Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Grote Interviews


 

 

 


 


 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ezzulia interview
Henk Schiffmacher

Door Natasza Tardio | Ezzulia.nl


25 november 2008 | Eerder deze maand verscheen bij  uitgeverij Carrera Henk Schiffmachers boek Het Lexicon der Tatoeages. Het is een encyclopedie waarin van A tot Z alles wordt verteld en uitgelegd over tatoeages, de wereld van de tatoeage en de geschiedenis van deze kunstvorm door de eeuwen heen. Volgens Hanky Panky Schiffmacher is zijn Lexicon slechts een aanzet tot, maar met 512 pagina’s is het boek een zeer uitgebreid naslagwerk geworden, een must have voor fans, maar zeker ook voor mensen alles willen weten over tatoeages.
 


"Wie wordt de next Hanky Panky?"


Hoe kwam je op het idee om een encyclopedie over tatoeages te schrijven?

Het idee om een encyclopedie samen te stellen over tatoeages, de geschiedenis en alles wat hiermee te maken heeft, lag eigenlijk al een aantal jaren op de plank. Op een gegeven moment dacht ik: 'En nu moet ik het echt afmaken' en ben ik vertrokken naar Ibiza. Daar heb ik het boek in een paar maanden afgemaakt.  Soms moet je dingen gewoon even laten rijpen. Je moet dit boek echter wel zien als de 'aanzet tot'. Het is een naslagwerk, een manier om te achterhalen waar iemands identiteit, in de vorm van tatoeages, vandaan komt.
 

In Het Lexicon der Tatoeages spreek je van een tatoeage, gemaakt met buskruit. Heb je wel eens overwogen om zelf zo’n tatoeage bij iemand aan te brengen?

Dat is inderdaad een bijzondere vorm van tatoeages maken. Hierbij werd de gekozen afbeelding met buskruit op het 'slachtoffer' getekend, waarna de boel in brand werd gestoken. Ik zit er inderdaad over na te denken om dit experiment aan te gaan met een kennis van mij. Het is wel belangrijk dat je hiervoor het juiste buskruit, maar ook de juiste verhoudingen neemt, anders kan het nog wel eens zeer pijnlijk zijn (lacht), maar dit ga ik waarschijnlijk nog wel een keer proberen.
 

Wat was tijdens het samenstellen van jouw boek het allerleukst om te doen?

Het meeste plezier heb ik gehad aan het archiefgedeelte. Er zij door oude tatoeŽerders kleine krantenberichten verzameld, die ze hebben opgeplakt. Al deze krantenberichten vertellen iets over kleine voorvallen die op het gebied van tatoeages zijn gebeurd. De tattoo wereld heeft altijd zeer nauwgezet zijn eigen geschiedenis bewaard en het doorlezen en doornemen van dit archief was echt heel erg leuk om te doen. Ik heb ook een enorme reisdrift gekregen bij het schrijven van dit boek. Er zijn nog zoveel plaatsen waar ik niet ben geweest en waar veel historisch over tatoeages te vinden is. Erg interessant.
 

Van wie heb jij het vak geleerd?

Eigenlijk heb ik dit grotendeels zelf gedaan. Ik was al vroeg erelid van de European Tattoo Association, ik had toen zelf nog niet getatoeŽerd. Veel mensen willen tegenwoordig het vak leren, of de 'next Hanky Panky' worden. Er zijn mensen die een plakboek over mij hebben. Alsof ik een soort van volksheld ben geworden. Het is een idee voor een televisieprogramma. Wie weet. Ik zou dan wel willen dat zo’n kandidaat niet alleen goed kan tatoeŽren, maar ook iets afweet van de geschiedenis en de cultuur van tatoeages. Zaken die in het Lexicon der Tatoeages allemaal aan de orde komen.
 

Hoe oud was je toen je zelf voor het eerst een tatoeage plaatste?

Dat was rond 1971, ik was toen in Hamburg.
 

Welke tatoeages zou je iemand op dit moment echt afraden?

Ik zou op dit moment mensen echt afraden om grote zwarte tribal tatoeages te nemen. Die tijd is een beetje voorbij, wat altijd het risico is met modegedreven tatoeages. Het grappige is dat ik de tribal tatoeages zelf heb geÔntroduceerd in Nederland, maar als ik eerlijk moet zijn zou ik iedereen echt afraden om deze nu nog te laten tatoeŽren. Een tatoeage is natuurlijk wel een statement. Momenteel is de minister van Justitie bezig om tatoeages te verbieden voor politie- en brandweermedewerkers. Als dat erdoor komt dan sleep ik hem voor de rechter, zo’n verbod is compleet tegenstrijdig met de vrijheid van meningsuiting, maar je moet je natuurlijk wel bewust zijn van het statement dat je uitdraagt wanneer je een tatoeage neemt. Vooral als deze zichtbaar zijn.
 

Het boek gaat niet alleen over tatoeages, maar ook over mensen die hier invloed op hebben uitgeoefend. Wie springt hier wat jou betreft toch wel tussenuit?

