Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Grote Interviews


 
 

 

 


 

Ezzulia interview
Justin Cronin

Door Natasza Tardio | Ezzulia.nl
 


9 november 2010 |  Justin Cronin is een veelgeprezen auteur met romans als The Summer Guest en Mary and O’Neil, waarvoor hij onder andere de PEN/Hemingway Award ontving. Met De Oversteek schreef Cronin een magnifieke roman waarin science-fiction wordt afgewisseld met wetenschap en liefde met overleven. Het verhaal begint met de zesjarige Amy Harper Belafonte. Ze wordt de dertiende proefpersoon in een geheim project van de Amerikaanse overheid. Een experiment dat volledig misloopt als de eerste twaalf proefpersonen, besmet met een dodelijk virus, uitbreken. Cronin schreef ruim anderhalf jaar aan De Oversteek met maar liefst 994 pagina’s, waarvan er geen een teveel is.

Natasza Tardio sprak met hem.
 


"We hebben allemaal geheimen en er zijn altijd dingen die wij nooit zullen zeggen"


Je bent een succesvol schrijver, maar wie is Justin Cronin nog meer?

Ik woon in Texas en ben vader van twee kinderen en doe veel aan sport. Ik hou van hardlopen en fietsen. Verder ben ik ook sinds twee jaar docent Engelse literatuur aan Rice University.

 

De Oversteek is een behoorlijk dik boek. Was je niet bang om zo’n pil te schrijven?

Absoluut niet, integendeel, het zijn niet de schrijvers die bang zijn voor het schrijven van een dik boek, het zijn de uitgevers die bang zijn om zo’n boek uit te geven. De Oversteek is het eerste deel van een trilogie en het is de bedoeling dat alle drie boeken sterk zijn.

 

Een trilogie? Wanneer kunnen we het tweede deel verwachten?

Helaas duurt dat nog wel even. Het tweede boek komt pas uit in juni 2012.

 

De Oversteek is weliswaar veel leeswerk, maar je hebt ook veel jeugdige lezers onder je fans.

Klopt, ik heb veel jonge fans en daar ben ik heel erg blij om. Ik denk dat jongeren van tegenwoordig beter geoefende lezers zijn en zich dus ook niet snel laten afschrikken.

 

Hoe werkt het schrijfproces bij jou?

Voor ik begin met schrijven, denk ik eerst heel uitgebreid na over het plot, alle logistieke zaken, karakters. Het verhaal moet eerst veel over zichzelf ontdekken voor je het kunt schrijven. Ik moet bijvoorbeeld weten hoe iedereen eruit ziet, zelfs al zal ik dat nooit letterlijk opschrijven, iedere lezer doet dat voor zichzelf, maar als schrijver moet je veel dingen weten die niemand anders weet. Mijn karakters hebben bepaalde geheimen en dat is ook normaal, we hebben allemaal geheimen en er zijn altijd dingen die we nooit zullen zeggen.

 

Kun je dit toelichten? Wat weten wij bijvoorbeeld niet van Peter, een van jouw hoofdpersonages?

Peter kent zichzelf eigenlijk helemaal niet. Hij rouwt nog over de dood van zijn dochter en zo heeft hij nog een paar geheimen. Een aantal van die geheimen komen aan bod in de volgende delen, een aantal niet. Zoals ik al zei: Elk karakter heeft wel iets waar hij of zij niet over praat. Maar voor mij is het heel belangrijk om dit soort ‘geheimen’ wel te weten. Wat je vaak ziet bij thrillers is dat de karakters min of meer gepresenteerd worden zoals ze zijn, tweedimensionaal. Ze hebben geen innerlijk leven, alleen de buitenkant wordt gepresenteerd. Ik hou daar niet van.

 

Heb je ook een voorbeeld van een schrijver die jij hierin bewonderd?

Voor mij is dat zonder twijfel Charles Dickens, hij is werkelijk geniaal in het diepte geven van karakters.

