Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Grote Interviews

 

 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ezzulia Interview
Geertje Bos

Door Jürgen Joosten | Ezzulia.nl


2 november 2008 | Bijna iedereen denkt bij een Amsterdamse politieman direct aan De Cock of aan Appie Baantjer. Nog nooit werd een schrijver zo vereenzelvigd met zijn alter ego of andersom. Maar wie is de man met dat gleufhoedje en die rechercheurjas nu eigenlijk?

In de biografie Baantjer alias De Cock geeft Geertje Bos een onthullend beeld van de Amsterdamse diender die meer dan 35 jaar bij de politie werkte en als geen ander de verknochtheid aan zijn stad heeft uitgedragen, maar die zich ook sterk verbonden voelt met zijn geboortedorp Urk.

Jürgen Joosten was na het lezen van de biografie echter ook nieuwsgierig geworden naar de auteur van het boek en ging op zoek naar Geertje Bos. Namens Ezzulia stelde hij haar een groot aantal vragen, waarin de biografie Baantjer alias De Cock uiteraard centraal stond.
 


"Baantjer geniet van alle publiciteit en persoonlijke aandacht"


Wie is Geertje Bos-Pouw?

Ik ben geboren en getogen in Utrecht (oktober 1941) en woon al meer dan dertig jaar in Nieuw-Vennep (Haarlemmermeer). Werk sinds 1960 in de journalistiek, begonnen bij het katholieke dagblad ‘Het Centrum’ in Utrecht (bestaat al sinds jaar en dag niet meer, opgegaan in het Utrechts Nieuwsblad). Sinds 1978 redactrice bij de ochtendkrant voor Midden-Holland ‘Rijn en Gouwe’ met hoofdvestiging in Alphen aan den Rijn. Ik schreef voor die krant tot september 2005 de dagelijkse interviewrubriek ‘Mensen’. Ik ben getrouwd met Henk Bos, filmproducent, en ik ben moeder van twee zonen. De biografie Baantjer alias De Cock is mijn tweede boek. In september 2006 verscheen mijn eersteling, de biografie van de acteur Joop Doderer, Noem mij maar Swiebertje. Het jaar daarvoor schreef ik samen met mijn twee zussen Het Jongensboek, in eigen beheer uitgegeven. Het is een familieverhaal over onze (zeven) broers.

Hoe kwam u op het idee om over het leven van Appie Baantjer een biografie te schrijven?

Na de biografie van Joop Doderer wilde ik verder met dit soort journalistieke schrijverij, met veel research en gesprekken met mensen. Het idee om Appie Baantjer te benaderen kwam voort uit een eerdere kennismaking met hem, toen mijn man de film Moord in Extase maakte (1984). Bovendien dacht ik dat hij wel het een en ander te melden had en een interessant boek zou opleveren. Ik opperde het plan bij de uitgever om ervoor te zorgen dat de biografie in de schappen moest komen rond Appies 85ste verjaardag. En dat is dus gelukt.
 

Hoe lang bent u met de biografie bezig geweest?

Ik ben in oktober 2006 begonnen met de eerste gesprekken. In de maanden daarna ben ik wekelijks bij Baantjer thuis geweest en heb ik bijna zeventig mensen uit zijn omgeving, van vroeger en nu, gesproken. Steeds kwam ik bij hem terug met mijn bevindingen, waarop hij dan zijn commentaar gaf.
 

U heeft vele mensen gesproken gezien de lijst van personen die u bedankt achter in uw boek, maar wie heeft u het meest over Baantjer kunnen vertellen?

In feite was het een soort legpuzzel, met alle min of meer gelijke stukjes. Ik kan niet zeggen dat de een meer te vertellen had dan de ander. Het ging mij er vooral om mensen te spreken over situaties die nog niet bekend waren. Dus voornamelijk in de privé-sfeer. Appie heeft zelf in zijn columns en in de boeken van De Cock tussen de regels heel wat verteld over zijn politiewerk en de schrijverij. Ik probeerde ook in die richting verhalen te ontdekken die hij nog niet had verteld. En dat heeft weer nieuwe anekdotes opgeleverd.
 

