Skip to: site menu | section menu | main content

 

 
Currently viewing: www.ezzulia.nl » Lezers Interview


José Heeres


José Heeres

 

 

 

 

 

 

 

 

Naam: José Heeres
Woonplaats: Dordrecht
Forum naam: JoséH

 

1. Welke drie boeken wil je bij je hebben als je zou stranden op een onbewoond eiland?
Allereerst natuurlijk een survival gids van de SAS, anders overleef ik niet lang genoeg om de andere twee boeken te lezen.

Het tweede boek zou dan The Lord of the Rings (ik heb een omnibus waar alledrie de delen in één boek zitten) van Tolkien zijn, want dat is een lekker dik boek, dus daarmee hou ik het wel eventjes uit in mijn eentje.

Tot slot wil ik dan nog een boek meenemen dat ik nog niet gelezen heb, ik denk dat de keuze dan valt op De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch. Een boek dat al jaren in mijn boekenkast staat, maar waar ik waarschijnlijk nooit aan toe ga komen, behalve dan als ik zou stranden op een onbewoond eiland.

2. Met welke auteur zou je graag eens een half uurtje willen praten?

Stephen King, een van mijn favoriete auteurs. Ik zou hem in ieder geval vragen wat hij in vredesnaam bedoelde met dat einde van De Donkere Toren. Misschien komen we al pratend samen op een meer bevredigend einde.

3. Hoeveel boeken lees je ongeveer per jaar? En in welk boek ben je op dit moment bezig?

Dat verschilt enorm. Toen ik nog studeerde was een boek per week geen uitzondering, maar sinds ik aan het werk ben is de hoeveelheid boeken die ik lees drastisch verminderd. Ik denk dat ik er nu ongeveer twaalf per jaar lees, ongeveer iedere maand één. Mijn favoriete genre is fantasy, daarnaast lees ik heel graag literatuur en feelgood boeken (chicklit dus), hoewel ik het laatste genre eigenlijk pas net heb ontdekt. Zo af en toe lees ik een thriller, maar dat vind ik alleen leuk voor tussendoor. Mijn favoriete leesmoment is zondagochtend in bed, verder lees ik voornamelijk 's avonds, na het werk.

Op dit moment ben ik bezig in De Vliegeraar van Khaled Hosseini, een boek dat geen verdere introductie nodig heeft, denk ik. Ik ben nu ongeveer halverwege en ik vind het tot nu toe een erg pakkend boek. Erg leuk om wat meer te lezen over Afghanistan, een land dat ik tot nu toe vooral kende als Heel Erg Ver Van Mijn Bed. Ik denk dat ik nu bij het spannendste deel van het boek ben aangekomen dus ik ben erg nieuwsgierig naar de rest van het verhaal.

4. Wat is het beste boek dat je dit jaar hebt gelezen?

Dat is makkelijk, ik heb tot nu toe nog maar een half boek gelezen.

Dat wordt dus De Vliegeraar van Khaled Hosseini. Mogelijk zal het antwoord hetzelfde zijn als je het me aan het eind van het jaar nog eens vraagt, maar dat kan ik nu nog niet beoordelen. Het beste boek van vorig jaar kan ik me eigenlijk niet meer herinneren. Ik geloof niet dat ik vorig jaar echt hoogvliegers heb gelezen. het boek wat me van vorig jaar het best is bijgebleven is Shopalicious! van Sophie Kinsella. Niet direct hoogwaardige literatuur, maar wel een heerlijk feelgood boek met een geweldige hoofdpersoon. Echt een aanrader voor tijdens een zonnige vakantie (maar dan wel eerst de voorgaande delen lezen). Het slechtste boek van vorig jaar staat overigens op mijn netvliezen gebrand, dat was zonder twijfel Superidioot van Tommy Jaud. Volgens de omschrijving een chicklit voor vrouwen èn mannen, een combinatie die mijns inziens dus niet werkt. De hoofdpersoon is een ontzettend onplezierig mens in wie ik me totaal niet kon verplaatsen. Ook het verhaal en de plot konden me niet voldoende boeien. Van je leeslijstje schrappen dus!

5. Bij welke boekhandel koop je doorgaans je boeken?
In Dordrecht ga ik graag naar boekhandel Vos & Van der Leer, de filialen Sterrenburg en Centrum. Een boekhandel waar mensen werken die echt van boeken houden en dat is mijns inziens te zien aan de uitstraling van de winkel. Winkels als Bruna en Ako kunnen mij niet bekoren, het licht is te fel en er ligt teveel rotzooi die me afleidt van de reden van mijn bezoek aan de winkel: boeken! Desondanks stap ik er natuurlijk wel altijd even binnen als ik langs loop, vanwege de grote collectie tijdschriften die deze zaken dan weer wel vaak hebben. Tijdschriften koop ik namelijk ook zeer regelmatig, heerlijk om ter afwisseling een lekker tijdschrift te lezen, in plaats van een boek. Ik koop overigens uit luiheid zeer regelmatig mijn boeken bij Bol.com, in plaats van in de boekhandel. Tweedehandswinkeltjes vind ik ook altijd erg leuk om in rond te snuffelen.

Boeken verkopen doe ik maar zelden. Wel heb ik nog niet zo lang geleden heel veel boeken weggegeven aan vrienden en familie. Boeken die ik ooit eens gekocht heb, maar waarvan ik zeker weet dat ik ze nooit meer zal lezen en die waarschijnlijk in een doos op zolder eindigen. Dan geef ik ze liever weg aan mensen die er plezier aan beleven om ze te lezen.

 


 

Wil je reageren op dit interview?

Op het forum van Ezzulia is een topic over dit interview. Geef daar je mening of discuseer met andere bezoekers van Ezzulia.

Kijk hier voor het speciale topic.

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven

Terug naar boven