Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Grote Interviews

 

 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ezzulia Interview:
Charles den Tex

Door Jürgen Joosten | Ezzulia.nl


15 juni 2008 | Dinsdag 3 juni j.l. won Charles den Tex voor de derde keer in zes jaar tijd de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller. De jury omschreef zijn nieuwe boek CEL als “een volbloed thriller, meeslepend en actueel, grappig, indringend en vooral heel spannend”. Den Tex won de Gouden Strop eerder in 2002 met Schijn van Kans en in 2006 met De Macht van Meneer Miller.


"Ik dacht dat Lieneke Dijkzeul de Gouden Strop zou winnen"


Voor de derde keer de Gouden Strop winnen, is dat nog wel leuk?

Ik was heel blij met mijn eerste Gouden Strop, nu ik hem voor de derde keer binnenhaal is de prijs mij ook drie keer zoveel waard. Er is tegenwoordig meer media-aandacht voor de Gouden Strop, het is ook op het nieuws geweest en in kranten. Daardoor merken meer mensen je boek op en gaan ze het misschien kopen en lezen. Ook al zal ik niet gauw zoveel boeken verkopen als Simone van der Vlugt of Saskia Noort, toch denk ik dat het winnen van de Gouden Strop een extra stimulans is.
 

Hoe heb je de prijsuitreiking beleefd?

Ik kon er echt van genieten, ik had namelijk niet het idee dat mijn boek zou winnen. Voor mij was Lieneke Dijkzeul bij voorbaat de winnaar, ik vind dat ze erg goed kan schrijven. Toen de jury de genomineerden bekend maakte, was er zo veel nadruk op de twee genomineerde vrouwen dat ik mijn vermoeden al bevestigd zag. Ik had ook niet verwacht dat de jury een vervolgverhaal zou laten winnen. Ik zat dus heel ontspannen en had het helemaal niet verwacht.
CEL is een vervolg op het prijswinnende De Macht van Meneer Miller. Was je altijd al van plan om hoofdpersonage Michael Bellicher te laten terugkeren?

Vele mensen om mij heen schreeuwden om een vervolg. In eerste instantie heb ik tegen iedereen gezegd dat ik dat niet ging doen, ik had het verhaal van Michael Bellicher namelijk al verteld. Later dacht ik dat het eigenlijk wel verstandig was om het wel te doen, ik had namelijk, door verschillende omstandigheden, niet zo veel tijd.

Nadat ik de stap nam om Bellicher terug op te voeren, kwam ik erachter dat het helemaal niet zo gemakkelijk was. Natuurlijk moest ik Michael Bellicher niet meer verzinnen, en ook enkele andere karakters kwamen opnieuw van pas. Maar tegelijkertijd moest ik ervoor waken niet hetzelfde verhaal weer te gaan vertellen. Daarom paste ik de truc toe om Michael, net als in “Meneer Miller”, te isoleren. Michaels familiebanden zijn niet zozeer doorgesneden, maar zijn familieleden zijn min of meer gewoon onbereikbaar. In CEL belandt Michael bijna onmiddellijk in de politiecel… Deze isolatie gaf mij de mogelijkheid om enkele karakters te lozen en met één of twee nieuwe karakters te komen.
 

Zo is er nu de onvergetelijke Richard…

Richard is heel raar. Ik heb, denk ik, al acht of negen jaar een document op mijn computer dat gaat over een personage die een kast vol T-shirts met kreten heeft. Elke dag trekt die iemand een ander T-shirt aan. Toen ik met CEL begon, vond ik meteen dat dit document bij dit verhaal hoorde. Richard en zijn shirts putte ik dus uit mijn archiefje. Verder is hij een coureur, maar dat is toeval, ik had gewoon een chauffeur nodig, het werd een jonge knul en verder is het gedachteloos gebeurd.
 

Tevens zien we een dubieuze advocaat, die komen wel heel vaak voor in thrillers de laatste tijd.

Advocaat Klasman? Het is gewoon een hele dure advocaat die voor een chique familie werkt. Deze mannen zijn vaak heel erg glad en hard maar tevens ook heel erg scherp en waarschijnlijk héél erg goed. Ze hebben niet voor niets mensen die in de macht opereren als klant. Een beetje als Moskowicz of Spong, of een ander soort machtige klant.
 

In CEL overkomen Bellicher akelige dingen. Zijn identiteit wordt misbruikt…  Roept hij deze ellende over zichzelf af?

