Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Grote Interviews 

 

 

 

 


 


 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ezzulia interview
José Rodrigues dos Santos

Door Carien Touwen | Ezzulia.nl
 


17 mei 2010 | Onlangs verscheen in Nederland Het zevende zegel, het tweede vertaalde boek van Portugese auteur José Rodrigues dos Santos (1964). In Het zevende zegel wordt hoofdpersoon professor Tomás de Noronha ingehuurd door Interpol om een oude vriend op te sporen in verband met de moord op twee wetenschappers. Tomás’ avontuur leidt hem de halve wereld rond, via het hoofdkantoor van de OPEC in Wenen naar Rusland en het hart van Australië. Tijdens zijn zoektocht leert Tomás heel wat bij over de stand van zaken in de oliewereld en de gevolgen hiervan voor het klimaat en de wereldwijde economie.

José Rodrigues dos Santos is niet alleen auteur, hij is ook docent op de universiteit van Lissabon en anchorman voor de Portugese televisie. In Portugal zijn vrijwel al zijn boeken bestsellers en inmiddels worden zijn boeken vertaald in meer dan vijftien talen.

 


"Ik schrijf mijn boeken niet alleen om mensen te entertainen"


Dit is het tweede boek van jouw hand dat in het Nederlands verschijnt. Hoe voelt het om te weten dat je boeken gelezen worden in talen die je zelf niet kunt lezen?

Fictie schrijven begon voor mij bijna als een soort ongelukje en zelfs in mijn dromen had ik nooit verwacht dat ik boeken zou schrijven, laat staan dat mijn boeken in al die talen vertaald zouden worden. Het is inderdaad fantastisch om zoveel mensen op zoveel verschillende plaatsen te bereiken.
 

Je bent in de eerste plaats journalist en bent zelfs pas fictie gaan schrijven toen een vriend daarom vroeg, las ik op je website. Wat gebeurde er toen je fictie begon te schrijven? Er moet iets veranderd zijn, want je hebt sindsdien veel meer boeken geschreven…

Oh absoluut! Het begon inderdaad als een gunst aan een vriend, de president van de Portugese auteursvereniging. Hij had mijn non-fictie werk gelezen en wist zeker dat ik een goede fictieauteur zou zijn. Ik moest lachen om dat idee. Maar toen ik dat eerste boek schreef ontdekte ik dat ik niet meer zonder kon. Sommige mensen zijn verslaafd aan drugs, ik ben verslaafd geraakt aan fictie schrijven. Is daar ook therapie voor?
 

Wilde je altijd al journalist worden?

Als kind droomde ik er niet van om journalist te worden en ook niet om schrijver te worden. Maar het leven is vol verrassingen, nietwaar?
 

Wat is de belangrijkste reden dat je schrijft?

Ik ben verslaafd aan schrijven. Boeddhisten zeggen: Er is maar één manier waarop je door het leven kan gaan zonder ooit te werken: Doe werk wat je leuk vindt!

Dat is wat ik doe. Schrijven is geen werk voor mij, het is een hobby.
 

Je werkt als anchorman voor het nieuws in Portugal, je geeft les in journalistiek op de universiteit en je schrijft boeken. Je moet het enorm druk hebben...

Als je plezier hebt in iets wat je doet, dat vind je er altijd wel tijd voor. Ik weet zeker dat het voor jou precies hetzelfde is…
 

Het verhaal in Het zevende zegel neemt de lezer mee op een halve wereldreis. Van de Trans-Siberische express tot aan Uluru. Waarom heb je voor deze locaties gekozen?

Deze locaties pasten goed bij het verhaal en brachten een gevoel van exotisme met zich mee, iets wat ik graag toepas in mijn werk. Mijn boeken zijn te zien als reizen waarin ik aan boord ga en mijn lezers met me meeneem. Samen ontdekken we nieuwe ideeën en hoeken van de wereld door middel van een aangenaam verhaal. En dat geeft enorm veel plezier.
 

Ben je op alle plaatsen geweest waarover je schrijft? Denk je dat een schrijver overal geweest moet zijn om er goed over te kunnen vertellen?

