Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Grote Interviews

Corine Hartman

Nicolet Steemers
 


 

 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Dubbelinterview:
Corine Hartman & Nicolet Steemers

Door Jürgen Joosten | Ezzulia.nl


24 mei 2008 | De twee Gelderse auteurs Corine Hartman en Nicolet Steemers brachten onlangs elk een nieuw boek uit. Voor Corine was dat het tussendoortje Flikken Maastricht, Nicolet vertrouwde haar tweede thriller Zachte Heelmeesters toe aan het publiek. De auteurs stappen nu in een samenwerkingsproject. Het gaat niet om een gezamenlijk boek, maar wel om een avondvullend programma ‘Tweestrijd’.

In 'Tweestrijd' draait alles om twee vrouwen. Wat is hun relatie? Wat brengt de twee naar een wachtkamer, waar ze niet om elkaar heen kunnen en noodgedwongen een conversatie voeren, die niet zonder gevolgen blijft? Tweestrijd gaat over liefde en haat, macht en onmacht, kortom over het leven. Na het spelen van de eenakter en een korte pauze gaan de twee schrijfsters met elkaar in discussie. Over het schrijverschap, misdaadliteratuur, hun werkwijze en verschillen en overeenkomsten tussen hen beiden. Vervolgens lezen ze enkele fragmenten voor uit hun nieuwste boek en krijgt het publiek de mogelijkheid met hen in gesprek te gaan.
 


Tweestrijd


 

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Corine: Op een warme juniavond, vorig jaar in Varsseveld, waren wij als ‘Gelderse moordwijven’ bij boekhandel Rutgers te gast om te vertellen over ons schrijverschap. Later raakten we echt aan de praat en voelden we een klik. Nadat we een lezing van een schrijversduo hadden bijgewoond ontstond het idee om samen een aantrekkelijk programma in elkaar te zetten waarmee we ons lezerspubliek meer zouden kunnen bieden dan alleen een voorleessessie. We vonden het beiden een uitdaging om een zelfgeschreven eenakter op de planken te brengen en schakelden een professionele theatercoach in. De eerste reacties van bibliotheken en boekhandels op ons initiatief zijn erg positief en we hebben inmiddels vijf optredens geboekt.
 

Beiden komen jullie uit het oosten van het land. Schept dat een band?

Nicolet: Een band? Al zou ze over een band struikelen, dan nog zou ze hem niet herkennen… oeps! Citeer ik zomaar even een stukje uit onze eenakter. Kan je nagaan hoe intensief we daarmee bezig zijn. Nee, even serieus: Corine komt van oorsprong uit Den Haag, maar volgens mij beschikt ze over een behoorlijke dosis nuchtere humor, die wel meer ‘wijzen uit het oosten’ kenmerkt.
 

Wat kunnen we verwachten van jullie gezamenlijk optreden verwachten?

Beiden: In de eenakter Tweestrijd draait alles om twee vrouwen. Wat is hun relatie? Wat brengt de twee naar een wachtkamer, waar ze niet om elkaar heen kunnen en noodgedwongen een conversatie voeren, die niet zonder gevolgen blijft? Tweestrijd gaat over liefde en haat, macht en onmacht, kortom over het leven. Met de eenakter, een tweegesprek over ons schrijversbestaan, een voorleessessie en de mogelijkheid tot vragen stellen door het publiek verzorgen we samen een ongeveer twee uur durend programma.
 

Hebben jullie elkaars boeken gelezen? Zijn er ook overeenkomsten?

Nicolet: Ja, ik heb Corines boeken zeker gelezen. Ik vind het moeilijk om overeenkomsten te benoemen. Dat lijkt me voer voor psychologen. We houden allebei van spannende boeken.

Corine: Ja, ik heb Nicolets boeken gelezen. Naast het ‘spannende’ aspect zijn er vooral veel verschillen en dat is ook wel zo prettig, dan hebben we elkaar nog eens iets te vertellen.
Toevallig draaiden jullie debuten om de schilderkunst. Hebben jullie daar beiden iets mee?

