Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Grote Interviews


Nieuwe recensies op de Ezzulia website:


Sharon Bolton:
Zielsgeheim


Bolton doet in Zielsgeheim iets nieuws. Zij nam de oorspronkelijke gebeurtenissen als uitgangspunt voor haar thriller, vertaalde het naar het nu en gaf er haar eigen draai aan


Tom Rob Smith:
Agent 6


Met deze trilogie leverde Smith een huzarenstuk af


Sofie Sarenbrant:
Week 36


Geen doodenge zwangerschapsthriller maar een gemiddeld debuut uit het succesvolle thrillerland Zweden


Jussi Adler-Olsen:
Het Washington-decreet


De eindredacteur had de schrijver en lezers een groot plezier gedaan door het verhaal te laten inkoken tot de helft van het volume


Håkan Nesser:
De man zonder hond


Met De man zonder hond is Håkan Nesser weer helemaal terug op het gebied van de misdaadroman


Lars Kepler:
Getuige


Prima thriller die net als Contract werd genomineerd voor beste Zweedse misdaadroman


Buthler & Öhrlund:
Moordlust


Een goedgeschreven maar verder doorsnee Zweedse thriller


C.J. Sansom:
Kloostermoord


Kloostermoord is in de eerste plaats een zeer sfeervol boek


Jerker Eriksson & Håkan Sundquist:
Het kraaienmeisje


Het Kraaienmeisje is een thriller die staat als een huis. Een koud donker huis vol sinistere geheimen


Judith Visser:
Time-out


De thriller laat je dankzij het goede gebruik van deze thema’s op het puntje van je stoel zitten en de schrijfster neemt je in een rap tempo mee door verschillende lagen in het verhaal


Marelle Boersma:
Vals alarm
Een goede thriller grijpt je vanaf de eerste pagina bij de strot. Dat doet Vals alarm 
 

 

 


 

Ezzulia interview
Deon Meyer

Door Carien Touwen | Ezzulia.nl
(Twitter: @CarienTouwen)

 


4 mei 2012 |  De Zuid-Afrikaan Deon Meyer (1958) is internationaal bestsellerauteur van zeven misdaadthrillers die zich in Zuid-Afrika afspelen. Deon Meyer laat hierin het Zuid-Afrika van na de Apartheid zien. Het boek 13 uur is een perfecte kruising tussen een zenuwslopende thriller en een intelligente misdaadroman. Wanneer een Amerikaanse rugzaktoeriste in Kaapstad verdwijnt en politici in paniek raken over het beschadigde imago van de stad, is er maar één persoon tot wie men zich kan wenden: inspecteur Benny Griessel. Benny heeft slechts dertien uur de tijd om het meisje terug te vinden en zijn eigen carrière te redden. Dertien uur om een complot te ontrafelen dat een bedreiging vormt voor het hele land…

Deon Meyers boeken hebben veel internationale prijzen ontvangen, in onder andere Duitsland, Frankrijk en Zweden, en zijn in 25 talen vertaald. In april verscheen zijn veelgeprezen boek Duivelspiek als promopaperback voor slechts € 7,50.    

13 uur ligt deze week in de winkels.

 


"Ik schrijf voor de enige lezer die ik echt ken: mezelf"


Terwijl ik 13 Uur las had ik het gevoel dat ik naar de televisieserie 24 zat te kijken: zo sterk werd ik gedwongen om sneller en sneller te lezen. Hoe ben je op het idee gekomen om een verhaal te schrijven dat zich in zo’n kort tijdsbestek afspeelt?

Op de ene manier of op de andere, ik heb altijd zitten spelen met de tijd in mijn boeken en ben mateloos gefascineerd door de manier waarop dit dingen als structuur, suspense en het schrijfproces beïnvloedt. Maar nadat ik Blood Safari geschreven had, realiseerde ik dat dit het boek van al mijn boeken was dat zich binnen het kortste tijdsbestek afspeelde, namelijk vier of vijf dagen. En ik was onder de indruk van de invloed die dat gegeven op het tempo had. Dit zette me aan het denken: Hoe kort kon een periode zijn om een boek toch goed te laten zijn? Vanaf daar was het een kleine stap…

 

Hoe ben je erin geslaagd dit verhaal zo te schrijven dat lezers niet meer kunnen stoppen?