Op sommige plaatsen ben ik wel geweest, op andere niet. Ik ben bijvoorbeeld wel naar Antarctica geweest voor de proloog van Het zevende zegel, omdat ik vond dat het nodig was om begrip van dat continent te hebben om dit eerste hoofdstuk te kunnen schrijven.

Maar ik ben niet mee geweest op de Trans-Siberische express, omdat ik mensen ken die deze treinreis hebben gemaakt en zij mij hier genoeg over hebben uitgelegd. Maar het is altijd beter om een plaats waarover je schrijft te bezoeken omdat je dan de atmosfeer, de geuren, de kleuren, het licht etcetera beter kunt vastleggen.
 

Je bent geboren in Mozambique, hebt in China gewoond en hebt als journalist veel oorlogen in de wereld opgezocht en van dichtbij meegemaakt door vanuit die landen verslag te doen. Wat betekent reizen voor jou?

Het is moeilijk om uit te leggen wat reizen voor mij betekent. Ik denk dat er een zekere rusteloosheid om mij heen hangt. Het is alsof ik hongerig ben naar de wereld. Ik denk dat deze boeken me helpen om deze honger wat te stillen. Veel lezers laten me hetzelfde weten: ze hebben een van mijn boeken gelezen en hebben hierna het gevoel alsof zij ook een grote en avontuurlijke reis hebben meegemaakt.
 

Hoe heb je het idee gekregen voor dit verhaal?

Ik was in gesprek met een collega journalist in de kantine van RTP, de Portugese publieke omroep en zij vertelde mij: ‘Wist je dat de olie opraakt en dat niemand daar iets vanaf weet?’ Ik twijfelde aan haar statement en zij somde toen een grote hoeveelheid feiten op waarvan ik me totaal niet bewust was. En toen dacht ik meteen: Wauw, dat zou een steengoed boek kunnen worden!

Het zevende zegel staat vol met interessante research over de olie-industrie, klimaatverandering en de mogelijke Apocalyps. Zijn dit voor jou simpelweg onderwerpen waarover je een goed boek kunt schrijven of zijn dit onderwerpen waarover je je persoonlijk zorgen maakt?

Beide denk ik. Veel mensen zijn zich bewust van de realiteit van de klimaatveranderingen, maar het ontbreekt hen aan details hierover. Dit boek geeft hen die details. Wat veel mensen zich niet realiseren is het tweede onderwerp wat Het zevende zegel op de korrel neemt: het einde van de olie. De olieproductie zit bijna aan zijn top en dat betekent een grote verandering in de manier waarop wij leven. De prijs van benzine zal dramatisch stijgen, de inflatie zal hierdoor volgen en de wereldeconomie zal in een grote crisis terecht komen. Dit boekt helpt de lezer om te begrijpen wat er te gebeuren staat - en geloof me- wat dat betreft is dit boek geen fictie! Alle wetenschappelijke en historische data in het boek zijn echt. In 1998 kostte olie 10 dollar per vat. Slechts 10 jaar later, in 2008, bereikte de olie een prijs van 143 dollar per vat. Waarom gebeurde dit? Omdat de olie begint op te raken. Er is simpelweg niet meer olie om op te boren. De olieprijzen zakten na 2008 doordat de wereld in een recessie terechtkwam. Maar wat gaat er gebeuren als de economie weer sterker wordt? Dan zullen ook die prijzen weer gaan stijgen. Trouwens, dat is al begonnen…
 

Het zevende zegel werd in Portugal gepubliceerd in 2007. Hoe sta je nu, enkele jaren later, tegenover dit onderwerp?

Een beetje angstig, moet ik toegeven. Zoals ik al zei, alle wetenschappelijke en historische data in Het zevende zegel zijn waar. De Nederlandse versie van dit boek is up to date gemaakt met de meest recente informatie op dit gebied. En die gegevens bevestigen alle statements die in het boek zijn gemaakt. Drie weken geleden heeft Sir David King, het voormalige hoofd wetenschap voor de Britse regering, on the record gezegd dat ‘de oliereserves van de wereld met een derde zijn aangedikt’ en heeft gewaarschuwd voor ‘een situatie in 2014-2015 waarin het aanbod van de olie niet voldoet aan de vraag’. Zelfs de International Energy Agency waarschuwt voor grote toevoerproblemen in de toekomst. Dit wordt allemaal uitgelegd in mijn boek.
 

