Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Kort & Krachtig


Nieuwe recensies op de Ezzulia website:

Louis van Dievel:
Hof van assisen

De feestdagen zijn nog niet in zicht, maar dit boek is alvast een perfecte tip! 


Joseph O'Connor:
De verkoper

Dit is een boek voor jong en oud, thriller- of literatuurliefhebber.
Een echte aanrader 


Lawrence Hill:
Het negerboek

Half augustus haalde Het negerboek de bestseller Top60. Dat is precies wat je elk boeiend, ingenieus, goedgeschreven, levensecht boek toewenst


Erik Menkveld:
Het grote zwijgen

Een universeel verhaal over liefde en afgunst, verlangen en ontrouw, dromen en dadenCarlos María Domínguez:
De blinde kust

Het verhaal roept een aantal visuele beelden op en wordt op een bijna magische manier voor een deel tussen de regels in verteld


Annabel Pitcher:
Mijn zus woont op de schoorsteenmantel

Het is duidelijk dat Annabel Pitcher een grote belofte voor de toekomst is


Niccolò Ammaniti:
Jij en ik

De inhoud van het boek en de essentie van het verhaal zal je mogelijk de rest van je leven bij je blijven dragen 
 

 

 


 

- KORT & KRACHTIG -
Lambert-Jan Koops

Door Natasza Tardio | Ezzulia.nl
(Twitter: @Tasz)
 


6 april 2012 | Als comedian bij de Comedy Blast krijgt Lambert-Jan Koops te maken met allerlei problemen en vlucht hij in een ultieme poging om zijn carrière te redden naar Los Angeles. Een keuze die consequenties heeft. Met De keuzes van nu schreef Lambert-Jan Koops een rauw sleutelportret van de Nederlandse stand-up comedy, hoewel we zijn hoofdpersoon zeker niet moeten verwarren met hemzelf, laat Koops ons weten. Het verhaal leest snel en lekker weg, met een heerlijke dosis cynische humor.

Tijd voor een kort interview met schrijver Lambert-Jan Koops.

 


"Wat ik vooral lees is de Donald Duck, in al zijn variëteiten"


Wat zijn de ingrediënten voor een goed boek binnen jouw genre?

Onafhankelijk van het genre zijn er twee dingen die ik belangrijk vind. De eerste is de formulering van de tekst en de tweede de plotafwikkeling. Andere ingrediënten mogen naar smaak worden toegevoegd, maar alles is optioneel.

 

Is schrijven je hoofdberoep of doe je daarnaast nog iets anders?

Ik doe naast het schrijven ook nog iets anders. Zo schrijf ik bijvoorbeeld heel veel als hoofdredacteur van CAD-Magazine en daarnaast schrijf ik ook vrij veel teksten voor mijn optredens als comedian/cabaretier.

 

Hoeveel boeken lees je zelf (ongeveer) per jaar? Wat was de laatste en wat vond je daarvan?

Zelf lees ik niet veel. Dat wil zeggen: ik vind zelf dat ik niet veel lees. Wat ik vooral lees is de Donald Duck, in al zijn variëteiten. Dus het weekblad, de pockets en de stripboeken. Verder lees ik veel populair wetenschappelijke boeken. Bijvoorbeeld The Grand Design van Stephen Hawking. Incidenteel wil er dan ook nog wel eens een normaal boek tussendoor schuiven, zoals bijvoorbeeld Dune van Frank Herbert, wat ik pasgeleden heb gelezen.

 

Wie is jouw favoriete auteur? Welk boek zou je zelf graag geschreven willen hebben?

Ik heb veel gelezen van Stephen King, Terry Pratchett en Marten Toonder. Daarnaast heb ik ook wel plezier beleefd aan werk van Kees van Kooten en Douglas Coupland. Ik zou echter geen favoriete auteur aan kunnen wijzen.

Er zijn naast mijn eigen boeken helemaal geen boeken die ik zelf geschreven zou willen hebben. Dat moeten andere mensen maar doen.

 

Wat is het mooiste, vreemdste of meest opmerkelijke dat je als auteur hebt meegemaakt?

Niks. Teleurstellend, ik weet het. Maar mijn boek is net twee weken uit en het is niet de wilde achtbaan die ze me beloofd hadden.

 

Wilde je altijd al auteur worden? Wanneer en waarom nam je die beslissing?

