Skip to: site menu | section menu | main content

 

 
Currently viewing: www.ezzulia.nl » Lezers Interview  Jürgen Joosten 

 

Jürgen Joosten

 

 

 

 

 

 

 

 

Naam: Jürgen Joosten
Woonplaats: Amersfoort
Forum naam: Jürgen

 

1. Welke drie boeken gaan dit jaar in ieder geval mee op vakantie?
Laat ik eerlijk zijn, ik ben al op vakantie geweest. Heerlijk uitgerust. En ja, ik had meer boeken bij mij dan drie. Maar er zaten er wel een paar favorieten bij die ik absoluut wou lezen. De Rekening van Lee Child. Ik ben al van begin af aan fan van Lee Child. Wat een geweldige auteur. Als dan de nieuwste “Jack Reacher” uitkomt, dan moet ik hem hebben. Ik bewaar hem altijd voor de vakantie. Het is een heerlijk boek waar ik een paar uurtjes van kan genieten. Mijn vrouw is daar nooit zo blij mee, want ik ben niet aanspreekbaar in deze periode. Pas als het boek uit is, kom ik weer tot leven. Weer een heerlijk boek, niet de beste van Lee Child, maar ook niet de minste. Elk boek van deze auteur is van niveau. Alhoewel ik zijn ik-verhalen het beste vind.

Verder wou ik graag de voor de Gouden Strop genomineerde Vlaamse misdaadroman Moord van Rudy Soetewey meenemen. Na een paar goede verhalen over deze auteur en natuurlijk de nominatie moest ik het boek wel lezen. Niks is teveel gezegd, wat een verschrikkelijk goed verhaal. Na het dichtslaan van het boek heb je het verhaal nog een paar dagen in je hoofd. Een aanrader.

Tot slot moest het boek Zoet! van Yoyo van Gemerde mee. Dit om twee redenen. Ten eerste omdat ik wel heel erg benieuwd was naar de - volgens de uitgever -  eerste Nederlandse chicklitthriller, ten tweede omdat mijn vrouw ook wel een paar boeken wou lezen. Hoewel het als een echt vrouwenboek in de markt is gezet, vond ik het toch heerlijk leesbaar. Niet van hoog niveau, maar een heerlijk tussendoortje.

2. Met welke auteur zou je graag eens een half uurtje willen praten?
Ik zou graag een half uurtje met Joseph Kanon spreken. Deze auteur schrijft misdaadromans die zich afspelen tijdens of betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Waar komt deze fascinatie vandaan en waarom heeft hij bewust voor Europa gekozen voor zijn laatste drie boeken? Dit zijn enkele van de vele vragen die ik hem graag zou willen stellen. De meeste mensen hebben nog nooit van deze auteur gehoord, maar daar zal wel snel verandering in komen. Zijn voorlaatste boek, De Goede Duitser, is verfilmd met onder andere George Clooney in de hoofdrol. Uitgeverij Luitingh heeft dit boek opnieuw uitgebracht, hopelijk zullen meer mensen van zijn boeken genieten. Op het forum heb ik een recensie geplaatst van zijn laatste boek Alibi.

3. Hoeveel boeken lees je ongeveer per jaar? En in welk boek ben je op dit moment bezig?
In rustige periodes, dat wil zeggen als ik het rustig op mijn werk heb, lees ik twee boeken per week, echter de laatste tijd is het wel druk en daarbij zijn wij sinds februari trotse ouders geworden van een dochter. En ja, dat kost heel veel tijd. Voorheen las ik ook nog veel toen ik meer met het openbaar vervoer reisde. Maar nu lees ik gemiddeld één boek per week, soms twee. Totaal komt dat dus op zo’n 80 boeken per jaar. Momenteel ben ik bezig in een Vlaamse misdaadroman, Rebus van Pieter Aspe. Als liefhebber van Nederlandstalige misdaadromans is dat een beetje adelverplicht.

4. Wat is het beste boek dat je dit jaar hebt gelezen?
Verre weg het beste boek dat ik dit jaar heb gelezen is De Tiende Vrouw van Roel Janssen. Een topper. Niet voor niets de winnaar van de Gouden Strop. Wat een verhaal, wat een decor, wat een ontknoping!

5. Bij welke boekhandel koop je doorgaans je boeken?
Dat zijn er vele, ik heb niet bepaald één favoriete boekhandel. Nadeel is eigenlijk wel dat ik nooit een boekhandel kan binnenlopen zonder met een boek weer naar buiten te gaan. Daarom ga ik ook heel vaak maar niet naar binnen. Wat ik vooral leuk vind is om boeken goedkoop op de kop te tikken, maar helaas lukt dat vaak niet. Ik wil toch vaak series compleet hebben, naast het lezen zie ik ook het verzamelen als een hobby. Daarom ben ik ook wel genoodzaakt om veel tweedehands boeken te kopen, vandaar dat de Slegte dan ook erg favoriet is. Enig nadeel vind ik wel dat tweedehands boeken nog wel vaak te duur zijn. Gelukkig kun je ook op internet veel tweedehands boeken vinden. Dus als ik dan toch mijn favoriet zal moeten noemen, dan is dat wel www.deterechtekronkel.nl. Hier vind je veel Nederlandstalige misdaadromans voor een redelijke prijs. Als je er tien koopt betaal je er zelfs maar zeven. Dus ja, ik koop er regelmatig tien, maar dan ook alleen maar om mijn verzameling uit te breiden.

 


Wil je reageren op dit interview?
Op het forum van Ezzulia is een topic over dit interview. Geef daar je mening of discuseer met andere bezoekers van Ezzulia.

Kijk hier voor het speciale topic.

 

 

 

 

 

Terug naar boven

Terug naar boven