe alarmeer je de rest van de wereld?? Leuke gids met weetjes, en niet alleen als je zit te somberen op een strand waar je nooit meer van af komt.

In de Ban van de Ring van Tolkien.
Om lekker weg te dromen. Ik mag hopen dat ik op een tropisch eilandje aanspoel, met bounty’s aan de bomen en een frisse waterval met zoet water, en niet op een onbewoonde ijsschots in de Noordelijke IJszee. Op een wit zandstrand met palmbomen en genoeg eten is het aardig om een verhaal te lezen over Hobbits die het in hun leven een stuk moeilijker hebben dan jijzelf.

Mijn fotoboek met foto's van wat je achterliet.
Om te weten waar je toch terug naartoe wilt.

Daarnaast zou ik muziek meewillen. Een eindeloze iPod, op zonne-energie. Met alles van de Beatles bijvoorbeeld. Of een radio, zodat je achterover leunend in het warme zand kan horen hoe de rest van de wereld zichzelf oerdom en in recordtempo naar het einde der tijden helpt.

2. Met welke auteur zou je graag eens een half uurtje willen praten?

Met Doris Lessing. Een vrouw die op het nieuws dat ze de Nobelprijs voor de literatuur heeft gewonnen, reageert met een hartgrondig ge´rriteerd "Oh, Christ!", staat garant voor een bijzonder amusant half uur, denk ik. Kijk hier voor haar onbetaalbare reactie.

3. Hoeveel boeken lees je ongeveer per jaar? En in welk boek ben je op dit moment bezig?

Ik lees best veel, niet alleen boeken, maar ook tijdschriften. Een boek per week, ongeveer?

Momenteel Het Afzien van 2007 van Fokke en Sukke. Wat kan ik daar hardop om lachen zeg... Daarna ligt De Bommel Reisgids klaar, een kerstcadeau van mijn lief. Wat een heerlijk stuk werk. En dan is het tijd voor het serieuze werk. Exit Ghost van Philip Roth. Ben benieuwd of hij Everyman kan evenaren. Wat een prachtig triest boek was dat toch. Tip: lees ze, als dat kan, alsjeblieft in het Engels. De fijne nuances van die taal gaan toch vaak verloren in een (hoe professioneel ook gemaakte) vertaling.

4. Wat is het beste boek dat je dit jaar hebt gelezen? Oef, wat lastig. Het zijn er veel, in verschillende varianten. Beste thriller? Beste humor? Beste roman? Wat steekt er met kop en schouders bovenuit? Welk boek raakt je, maakt je aan het lachen of huilen? Welk boek leg je hoofdschuddend weg en laat je achter met een gevoel dat je zelf, als schrijver, nog wel heel veel moet leren...? Of dat je denkt, waarom ben ik niet op dat idee gekomen?

Moeilijk, zo niet onmogelijk te beantwoorden. Maar goed, we moeten.

Laat ik het houden op What is the What van Dave Eggers. Daarnaast lees ik - in mijn genre - Esther Verhoefs boeken altijd met bijzonder veel plezier.

5. Bij welke boekhandel koop je doorgaans je boeken?
Het is heerlijk om door een goeie boekhandel te schuifelen. Links en rechts ontdekkingen, het maakt vaak hebberig. Leuk ook om te zien hoe boeken soms worden uitgegeven. Een boek moet goed 'voelen'. In Bussum is een heerlijke boekhandel: 'Los'. Er werken veel mensen met verstand van zaken, en de twee eigenaren zijn lieve mensen met een goed gevoel voor boeken. Als zij een bandje met een aanbeveling om een boek doen, kan je er van uitgaan dat het klopt. Maar - het moet gezegd - ook de eigenaar van de Bruna in Bussum is een man met hart voor het vak. Dan hebben we meteen de boekhandels van Bussum gehad. Dan is er een boekhandel in Naarden. Klein, lief, met een hartstochtelijke boekeneigenaar die - en dat is een groot pre - een Bommelfan is in hart en nieren, net als ik. Ook daar is het bijzonder goed toeven.

Verder is het leuk om boekjes te 'scoren'. Op Koninginnedag, zeg maar. Volgens mij moet je daarvoor steeds vroeger opstaan, maar zo heel af en toe kom je iets tegen dat het deurtje naar herinneringen weer openzet. Paulus de Boskabouter boeken, de echte oude. Sjors en Sjimmie strips. Kluitman boekjes. Heerlijk jeugdsentiment.

 


Wil je reageren op dit interview?
Op het forum van Ezzulia is een topic over dit interview. Geef daar je mening of discuseer met andere bezoekers van Ezzulia.

Kijk hier voor het speciale topic.

 

 

 

Terug naar boven

Terug naar boven