Nicolet: In mijn debuut wordt de kunstwereld enigszins karikaturaal neergezet, omdat de kunstenaar die een hoofdrol speelt een grote egoïst is. In Schone Kunsten van Corine wordt de kunstwereld subtieler en waarheidsgetrouwer beschreven. Maar zij is dan ook zelf een kunstenaar. Ik vind sommige van haar schilderijen, waarin niet gezichtsuitdrukkingen, maar lichamen basale emoties vertolken, erg mooi. Hetzelfde geldt voor de detailopnamen (foto’s) van de Achterhoek.
 

Vrouwen zijn hot in de wereld van de literaire thrillers. Schrijven jullie ook vrouwenboeken?

Beiden: Nee, ook kinderen, bejaarden en dieren raden we zeker aan om onze boeken te kopen!
 

In Nederland verdwijnt langzamerhand de politieroman. Is dat een kans voor jou, Corine?

Corine: Eigenlijk zou je deze vragen aan mijn uitgever moeten voorleggen; ik heb in ieder geval begrepen dat Schone Kunsten het goed doet en ook in Duitsland ligt er een mooie grote markt voor ons open (Schone Kunsten is daar net uit en de opvolger komt er in december achteraan). Buiten dat, ik schrijf de verhalen die ik wil vertellen en ik geloof dat ik niet anders zou willen of kunnen omdat er meer markt voor is of om wat voor reden dan ook. Flikken Maastricht is een ander verhaal. Uitgever Karakter heeft mij gevraagd of ik daarvoor wilde schrijven en in de overweging om dat te doen speelde onder andere mee dat de mogelijkheid bestaat dat mijn verhaal verfilmd zou kunnen worden. Maar als de boeken het gat vullen dat Baantjer achterlaat, dan heb ik daar geen enkel bezwaar tegen!!
 

Ook een vraag voor jou Nicolet; de achterflappen van je boeken laten een duidelijke vrouwelijke literaire thriller doorschemeren. Is het daadwerkelijk een vrouwenboek?

Nicolet: Zachte heelmeesters heeft heel wat enthousiaste reacties van mannen opgeleverd. De meesten van hen heb ik nauwelijks gehoord over mijn debuut. Mijn eigen boeken analyseren gaat me echt te ver, maar uit dat feit zou je kunnen afleiden dat het eerste een vrouwenboek is en het tweede voor iedereen interessant.
 

Hoe werkt bij jullie het schrijfproces?

Nicolet: Als het kan, schrijf ik. Het leven komt er alleen zo vaak tussen.

Corine: Ik ben absoluut geen ochtendmens en tegen de middag probeer ik eerst zoveel mogelijk andere dingen te verzinnen die moeten gebeuren, zodat ik vaak tegen een uur of drie echt moet. Dan kan ik echter wel doorgaan tot ’s avonds laat.
 

Corine is kunstschilder naast het schrijven, Nicolet is freelance journalist. Is jullie werk goed te combineren met het schrijverschap?

Nicolet: Heel goed te combineren, alleen kost het soms wat moeite om van verslaggeverstijl (kort en bondig) over te schakelen naar verhalend schrijven. Ik vraag me vaak af of ik de lezer niet oeverloos verveel als ik teveel uitwijd.

Corine: Voor geen meter. Ik heb het afgelopen jaar geen kwast aangeraakt, of ja toch, om ze in nieuwe terpentine te zetten. Soms begint het ontzettend te kriebelen, maar als ik serieus bezig wil zijn met beeldende kunst moet ik daar veel tijd en energie insteken en die heb ik op dit moment niet. Of ik moet ’s morgens heel vroeg opstaan en dat idee lokt ook niet bepaald.
 

In Nederland zijn er de laatste tijd aardig wat succesvolle duo-auteurs. Is dat ook iets voor jullie?

Wie weet wat de toekomst nog brengt? Tot nu toe zijn we erg druk (geweest) met het zelf schrijven en instuderen van de eenakter Tweestrijd en wat we wel zeker weten: het lijkt ons erg leuk om in de toekomst nog meer toneelwerk met elkaar te schrijven en op te voeren.
 