Michael is geen held, hij is eerder een soort van schlemiel. Alles overkomt hem. Hij weet wel wat hij moet doen om het op te lossen, maar is vaak hulpeloos. Het laat je nadenken over wat je zelf in zo’n situatie zou doen. Jammer genoeg is dat niet zo vrijblijvend. De dingen die Michael overkomen, gebeuren echt. Ik had al aardig wat geschreven over identiteitsfraude, totdat ik eens op internet ging kijken. Het is de snelst groeiende vorm van criminaliteit ter wereld. Het loopt van pinpasfraude tot wat er in CEL gebeurt. Je wordt er gewoon koud van. Iemand doet iets met jouw naam, als het echt vervelend is dan moet jij aantonen dat jij het niet bent geweest. Iemand koopt op jouw naam een huis en jij moet de hypotheek betalen. Het mooiste voorbeeld is een Amerikaanse vrouw die thuis de rekening krijgt voor een amputatie vanaf haar linkerknie. Ze belt naar het ziekenhuis, maar ze moet betalen. Alle gegevens kloppen: sofi-nummer, adres en naam. Hierop gaat de vrouw met de rekening en paspoort naar het ziekenhuis. Na het zien van haar linkervoet was alles gauw weer teruggedraaid. Echter jaren later staat nog steeds in haar medisch dossier dat haar voet was geamputeerd. Een geamputeerde voet is dan nog makkelijk aan te wijzen, maar de situaties waar Michael Bellicher in verzeilt zijn veel moeilijker. Toon maar eens aan dat je ergens niet was, terwijl de politie wel jouw auto op beeldmateriaal heeft… Ik heb eens een advocaat gesproken en gezegd dat de politie of het OM toch zo de telecommunicatie kan nazoeken. Maar deze advocaat zei mij dat de politie dat alleen doet als ze er een reden voor hebben. Als ze zeker zijn van hun zaak doen ze niets.
 

Wat vind je zelf leuk aan CEL?

Wat ik leuk vind aan CEL, meer nog dan aan De macht van meneer Miller, is dat CEL meer gaat over de situatie in Nederland en over het veiligheidsidee, de dreiging en hoe de overheid ermee om gaat. Wat je wel en niet kunt geloven. Ik vind het zelf wel leuk dat dat erin zit. De herkenbaarheid, het komt ook dichterbij. Bij Miller was het meer een grote, verzonnen dreiging van buitenaf. In CEL niet. De grote dreiging is echt en de setting is niet meer verzonnen!
 

Komt er misschien een derde Bellicher?

Of Bellicher afgesloten is weet ik niet. Er zal volgens mij nog wel meer kunnen. Maar of dat komt, ik weet het niet. Ik heb nog een grote opdracht liggen die ik al heel lang voor mij uitduw. Het is een biografie voor een Nederlandse zakenman, heel interessant. Het wordt wel mijn eerste biografie. Er zal veel research moeten worden gedaan en dat is niet mijn sterke kant. Mijn doelstelling is eigenlijk om zo min mogelijk research uit te voeren. Ik wil net zoveel research hebben gedaan, dat ik de rest kan verzinnen. Maar bij een biografie mag dat natuurlijk niet.

 

Foto: Met dank aan Charles den Tex

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


CEL

Auteur: Charles den Tex
Uitgeverij  De Geus
ISBN 978 90 445 1108 6
Gebonden
Prijs: 21,90

Michael Bellicher is getuige van een raadselachtig auto-ongeluk met dodelijke afloop. Hij wordt verhoord door de politie, en tot zijn stomme verbazing wordt hij aangehouden. Hij wordt ervan verdacht een paar weken eerder zelf te zijn doorgereden na een ongeluk te hebben veroorzaakt.
Michael weet van niets, hij was voor zijn werk in het buitenland. Er is maar één mogelijkheid: iemand geeft zich voor hem uit. Iemand doet alsof hij Michael Bellicher is. Maar wie? En waarom? Michael moet bewijzen dat hij niet degene was die in 'zijn' auto reed, hij zal de man moeten vinden die wel in 'zijn' auto reed en hoe verder hij daarin komt, hoe groter zijn problemen worden. Hij wordt in de cel gegooid. Hij wordt ervan beschuldigd lid van een cel te zijn. En hij wordt teruggeworpen op de paar mensen die hij nog kan vertrouwen.

Kijk hier voor een recensie van Cel

Kijk hier voor interviews met Charles den Tex en de andere auteurs die genomineerd waren voor de Gouden Strop 2008

Wil je Charles den Tex feliciteren met het winnen van de Gouden Strop 2008? Doe dat op het Ezzulia Forum, waar Charles den Tex regelmatig te gast is.

Voor bewegende beelden (op YouTube) van de bekendmaking van de winnaar van  de Gouden Strop: kijk hier.


Kijk voor meer over Charles den Tex op De Boekenplank

 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over de boeken van Charles den Tex.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.
 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


 

 

 

 

Terug naar boven