Skip to: site menu | section menu | main content

 

 
Currently viewing: www.ezzulia.nl » Lezers Interview


Eric Herni 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eric Herni

 

 

 

 

 

 

 

 

Naam: Eric Herni
Woonplaats: Almere
Forum naam: Eric (ook wel Heer van Chaos)

 

1. Welke drie boeken gaan dit jaar in ieder geval mee op vakantie?
In de regel neem ik veel meer boeken mee op vakantie dan ik volgens alle wetten van de logica zou kunnen lezen. Maar het idee dat ik mogelijk tch niet voldoende leesvoer heb ingepakt, zorgt er ieder jaar weer voor dat ik met onnodig veel ballast op pad ga. Vaak lees ik op vakantie minder dan normaal, omdat er plotseling zoveel andere dingen te doen zijn als je vrij bent. Maar drie boeken die gegarandeerd in de vakantie gelezen gaan worden zijn Hittegolf van James Patterson, Vallei der Koningen van Wilbur Smith en Teken van het Kruis van Chris Kuzneski. Drie spannende boeken, omdat juist dit voor mij een ideaal genre is voor de vakantie. Patterson is eigenlijk altijd goed en vanwege de korte hoofdstukken is het vrij makkelijk om er even bij weg te lopen en iets anders te gaan doen. Je pakt de draad vrij snel weer op. Wilbur Smith is n van mijn meest favoriete auteurs en hoewel ik Vallei der Koningen al twee keer heb gelezen, heb ik onlangs de goedkope herdruk gekocht om mijn oude, en behoorlijk beschadigde exemplaar te vervangen. Dit is het eerste deel van de Egypte serie van Smith en onlangs is het vierde deel verschenen. Ik moet echter ook deel drie nog steeds lezen en aangezien Vallei der Koningen alweer veertien jaar oud is, lijkt het mij verstandig om weer helemaal bij het begin te beginnen. Als laatste boek kies ik – zoals gezegd – voor Teken van het Kruis. Het eerste boek van de mij verder onbekende Chris Kuzneski, maar het was een leestip van Beldaran en het verhaal spreekt mij enorm aan. Ben dus zeer benieuwd naar deze nieuwe auteur…

2. Met welke auteur zou je graag eens een half uurtje willen praten?
Eerlijk gezegd zou ik niet weten welke auteur ik nou echt zou willen ontmoeten. Ik heb met Wilbur Smith, James Patterson, Mitch Albom, Robin Hobb en Terry Goodkind (om er een paar te noemen) best wel een aantal auteurs die ik hoog heb zitten, maar waar zou ik dan over moeten praten? Ik heb Wilbur Smith ooit ontmoet, op 11 september 2001, een klein half uur voordat het eerste vliegtuig tegen het World Trade Center van New York aanvloog. Hij zou komen signeren in n van de winkels op Schiphol, maar die sessie was uiteraard van korte duur. Maar ik had wel de kans om voor alle ellende begon even met hem te praten. Op zich een aardige en vrij bescheiden man, maar met een vreselijke en zeer bemoeizuchtige – veel jongere – vrouw. Maar dit soort auteurs doen zoveel aan promotie en ontmoeten zoveel mensen, dat alle antwoorden die ze geven n en al routine zijn. Er zijn nauwelijks verrassingen en ze laten echt niet het achterste van hun tong zien. Verder doet het mij vrij weinig om met zogenaamde beroemdheden te kunnen praten. Ik bedoel: ik heb Paul Goeken ooit eens ontmoet en moet daar in feite nog steeds een beetje van bijkomen. Ik heb mijn portie dus wel gehad...  :)

Bewondering heb ik vooral voor fantasy auteurs die in staat zijn om hele werelden te creren en geloofwaardige personages neer te zetten. Heerlijk ook om te lezen: dikke pillen van tegen de achthonderd pagina’s. En dan vooral als ze dat, zoals bijvoorbeeld Terry Goodkind, meer dan tien delen op hoog niveau weten vol te houden.

3. Hoeveel boeken lees je ongeveer per jaar? En in welk boek ben je op dit moment bezig?
Dat is heel verschillend. Ik heb een keer anderhalf jaar alleen maar fantasy gelezen en met boeken van tussen de zeshonderd en achthonderd pagina’s ben je toch wel wat langer bezig dan met thrillers van een kleine driehonderd bladzijden. Maar gemiddeld lees ik tussen de vijftig en honderd boeken per jaar. Op dit moment lees ik Zondebok van Anna Jansson, een Scandinavische dame met een uitstekende reputatie. Het gaat over de vogelgriep en uiteraard over een moord. Het is niet slecht, maar ook weer niet echt geweldig. Ik koop over het algemeen veel meer boeken dan ik lezen kan, en er ligt dus alweer een hele stapel klaar met boeken waar ik na Zondebok aan wil gaan beginnen. Als boekenfanaat zit je jezelf zo eigenlijk constant op te jutten om zo snel mogelijk te lezen.

4. Wat is het beste boek dat je dit jaar hebt gelezen?
Het beste boek tot dusver was misschien wel Duivelsrug van Peter de Zwaan. Een spannend verhaal en prachtig geschreven. Ik weet dat hij op dit moment een derde deel over Jeff Meeks aan het schrijven is. Het mooiste boek van dit jaar is wat moeilijker. Ik twijfel tussen het inmiddels veelvuldig bekroonde Paarden Stelen van Per Petterson en Nog een laatste dag van Mitch Albom. Twee ontroerende boeken die mij hebben weten te raken. Mitch Albom is daar toch wel een ster in en ook zijn vorige romans waren van een bijzonder hoog niveau.

5. Bij welke boekhandel koop je doorgaans je boeken?
Ik koop veel boeken online bij Bol omdat zij alles hebben en de meeste boekwinkels in Nederland niet veel fantasy in de kasten hebben staan. Maar ik vind het ook heerlijk om boekwinkels te bezoeken en ga vervolgens nooit met lege handen weg. Ik kom regelmatig bij Scheltema en De Ark in Almere en bij Plantage Boekhandel in Lelystad. De mooiste boekhandel die ik tot dusver heb gezien is de Drvkkery in Middelburg. Enorm groot en met een geweldig assortiment. Een waar genot om daar een uurtje rond te neuzen. Ook Donner in Rotterdam is natuurlijk leuk. Tenslotte kom ik regelmatig bij de AKO boekwinkels op de luchthaven Schiphol.
 


Wil je reageren op dit interview?
Op het forum van Ezzulia is een topic over dit interview. Geef daar je mening of discuseer met andere bezoekers van Ezzulia.

Kijk hier voor het speciale topic.

 

 

 

Terug naar boven

Terug naar boven