Je maakt je dus zorgen. Heb je zelf voorzorgsmaatregelen getroffen om de mogelijke consequenties voor jouw eigen leven te minimaliseren, mochten de ergste scenario’s uit je boek waarheid worden?

Mijn bijdrage is gevormd door Het zevende zegel te schrijven. Mijn boek laat tot in detail zien wat er rondom de olie gebeurt en helpt met het voorbereiden op de situatie nadat de oliepiek bereikt is. Het zevende zegel was in 2007 het op één na best verkopende boek in Portugal. Nadat het verschenen was, ben ik opgeroepen om in het Portugese parlement aan de parlementsleden uit te leggen wat er aan de hand was met de olieprijs. Door mijn boek heeft Portugal een forse investering gedaan in nieuwere vormen van energie. Wij hebben nu het grootste zonne-energiecentrum in de wereld, het grootste windenergiepark van Europa en bouwen nu aan vijf hydro-elektrische dammen. Wij zijn ons aan het voorbereiden op de situatie van na de oliepiek en Het zevende zegel heeft hierin als eyeopener gefunctioneerd. Dat is hoe belangrijk dit boek is.
 

Hoop je dat de lezers van Het zevende zegel er meer uithalen dan alleen vermaak?

Dat hoop ik zeker. Ik schrijf mijn boeken niet alleen om mensen te entertainen. Voor dat doel liggen er al duizenden boeken in de boekenwinkels. Mijn boeken zijn anders. Ik gebruik fictie om de waarheid aan het licht te brengen. Vermaak is geen doel op zichzelf, maar een instrument om lezers toegang te laten krijgen tot feitelijke informatie. Wat ik in de basis doe is waarheidsgetrouwe en kritische informatie verschaffen door het vertellen van een vermakelijk liefdes- en spionageverhaal. Lezers genieten van het fictieve verhaal en leren tegelijkertijd iets belangrijks over henzelf of de wereld of over het leven.
 

Op welk punt ben je tevreden met je eigen werk?

Ik geloof dat een verhaal nooit helemaal af is, of wel? Wanneer je verhalen later leest zijn er altijd dingen die je zou willen veranderen. Dat is wel moeilijk, maar daar moet ik mee leven.
 

Beschrijf je eigen schrijfstijl in een woord.

Transparantie.
 

Wat kunnen we van je verwachten in de toekomst?

Ik schrijf heel veel. Als Querido meer van mij wil uitgeven, zal ik daar graag aan voldoen. Om eerlijk te zijn, mijn Nederlandse uitgever heeft recent mijn nieuwe boek aangekocht. Maar het moment om daarover te praten is nog niet gekomen…

 

Foto: met dank aan uitgeverij Q

 


Het zevende zegel
Auteur: José Rodrigues dos Santos
Oorspronkelijke titel: O Sétimo Selo
Uitgeverij Q
ISBN 978 90 214 3757 6
Paperback
Prijs: € 21,95
Verschenen: april 2010 

 

 

 


 

 

 


Howard Dawson, hoofdwetenschapper van de Amerikaanse basis op Antarctica, wordt vermoord. Net voor hij een rapport wilde opstellen over een onheilspellende gebeurtenis rondom de opwarming van de aarde die hij als ooggetuige in Antarctica meemaakte. Prof. Tomás de Noronha, gespecialiseerd in cryptografie, wordt door Interpol gevraagd om de moord op te lossen. De moordenaar heeft een velletje papier naast zijn slachtoffer achtergelaten met daarop de cijfers ‘666’ - het getal van het beest uit de Openbaring van Johannes. Het mysterie rond dit getal stort Tomás in een adembenemend avontuur dat hem dwingt het confronterendste moment van de mensheid te doorstaan: de Apocalyps. 


Kijk voor meer over José Rodrigues dos Santos op de website van De Boekenplank | kijk hier

 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over dit interview met - en de boeken van - José Rodrigues dos Santos.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.

 


 

 

Terug naar boven