Ja, vanaf mijn twaalfde schrijf ik al. Eerst de schoolkrant, later ook andere dingen. Ik ben een tijd gestopt omdat ik comedy ging doen, maar het is nooit helemaal weg geweest. Ik heb overigens nooit echt besloten om auteur te worden. Opeens was ik het.

 

Aan welke kritiek hecht je meer waarde: van je lezers of van recensenten?

Als cabaretier/comedian ben ik gewend om kritiek kort te evalueren en er alleen wat mee te doen als ik zelf al het idee had dat er iets niet in de haak was. Daarbij maakt het niet uit van wie die kritiek komt: een opmerking snijdt hout of niet, de maatschappelijke functie van de boodschapper is daarbij niet relevant. Wat ik precies moet met kritiek op een boek dat ik heb geschreven en dat ook gepubliceerd is, is me onduidelijk. Daar valt niet zo veel meer aan te veranderen. Voor een volgend boek dan misschien? Misschien, maar dat is weer een heel ander verhaal.

 

Wat is belangrijker: de plot van een boek of de karakters in een verhaal?

Dat lijkt me duidelijk. Een boek zonder plot is als een tunnel zonder licht.

 

Is één van de hoofdpersonen in jouw boeken autobiografisch? Welk personage spreekt je het meeste aan?

Ik heb een aantal personages gebaseerd op mensen die ik ken, waarbij je niet heel veel kennis van de comedywereld hoeft te hebben om een enkeling te kunnen plaatsen. Wel wil ik iedereen vragen om de ik-persoon van mijn verhaal niet met mij te verwarren, want hoewel ik de hoofdpersoon wel begrijp, denk ik toch dat ie niet goed wijs is.

 

Waar maak jij je op dit moment druk over?

Mijn meniscus. Die is stuk. En of mijn boek de eerste druk wel gaat uitverkopen. Want dan eet collega-comedian Jeroen Pater zijn hoed op. En dat gun ik hem van harte. (lacht)

 

 

Foto: Jeroen van Goor
Met dank aan: Lambert-Jan Koops

Eindredactie: Gerd Boeren

 

        

 


Over Natasza Tardio:
Natasza Tardio heeft een enorme drive voor schrijven, literatuur en journalistiek. Als freelance journalist, tekstschrijver, en schrijfcoach, heeft ze ervaring in alle aspecten van het schrijversvak.

Naast het zelf schrijven van boeken, begeleidt ze schrijvers bij het schrijven van hun roman. Ook werkt ze als journalist, doet aan manuscript-beoordeling en heeft al een aantal jaren ervaring met het redigeren van romans, korte verhalen, zakelijke teksten en (commerciële) artikelen. Ook maakt ze deel uit van de hoofdredactie van de boekensite Ezzulia.

Voor meer informatie: www.nataszatardio.nl

 


De keuzes van nu
Auteur: Lambert-Jan Koops
Uitgeverij Lemmens
ISBN 978 90 7749 074 7
Paperback
Prijs: € 16,95
Verschenen: maart 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hij is comedian bij de Comedy Blast, een zwerende puist die op barsten staat. De Artistiek Leider is manisch en narcistisch, de Zakelijk Leider draait de geldkraan dicht als iets hem niet zint. De comedians proberen een front te vormen, maar iedereen kiest voor zijn eigen belang. Ook hij. Hij vlucht naar Los Angeles, in ultieme poging om zijn carrière te redden. Maar met keuzes komen consequenties.

De keuzes van nu is een rauw sleutelportret van de Nederlandse stand-up comedy. Lambert-Jan Koops trekt in zijn debuutroman van comedyleer en neemt ons in zeventig kortrazende hoofdstukken mee naar kleedkamers, vergaderingen en Hollywood. Zijn verhaal over comedy in Nederland is even hilarisch als onthutsend.

Lambert-Jan Koops speelde enkele jaren bij de Comedy Explosion. De registratie van zijn eerste solovoorstelling werd uitgezonden door Comedy Central en Veronica. Koops was tevens tekstschrijver voor het televisieprogramma Guzmania van Javier Guzman. De serie verdween na vier afleveringen van het scherm.

 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over de boeken van - of dit interview met - Lambert-Jan Koops.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.

 


 

 

Terug naar boven