 

Jouw boek speelt zich af in Amerika, maar tijdens het verhaal en ook op het eind, weten we nog steeds niet wat er met de rest van de wereld is gebeurd. Komen we ooit nog te weten?

Het is grappig dat iedereen in Europa mij dit vraagt. In Amerika wordt me deze vraag nooit gesteld. Waarschijnlijk zijn Amerikanen minder geÔnteresseerd in wat er in de rest van de wereld gebeurt. Maar om terug te komen op de vraag: wat er met de rest van de wereld is gebeurd. Ik heb dit inderdaad niet besproken in De Oversteek, dit komt pas aan bod in de volgende twee delen. Uiteraard kun je nu al gaan speculeren: Zijn er mensen van buiten de afzettingen het vaste land van Amerika opgekomen? Hebben sommige mensen kunnen ontsnappen? Is het virus ontsnapt? Maar nogmaals: de antwoorden zullen moeten wachten tot het volgende boek.

Wat waren de uitdagingen bij het schrijven van De Oversteek?

Het was voornamelijk een fysieke uitputtingsslag. Je moet alles blijven onthouden en voor mij persoonlijk ligt mijn limiet om te onthouden ongeveer bij driekwart van het boek. Ik moest dus leren om een langer boek en alles wat daar bij hoort te onthouden. Alle details, alle lijnen en alle karakters met hun eigenschappen. Personages zoals Amy en Peter hebben een rol in het leeuwendeel van het boek en creŽren dus een enorme hoeveelheid aan woorden en acties, maar gelukkig had ik een slimme en goed redacteur. Ook andere vriendschappelijke schrijvers hebben me hierbij geholpen door het manuscript te proeflezen.

 

In De Oversteek is het grootste gevaar voor de mensheid een gevaarlijk soort van ‘vampier’ virus. Heb je veel research gedaan naar virussen en hoe deze om zich heenslaan en hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven met dit thema?

Alweer een flink aantal jaren geleden heb ik De komende pest gelezen van Laurie Garrett. Het boek ging over nieuwe opkomende ziekten. De meeste van die ziekten komen uit Afrika en Zuid-Oost AziŽ. Verder heb ik gebruik gemaakt van algemene kennis. Omdat een van mijn karakters in de dodencel zat heb ik ook research gedaan naar de doodstraf en hoe het is om ter dood te zijn veroordeeld en te moeten wachten.

 

Je hebt er voor gekozen om De Oversteek te laten eindigen met een open eind. Waarom deze keuze?

Dat klopt, maar in mijn opinie eindigt het boek meermaals. Sommige verhaallijnen zijn al eerder gesloten, andere zijn dat niet. Wat ik wil is dat de lezers nieuwsgierig blijven. Ik wil fantasie/avonturenverhalen schrijven als die waar ik zelf van genoot als kind. De Oversteek heeft een wees, onsterfelijkheid, een kernbom en nog veel meer. Bij het eind van dit eerste deel had ik voor ogen om dit verhaal te laten eindigen met het idee dat er nog steeds een deur is die kan worden geopend. Voor mij is het ook niet belangrijk dat mijn verhaal eindigt met een luide knal. Dat gebeurt veel in boeken en speciaal in thrillers. Mysterie opgelost, boek dicht. Zo zit ik niet in elkaar.

 

Waarom maar drie boeken en geen vier, vijf of meer?

Drie is voor mij het juiste aantal, daarna ga ik wat anders schrijven. Voorlopig ben ik ook nog wel even bezig. Dit boek had bijvoorbeeld 372.000 woorden in het Engels. Ik zal 53 zijn als deze trilogie klaar is.

 

Is dat niet een enorme klus?

Ja, maar daar heb ik natuurlijk zelf voor gekozen. Ik voel me zeer gelukkig dat ik dit kan doen en dat ik een verhaal heb dat groot genoeg is voor drie dikke boeken.

 

De Oversteek leent zich prima voor een film. Zijn de filmrechten al verkocht?

