Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Grote Interviews
Met verhalen van René Appel, Patrick De Bruyn, Bavo Dhooge, Loes den Hollander, Annet de Jong, Kortsmit & Lotz, Bob Mendes, Patricia van Mierlo, Eva Noorlanders, Saskia Noort, Tomas Ross, Charles den Tex, Ton Theunis, Esther Verhoef, Esther van Vliet en Simon de Waal 

 

 


 


 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ezzulia interview
Esther van Vliet

Door Kim Moelands | Ezzulia.nl


13 juni 2009 | De 29-jarige Esther van Vliet (1980) won eerder deze maand de Summercrime schrijfwedstrijd, een initiatief van Simon de Waal en uitgeverij Lebowski. De opzet van de verhalenbundel was dat een groot aantal gerenommeerde auteurs aan de slag gingen met een vast gegeven en van daaruit hun fantasie het werk lieten doen. Via een oproep in De Telegraaf en Ezzulia werd één plek in het boek vrijgehouden voor de winnaar van de schrijfwedstrijd. En na het lezen van alle vijftig inzendingen was de jury unaniem in haar keuze voor Esther van Vliet.

Ze schreef een prima verhaal over een voormalige politieman die nog steeds is geobsedeerd door een onopgeloste zaak en volgens de jury is het mooi van opbouw met een onverwachte twist aan het einde. Kim Moelands sprak met Van Vliet en vroeg haar hoe ze de schrijfwedstrijd heeft ervaren, naar haar ambities en haar plannen voor de toekomst.
 


"Ik ben al jaren bezig met verhalen schrijven"


Wanneer en hoe hoorde je dat je de Summercrime verhalenwedstrijd had gewonnen?

Dinsdag 2 juni kreeg ik een e-mail van Diana Gvozden van Lebowski met de vraag of ik mijn telefoonnummer door kon geven. Ik vroeg me wel af waar ze dat voor nodig had, want tot dat moment was al het contact via de mail gegaan, maar ik stond er helemaal niet bij stil dat dit wel eens iets zou kunnen betekenen. Al een paar minuten nadat ik mijn nummer gemaild had, werd ik gebeld. Toen kwam er eerst een heel verhaal over dat het feest uitgesteld werd tot augustus, maar dat het boek wel al deze maand uit zou komen, en dat daarom ook bekend gemaakt moest worden wie het winnende verhaal geschreven had. En toen kwam voor mij totaal onverwachts de felicitatie dat ik gewonnen had.
 

Wat was je eerste reactie toen je hoorde dat je gewonnen had?

Ik kon het eerst bijna niet geloven, maar toen het eenmaal tot me doorgedrongen was dat het echt waar was, vond ik het natuurlijk helemaal geweldig.
 

Heb je altijd al de ambitie gehad om schrijfster te worden en zag je Summercrime als een kans om verder te komen?

Het is altijd al mijn droom geweest om een keer een boek gepubliceerd te krijgen. Ik ben al jaren bezig met verhalen schrijven, maar ik heb het nooit aangedurfd om iemand iets te laten lezen. Ik was veel te bang dat ik dan te horen zou krijgen dat het niet goed was. Tegelijkertijd was ik me er ook wel van bewust dat als ik ooit iets met schrijven wilde bereiken, dat ik dan toch een keer een eerste stap moest zetten.

Deze wedstrijd leek me een veilige start, omdat er geen harde afwijzing zou komen. Als mijn verhaal niet geselecteerd werd, hoefde dat nog niet te betekenen dat het slecht was. Het zou alleen betekenen dat andere verhalen beter waren.
 

Kun je beschrijven hoe het voelt dat jouw verhaal in een boek staat tussen de top van Nederlandstalige misdaadauteurs?

Ik vind het heel leuk, heel bijzonder, maar ook nog steeds heel onwerkelijk. Het is vooral een heel vreemd idee dat schrijvers waar ik zelf boeken van gelezen heb, nu een verhaal van mij kunnen lezen.
 

Heb je nu plannen voor het schrijven van een boek of had je zelfs stiekem al iets op de plank liggen dat je gelijk aan Lebowski hebt toegestuurd?

Ik ben al een hele tijd bezig met een boek. Tot nu toe was het steeds zo dat ik er af en toe eens een uurtje aan werkte als ik tijd over had, dus dat schoot niet erg op. Nu ben ik er echt tijd voor aan het vrij maken. Ik ben dan ook heel blij dat de zomervakantie er aan komt, zodat ik een paar weken alle tijd heb om te schrijven zonder andere verplichtingen.
 

Voor de Summercrime wedstrijd moest je een spannend verhaal schrijven. Heeft het thrillergenre ook jouw voorkeur of schrijf je liever in een ander genre?

Door mijn opleiding en werk verwachten mensen meestal dat ik kinderboeken wil schrijven, maar dat is niet het geval. De psychologische thriller / spannende roman heeft echt mijn voorkeur. Dat is het genre dat ik zelf ook het leukst vind om te lezen.
 