Ik heb werkelijk geen idee. Mijn aanpak is dat ik schrijf voor de enige lezer die ik echt ken: mezelf. Het is deze lezer die ik tevreden wil houden en wiens aandacht ik niet wil verliezen. En daarna hoop ik dat andere lezers het boek ook mooi vinden.

 

Ben je van plan om meer boeken met Benny Griessel als hoofdpersoon te schrijven? Schrijf je liever opzichzelfstaande boeken of boeken in een serie?

Benny is de protagonist in drie van mijn boeken (Duivelspiek, 13 uur en Sewe Dae) en daarnaast een van de belangrijkere karakters in Feniks.
Ik denk niet echt in termen van series of opzichzelfstaande boeken. Voor mij komt het verhaal altijd eerst. Als het verhaal perfect geschikt is voor een bestaand karakter dan zal ik hem of haar graag gebruiken. Als dat niet het geval is, creëer ik met nog meer plezier nieuwe hoofdpersonen.

 

In de dertien uur uit dit boek moet hoofdpersoon Rachel Anderson noodgedwongen een flinke tocht door hartje Kaapstad ondernemen. Uit de manier waarop je de stad omschrijft is duidelijk te zien hoe mooi het daar is, ook al is dit niet zichtbaar voor Rachel. Heb je deze route zelf ook gelopen?

Ik heb de volledige route gelopen, daarnaast heb ik deze ook met de fiets en met de motor afgelegd, om zeker te weten dat alles klopte. Ik ben gek op heel Kaapstad, ook op dit gedeelte.

 

Spelen al jouw boeken zich af in Zuid-Afrika of ga je ook wel eens de grens over?

Ik steek de grens over als het verhaal daarom vraagt en ik heb Botswana en Zimbabwe al eens gebruikt. Maar over het algemeen blijf ik in Zuid-Afrika, omdat dit het bruisendste, opwindendste, mooiste, interessantste en meest dynamische land is dat ik ken. Ik houd van Zuid-Afrika.

 

Hoe voelt het om je boeken in het Nederlands vertaald te zien, een taal die zo dicht bij het Afrikaans ligt?

In navolging van Engels is Nederlands de enige andere vertaling die ik (bijna) helemaal kan begrijpen en dat is best cool. Het is de vierde taal waarin mijn werk vertaald werd, na Engels, Duits en Noors, wat ik helemaal een bonus vind.

 

Wat vind je van Nederland? Ben je hier eerder geweest?

Ik ben gek op Nederland. Ik ben al meerdere keren in Amsterdam geweest, een van mijn favoriete steden met een fantastische vibe en waarschijnlijk de beste musea van heel Europa. (Ik houd vreselijk veel van Vermeer, wat me ongetwijfeld wat bevooroordeeld maakt.) Mijn vrouw en ik hebben een tijdje terug hier bijna twee weken doorgebracht; we hebben toen een woonboot en twee fietsen gehuurd en hadden het echt enorm naar de zin.

 

Zijn de filmrechten op dit boek al verkocht?

Filmrechten zijn pas verkocht als het productiebedrijf dat een optie genomen heeft op het boek, gestart is met het daadwerkelijke filmproces. Er zijn opties genomen op 13 uur en enkele andere van mijn boeken en al die filmprojecten zijn in ontwikkeling, maar het is vaak een erg traag proces. We blijven dus maar hopen…

Je boeken zijn nu in 25 talen vertaald. Waarin hoop je dat dit zal resulteren? Hoop je misschien dat meer mensen Zuid-Afrika op een positieve manier zullen zien?

Mijn enige hoop is dat lezers van mijn boeken genieten. Propaganda en misdaadliteratuur gaan niet samen door een deur.

 

Denk je dat mensen die niet in Zuid-Afrika geweest zijn de issues rondom blank, zwart en kleurlingen begrijpt die zo zichtbaar zijn in 13 uur?