Ja, dat is inmiddels al gebeurd en er is zelfs al een script geschreven. De filmrechten liggen bij Fox 2000.

 

Wie is jouw favoriete karakter?

Absoluut Carter. Hij staat synoniem voor de dakloze kleurling die leeft onder het viaduct. Hoewel hij ter dood is veroordeeld wegens moord is hij geen slechterik, niet zoals de andere elf veroordeelden. Hij is zelfs onschuldig. In het tweede boek komen we meer over Carter te weten.

 

Cathy, een van de hoofdpersonages, is onsterfelijk. Zou je zelf onsterfelijk willen zijn?

Het idee dat ik het eeuwige leven zou hebben zou ik echt afschuwelijk vinden. Als je onsterfelijk bent verliest het leven zijn betekenis. Hoewel Cathy heel eenzaam is als onsterfelijke, is ze wijs genoeg om te weten dat ze niet wil dat iemand waar ze om geeft dit ook zou moeten meemaken.

 

De Oversteek is zeer succesvol. In welke landen is het al uitgekomen?

Jeetje, daar vraag je me wat. In Amerika, Groot-BrittanniŽ, Nederland, BelgiŽ, Duitsland, China, IsraŽl, RoemeniŽ en nog een aantal landen. Het boek slaat gelukkig aan. RoemeniŽ vond ik zelf wel apart. Het is toch wel cool en spannend om juist een vampierverhaal daar uit te brengen. Gelukkig is het goed ontvangen. 


 

Foto's: Gasper Tringale
Met dank aan uitgeverij Cargo|De Bezige Bij

Afgelopen augustus stond De Oversteek centraal in de Ezzulia Leesclub. Voor de reacties | kijk hier

 


Over Natasza Tardio:
Natasza Tardio heeft een enorme drive voor schrijven, literatuur en journalistiek. Als freelance journalist, tekstschrijver, schrijfcoach en literair agent heeft ze ervaring in alle aspecten van het schrijversvak.

Naast het zelf schrijven van boeken, begeleidt ze schrijvers bij het schrijven van hun roman. Ook werkt ze als literair agent, journalist, doet aan manuscript beoordeling en heeft al een aantal jaren ervaring met het redigeren van romans, korte verhalen, zakelijke teksten en (commerciŽle) artikelen.

Voor meer informatie: www.nataszatardio.nl

 


De Oversteek
Auteur: Justin Cronin
Oorspronkelijke titel: The Passage
Uitgeverij Cargo
ISBN: 978 90 234 5706 0
Paperback
Prijs: € 24,90
Verschenen: juni 2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het lot van de wereld ligt in de handen van een klein meisje...

De zesjarige Amy Harper Belafonte, verlaten door haar moeder, is de dertiende proefpersoon in een geheim project van de Amerikaanse overheid. Een experiment dat volledig misloopt wanneer de eerste twaalf proefpersonen – die besmet zijn met een dodelijk virus – uitbreken.

Amy weet met de hulp van een FBI-agent te ontsnappen en samen verschuilen ze zich in de bossen van Oregon, ver verwijderd van de menselijke beschaving die wordt vernietigd door de gevolgen van het experiment. Honderd jaar later. Een ommuurde kolonie van overlevenden probeert zich staande te houden tegen de aanvallen van de kwaadaardige wezens die het dorre Amerikaanse landschap bevolken. Dan verschijnt er uit het niets een jonge vrouw, ze heeft geen stem, geen herinneringen. Ze raakt bevriend met een groep jonge overlevenden, onder wie een getraumatiseerde man die verliefd op haar wordt. Ze moeten de oversteek maken naar de plaats waar zij vandaan kwam om het geheim van haar mysterieuze bestaan te ontdekken – een geheim met de kracht om de wereld te redden.

 

Meer over Justin Cronin op De Boekenplank.

 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over dit interview met - en de boeken van - Justin Cronin.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.

 


 

 

Terug naar boven