Durfde je er rekening mee te houden dat je de verhalenwedstrijd wel eens kon gaan winnen?

Ik had het helemaal niet verwacht. In de ontvangstbevestiging die ik kreeg toen ik het verhaal had ingestuurd, stond dat de jury uiterlijk op 1 mei contact op zou nemen met de personen die in aanmerking kwamen voor publicatie. Toen ik op 2 mei nog steeds niets gehoord had, ging ik er van uit dat mijn verhaal dus niet geselecteerd was.

Op 11 mei kreeg ik een e-mail van Lebowski. Voor ik hem opende, had ik nog heel naïef zitten denken dat het toch aardig was dat ze in ieder geval de moeite hadden genomen om nog even door te geven dat mijn inzending niet bij de selectie zat. Ik was dan ook heel verbaasd toen ik zag dat mijn verhaal er wel bij zat. Het maakte meteen mijn hele dag goed.

Daarna hoopte ik natuurlijk dat ik zou gaan winnen, maar ik rekende er niet op. Het is heel lastig om je eigen kansen in te schatten als je de andere verhalen niet hebt gezien. Ik zag in de bewerkte versie van mijn eigen verhaal wel dat er maar een paar dingen waren aangepast, maar zelfs dat gaf me geen zekerheid. Ik wist niet of dit betekende dat de jury het goed vond, of dat het juist een teken was dat ze allang besloten hadden dat een ander verhaal ging winnen, en dat ze daarom weinig tijd hadden besteed aan de overige inzendingen.
 

Waar heb je de inspiratie vandaan gehaald voor je winnende verhaal (buiten natuurlijk de situatieschets die als uitgangspunt diende)?

Ik vind het altijd heel interessant wat mensen motiveert om iets te doen. Dat was ook een van de redenen dat ik destijds voor de studie psychologie gekozen heb. Toen ik in februari de oproep voor deze verhalenwedstrijd zag staan, kwam meteen de vraag in me op: Zou dat echt alleen maar zijn om een nog onbekende schrijver een kans te geven, of zou er ook nog iets anders achter kunnen zitten? Dat idee begon te groeien, en nog diezelfde avond zat het verhaal in grote lijnen al in mijn hoofd.

Ongeveer een week later ben ik begonnen met schrijven en dat ging eigenlijk vrij makkelijk. Meestal heb ik er veel moeite mee om stukken tekst te schrappen, maar omdat dit verhaal maximaal 5000 woorden mocht hebben, moest ik nu wel, en daardoor lukte het ook. Ik heb natuurlijk ook wel eens momenten gehad dat ik vastliep. Maar ik weet inmiddels van mezelf dat als ik het een paar dagen laat liggen, en er dan pas weer naar kijk, dat het dan meestal wel weer op gang komt.

Het gevecht begon pas toen ik het verhaal af had. Ik heb tot de allerlaatste dag getwijfeld of ik het wel in zou sturen.
 

Wie is Esther van Vliet in het dagelijks leven?

Mijn naam is Esther van Vliet, ik ben 29 jaar. In 2004 ben ik afgestudeerd in ontwikkelingspsychologie. Daarna ben ik de pabo gaan doen, en sinds 2007 werk ik in het basisonderwijs. Eerst anderhalf jaar als groepsleerkracht, tegenwoordig als individueel begeleider van leerlingen met een cluster 4 indicatie. Dat zijn kinderen met stoornissen zoals autisme en ADHD.

Mijn vrije tijd wordt voor een groot deel gevuld met lezen en schrijven. Andere hobby’s zijn zwemmen en reizen.
 

Wat zijn je ambities voor de komende jaren?

Nu ik deze wedstrijd gewonnen heb, weet ik zeker dat ik door wil gaan met schrijven. Ik heb een hele lading ideeën voor verhalen in mijn hoofd zitten. Ik hoop natuurlijk dat deze de komende jaren allemaal in boekvorm gaan verschijnen.

 

Foto's: met dank aan Esther van Vliet


Summercrime
Samenstelling: Simon de Waal
Uitgeverij Lebowski
ISBN: 978 90 488 0228 9
Paperback
Prijs: 15,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Summercrime is het antwoord op de vraag die samensteller Simon de Waal stelde aan de beste crimeschrijvers van Nederland en België: Wat gebeurt er als je de beste thrillerschrijvers van Nederland en België elk een verhaal laat schrijven vanuit eenzelfde centraal punt. Wat voor verschillende verhalen komen daaruit voort? Ergens staat een auto, in de duinen, met lichten aan en een deur halfopen. En of dat nu in het begin, midden of eind van het verhaal is, en of het deel uitmaakt van het plot of niet, dat mag iedere auteur voor zichzelf bepalen

 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over het interview met Esther van Vliet en het Summercrime boek.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.

 


 

 

Terug naar boven