Ed Hardy. Hij heeft veel gedaan voor de tatoeagewereld. De tattoo renaissance in de jaren ’70 speelde zich voornamelijk rondom Ed Hardy af. Voor mij is hij toch wel ťťn van de mensen die zeer invloedrijk zijn geweest.
Je werkt momenteel met je dochter Morrison samen in de winkel op de Ceintuurbaan. Hoe gaat die samenwerking?

Klopt, ik werk momenteel met mijn dochter Morrison en Tycho Veldhoen samen in de winkel. Veel mensen gaan nog steeds naar de zaak op de Oudezijds Voorburgwal, maar die is al tien jaar niet meer van mij. Morrison leert het vak van Tycho en mij. Het is leuk wanneer je kind hetzelfde vak in gaat. Toen ze nog klein was ging ze al met viltstiften aan de gang en tekende ze mijn tatoeages na. Om een goede tattoo-artist te worden heb je een zeker mate van isolement nodig, die bezit ze gelukkig, maar hierdoor ging het op school niet zo goed. We hebben toen een dispensatie aangevraagd met het verzoek dat ik haar zelf mocht opleiden en dit is goedgekeurd. Mijn dochter is voornamelijk geÔnteresseerd in de geschiedenis van de oude school. Haar favoriete stijl is de klassieke pin-up. Zij is hier zeer goed in. Ik ben heel blij dat mijn kinderen het allebei goed doen.  De ander  is meer academisch aangelegd. Ze hebben beiden een antidope & drugsgevoel, gelukkig maar, je hoopt toch het beste voor je kind.
 

Je was tot voor kort ambassadeur voor Orange Babies, een organisatie die zich bezig houdt met zwangere vrouwen die besmet zijn met HIV. Wat betekende dit ambassadeurschap voor jou en wat ga je in de toekomst doen op het gebied van goede doelen?

Ik ben daar inderdaad sinds kort mee gestopt. Het ambassadeurschap vereist een bepaalde inzet, die ik momenteel niet meer kan geven de komende jaren. De afgelopen 10 jaar is de stichting Orange Babies uitgegroeid van een kleine organisatie naar een grote erkende organisatie. Een organisatie waar mijn hart nog steeds naar uitgaat. Vooral de bezoeken in Zuid-Afrika hebben veel indruk op mij gemaakt. Zelf heb ik het idee dat het voor mij persoonlijk misschien tijd is om iets anders te ondernemen. Hierbij denk ik aan bijvoorbeeld de straatjeugd in Zuid-Amerika. Of werken met gevangenen in Honduras. Ook vluchtelingenwerk intrigeert mij en dan met name oude stammen met tribale gewoonten. Ik wil hier nog eens rustig over nadenken voor ik een beslissing neem. Natuurlijk houd ik mij nog wel zijdelings bezig met Orange Babies, het blijft een doel dat mij na aan het hart ligt. Zo heb ik voor Chad Smith, de drummer van de Red Hot Chili Peppers, een drumstel gepimpt met tribal artwork. Dit drumstel zal tijdens het volgende wereldtournee van de Peppers worden gebruikt en wordt dan volgend jaar geveild ten behoeve van Orange Babies, maar het is nu meer vrijblijvend.
 

Wat kunnen we in de toekomst verwachten van Hanky Panky?

Ik doe heel veel. TatoeŽer ook weer. Ik werk niet met een agenda, mensen moeten gewoon bellen en dan kijk ik of ik tijd heb. Verder heb ik samen met Olifant Vodka een limited edition 'Olifant Vodka by Henk Schiffmacher' opgezet. Heel leuk om te doen. Ook ontwerp ik T-shirts en werk ik aan allerlei verschillende projecten. Ook een soort van tattoo-pedia is iets waar ik over nadenk, maar ook hier moet nog vorm aan worden gegeven. En dan zijn er nog plannen om het tatoeagemuseum weer te heropenen. Genoeg te doen dus. Voorlopig verveel ik mij nog niet.

 


Het Lexicon der Tatoeages
Auteur: Henk Schiffmacher
Uitgeverij Carrera
ISBN: 978 90 488 0119 0
Gebonden
Prijs: 39,90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het magnum opus van Henk Schiffmacher. Een vuistdik, full colour geÔllustreerd kunsthistorisch overzicht over de geschiedenis van de tatoeage. Vol met unieke afbeeldingen van tatoeages, rariteiten, artefacten en tekeningen die Schiffmacher tijdens zijn reizen verzameld heeft.

Met dit encyclopedisch vormgegeven standaardwerk moet de tatoeagekunst voor eens en altijd als serieuze kunstvorm op de kaart gezet worden. Met begeleidende teksten van Henk Schiffmacher over historische gebeurtenissen, belangrijke sleutelfiguren en allerhande feitjes en weetjes met betrekking tot tatoeages.

 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over de boeken van Henk Schiffmacher.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.
 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.

 


 

 

Terug naar boven