Een verhaal spreekt een universele taal en de menselijkheid van de hoofdpersonen is iets waar iedere lezer zich mee kan identificeren. Ik houd ervan om goede boeken te lezen die zich afspelen in andere landen, ook al heb ik niet het inzicht in de fijne kneepjes van die andere samenlevingen. Dus ik denk zelf dat het niet essentieel is dat lezers alle Zuid-Afrikaanse issues begrijpen om te genieten van het verhaal.

 

Wat hoop je dat jouw schrijfwerk met de lezer doet?

Lezers over de hele wereld hebben een enorm brede keus als het gaat om hoe ze hun tijd en geld spenderen. Mijn enige hoop is dat, wanneer ze een van mijn boeken hebben gelezen, zij het gevoel hebben dat ze een goede investering hebben gedaan met deze twee kostbare middelen.

 

Wanneer ben je begonnen met schrijven? Heb je ooit gedacht dat je schrijver zou worden?

Ik schrijf sinds mijn veertiende. Ik heb nooit een dagboek bijgehouden, omdat ik altijd dacht dat mijn eigen leven te saai was om over te schrijven. Ik heb nooit gedacht dat ik schrijver zou worden, maar droomde wel dat ik een verhalenverteller zou zijn.

 

Wordt het schrijven gemakkelijker nu je meerdere boeken gepubliceerd hebt?

Nee! De druk om mijn lezers en uitgevers niet teleur te stellen maakt het moeilijker.

 

Wanneer ben je tevreden met je eigen werk?

Ik ben nooit tevreden met mijn eigen werk. Maar het is niet moeilijk om het los te laten als ik weet dat ik het beste naar mijn kunnen heb gedaan.

 

Ben je al aan een nieuw boek begonnen?

Jazeker. Maar alles wat ik daar op dit moment over kan zeggen is dat het een misdaadverhaal dat anders is.

 

Wat is het gekste, mooiste of grappigste dat je ooit is overkomen omdat je schrijver bent?

Het mooiste is dat ik zoveel geweldige ‘boekmensen’ over de hele wereld mag ontmoeten. Sommige van hen zijn grappig en gek, maar ondanks dat zijn ze allemaal geweldig.

 

Is sociale media tegenwoordig noodzakelijk voor een schrijver?

Ik zit nu ongeveer negen maanden op Twitter. Ook aan Facebook zal ik de komende maand moeten geloven. Het is noodzakelijk voor een auteur omdat mijn agent zegt dat het zo is…
Foto: Anita Meyer

 

 

 

 


13 uur
Auteur: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: 13 Hours
Uitgeverij A.W. Bruna
Vertaling:
ISBN: 978 94 005 0161 4
Paperback
Prijs: € 19,95
Verschenen: mei 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer een Amerikaanse rugzaktoeriste in Kaapstad verdwijnt en politici in paniek raken over het beschadigde imago van de stad, krijgt inspecteur Benny Griessel de taak om de jonge vrouw terug te vinden. De keuze voor Benny is allesbehalve oncontroversieel, want zijn alcoholprobleem is alom bekend, en zijn carrière is na 25 jaar bij de politie nagenoeg tot stilstand gekomen. Maar de zaak van het verdwenen meisje biedt hem een kans om nog een keer te laten zien waarom velen binnen de politie en de politiek hem als een ware legende beschouwen.

Benny heeft slechts dertien uur de tijd om de jonge vrouw terug te vinden, om twee moorden op te lossen en om tussendoor zijn jarenlange ervaring over te dragen op de volgende generatie misdaadbestrijders, die afkomstig zijn uit alle etnische groeperingen die het nieuwe Zuid- Afrika rijk is.

Dertien uur om een complot te ontrafelen dat een bedreiging blijkt te vormen voor het hele land…

 


Website:

www.deonmeyer.com


De pers over Deon Meyer:

‘Deon Meyer is een van de reuzen binnen het misdaadgenre.’
– El Mundo

‘Een vakman.’
– Frankfurter Allgemeine Zeitung

‘Een van de scherpzinnigste thrillerschrijvers ter wereld.’
– The Times

 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over de boeken van - of dit interview met - Deon Meyer.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.

 


 

 

Terug naar boven