Appie Baantjer is een charmeur, was het voor u als vrouw makkelijker hem te benaderen?

Weet ik niet. Bij de eerste ontmoeting was ook zijn vrouw Marretje aanwezig. Zij had mijn boek over Joop Doderer gelezen en zag het idee wel zitten. Het grappige was dat zij mij begroette met het ene zinnetje dat ik als edelfigurante in de film Moord in Extase had uitgesproken! Dat wist ze nog precies. Daarna hebben Appie en ik heel professioneel gewerkt. Zoals je misschien hebt gemerkt, ben ik niet zo gevoelig voor vleierij en dat heeft Appie gauw doorgehad. In de loop van het proces werd de samenwerking intensiever, zeker nadat Marretje ziek werd en ten slotte in april 2007 overleed. We hebben samen letterlijk lief en leed gedeeld in de afgelopen periode.
 

Baantjer is wereldwijd beroemd, zijn werk is vertaald in het Duits, Engels, Chinees, Pools en Russisch. In Nederland zijn al bijna 7 miljoen Baantjers verkocht. Is hij Nederlands grootste misdaadauteur?

Hij is in elk geval buiten kijf Nederlands meest verkochte misdaadauteur.
 

In Nederland is een biografie van een auteur in tegenstelling tot Vlaanderen minder vanzelfsprekend. Is er een markt voor een biografie van een misdaadauteur?

Die vraag kan ik niet beantwoorden. Ik heb werkelijk geen idee hoe de verkoop van deze biografie gaat verlopen. Dat is afwachten. Ik hou zelf weliswaar van misdaadromans en zou best nog over een andere auteur in dat genre willen publiceren, maar heb daar op dit moment nog geen vastomlijnd plan voor.
 

Hoe zou u Baantjer omschrijven? Als persoon? Als auteur? Als...?

Ik heb Appie Baantjer leren kennen als een uiterst aimabele man. Hij heeft mij openhartig over zijn leven verteld en had alle vertrouwen in mijn werk. Hij maakt graag grapjes, houdt ervan mensen op het verkeerde been te zetten met een bepaald soort humor. Dat deed hij vroeger met zijn collega’s door de meest wilde stellingen te poneren. Voor mij ruimde hij alle tijd in, al moest ik me wel aan zijn ‘dagschema’ houden. Het is een intelligente man, met een ‘honger’ naar kennis.  Hij heeft verder een indrukwekkend observatievermogen. Een tikje ijdel is hij ook, heb ik gemerkt. Hij geniet van alle publiciteit en persoonlijke aandacht. Appie is geen man voor grote gezelschappen. Hij geniet ervan in een klein groepje te discussiëren over belangrijke vraagstukken van het leven zoals het geloof. Hij beschikt over de kwaliteit zowel een eloquent spreker te zijn als een uitstekend schrijver.
 

Uw biografie gaat meer over het leven van Baantjer als persoon, zijn periode in Duitsland, zijn achtergrond en zijn werk aan de Warmoesstraat. Het schrijversvak wordt minder beschreven. Was dat een bewuste keuze?

Een biografie is een boek over het leven van een persoon. Vandaar dat alle facetten van dat leven aan de orde komen en niet uitsluitend het schrijversschap. Overigens heb ik daar heel wat aandacht aan besteed, vanaf het begin (1959) tot en met het einde…
 

Zijn er gebeurtenissen in het leven van Baantjer waarover u zich heeft verbaasd?

Ik heb me verbaasd over de armoede waarin hij is opgegroeid. Over de rol van zijn vader en van zijn moeder in zijn jonge leven. Ook over de periode dat hij in Duitsland werkte. Daar wist ik en met mij vele anderen eigenlijk niets van. Ik ben er trots op dat ik in de biografie daarover zoveel kan onthullen tot en met de verliefdheid in Mill.
Heeft u ook alle boeken van Baantjer gelezen? En wat is uw favoriete Baantjer?