Hoe moet de ideale cover eruit zien? Beide hebben jullie een andere soort cover, waarbij Corine zelfs twee totaal verschillende covers heeft.

Nicolet: Het zou van mij wel wat abstracter mogen.

Corine: Nou ja… een keer een eigen schilderij erop zou natuurlijk wel top zijn. Bij Schone Kunsten had ik die mogelijkheid, maar wilde ik het niet, omdat ik vind dat iedereen moet doen waar hij goed in is en ik ben geen coverontwerper, dus ik zou geen flauw idee hebben of het verkooptechnisch gezien goed of niet goed zou zijn geweest.
 

Hoe belangrijk is de term ‘literaire thriller’ op de cover?

Nicolet: Wat mij betreft mag het etiket eraf. Of een boek literair is, bepaalt de lezer zelf wel. Zachte heelmeesters kan de term ‘thriller’ wel hebben, bij Het hart en de moordkuil heb ik daar mijn twijfels over.

Corine: Misdaadroman dekt de lading goed. Ik ben het met Nicolet eens dat anderen maar moeten oordelen over het literaire aspect. In veel gevallen kan daar pas tientallen jaren later echt iets over worden gezegd, net als over de vraag of iets kunst is of niet.
 

Wie zijn jullie favoriete auteurs?

Nicolet: Niet de feministische literatuur van Simone de Beauvoir, maar wel haar prachtige Niemand is onsterfelijk. Ook houd ik erg van biografieën. Die van Barack Obama heb ik laatst gelezen en die is enorm boeiend. Obama for president!

Corine: Ik lees af en toe een misdaadroman of een thriller, als die goede recensies krijgt, omdat ik wil weten wat er zoal uitkomt in dat genre. Helaas maak ik te weinig tijd vrij om te lezen, op vakantie gaat er dan ook één hele koffer mee met boeken! In die koffer zitten onder andere boeken van Bernlef, Van Dis en Krabbé.
Hoe belangrijk zijn de lezers? Krijgen jullie ook leuke reacties?

Nicolet: Heel veel leuke reacties, ook per mail van mensen die ik niet ken.

Corine: Hoe belangrijk zijn lezers? Súper belangrijk natuurlijk, daar hangt alles van af! Leuke reacties komen uiteraard van vrienden en kennissen, maar ook via het gastenboek van mijn website en op sites als ezzulia.nl.
 

Nicolet, zou je ook een serie kunnen schrijven? Corine, jij een stand-alone?

Nicolet: Lijkt me gaaf om een serie te schrijven.

Corine: Ja, zeker, waarom niet. Het ligt eraan welke ideeën ontstaan in mijn hoofd. Er komt in ieder geval een derde De Winter, maar daarna… wie weet, ik sluit niets uit.
 

Wie gaat dit jaar de Gouden Strop winnen?

Nicolet: Graag zou ik zeggen: Nicolet Steemers, of als goede tweede Corine Hartman, maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat het Charles den Tex wordt. Cel is een absolute topper, ik vond hem nog beter dan De macht van meneer Miller.

Corine: En daar sluit ik mij volledig bij aan, alleen zou ik liever de namen van Nicolet Steemers en Corine Hartman omdraaien. :) Charles den Tex is een verhaal apart. Daarvoor neem ik mijn pet af en maak ik een diepe buiging.
 


Tweestrijd:

27 mei 2008: Bibliotheek Almere Haven
2 juni 2008: Bibliotheek Groenlo
24 juni 2008: Grand Café Markt 5, Lichtenvoorde
6 september 2008: Bibliotheek Oldenzaal
18 september 2008: Bibliotheek Winterswijk

Alle voorstellingen beginnen om 20:00 uur.

 


Kijk voor meer over Corine Hartman de Boekenplank

Kijk voor meer over Nicolet Steemers op de Boekenplank


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over dit interview en de eenakter Tweestrijd.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.
 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.

 


 

 

Terug naar boven