Ik heb alle boeken van Baantjer gelezen en ook alle columns in de krant, plus heel veel interviews met hem in kranten en tijdschriften. Mijn favoriete boek is dat over de Dertien katten, later opnieuw uitgegeven als Het lijk in de Bloedsteeg.
 

De televisieserie heeft meer nog dan de film invloed gehad op de populariteit van de boeken van Baantjer. Wat vindt u van de TV-serie? Ziet u in Piet Römer De Cock of Appie Baantjer?

Van de televisieserie heb ik eerlijk gezegd maar een klein aantal afleveringen gezien. Piet Römer speelt naar mijn idee een mooie De Cock met ceeooceekaa, maar heeft niets te maken met de persoon van Appie Baantjer. Overigens zette Joop Doderer in de film ook een prima De Cock neer.
 

U heeft ook een biografie geschreven over Joop Doderer "Noem Mij Maar Swiebertje", hij speelde de rol van Juriaan De Cock in de film Moord in extase uit 1984. Zijn er meer connecties?

Er was een relatie tussen Doderer en Baantjer. Verder heeft Ron Brandsteder (Vledder in de film) diverse contacten met Baantjer gehad, onder meer door gastoptredens in zijn televisieprogramma’s, zoals ‘Wie ben ik?’
 

Hoe veel moeilijker / makkelijker was het schrijven van een biografie van Baantjer dan het schrijven van een biografie van Joop Doderer?

De biografie van Appie Baantjer vergde meer inspanning en tijd. Dat heeft vooral te maken met het feit dat Baantjer nog leeft. Na elk gesprek met iemand uit zijn omgeving legde ik mijn wederwaardigheden aan hem voor, waarop Appie commentaar leverde. Zo kreeg ik een eerlijk beeld van de werkelijkheid. Bij Joop Doderer ging dat anders. Die was al overleden toen ik aan het schrijven begon. Als basis had ik wel een aantal gesprekken met hem maar daarbij wist ik nog lang niet alles over zijn leven.
 

Als u nu mocht kiezen van wie zou u ooit nog een biografie willen schrijven, en als u zegt nooit meer een biografie, voor wie zou u echter een uitzondering maken?

Ik begin langzaam aan wel aan een volgend project te denken, maar heb nog geen keuze gemaakt. Het ligt ook een beetje aan de uitgever. Met hem heb ik nog niet over de toekomst gesproken. 
 

Kunnen we in de toekomst dus weer een biografie van u verwachten?

Ik denk het wel.   
 


Baantjer alias De Cock
Auteur: Geertje Bos
Uitgeverij De Fontein
ISBN: 978 90 261 2320 7
Paperback
Prijs: 16,95

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen politiebureau in Nederland is zo bekend als het aloude bureau Warmoesstraat in Amsterdam en geen politieman zo beroemd als Appie Baantjer. Noem zijn naam en iedereen denkt meteen aan rechercheur De Cock met ceeooceekaa: Appies alter ego.

Deze biografie geeft een onthullend beeld van de Amsterdamse diender die meer dan vijfendertig jaar bij de politie werkte en als geen ander zijn verknochtheid aan de hoofdstad heeft uitgedragen, maar die zich ook sterk verbonden voelt met zijn geboortedorp Urk.

Baantjer alias De Cock is het eerlijke relaas van een man van eenvoudige komaf, over zijn moeilijke jeugdjaren op het binnenschip van zijn vader en de problemen aan wal op het Bickerseiland, over het volkse leven in de Zeeheldenbuurt en over de oorlogsjaren die hij gedeeltelijk in Duitsland doorbracht.

Het boek vertelt openhartig over het boeiende leven van de gedreven rechercheur die een geliefd schrijver werd, meer dan tachtig misdaadromans schreef en meer dan zeven miljoen exemplaren van zijn boeken over de toonbank zag gaan.

 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over de boeken van Geertje Bos.


Kijk hiervoor op ons boekenforum.
 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


 

 

 

 

 

 

Terug naar boven