Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Grote Interviews


 

 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ezzulia Interview
Bjorn Stibbe

Door JŁrgen Joosten | Ezzulia.nl


8 november 2008 | Bjorn Stibbe liet zich voor zijn thrillerdebuut, De Zwendelaar,  inspireren door zwendel uit heden en verleden, zoals de affaire Palminvest en de zaak Renť van den Berg ('de wonderbelegger uit Hilversum').

Als bankier heeft Stibbe meer dan tien jaar op verschillende plekken in de wereld gewoond en gewerkt, onder meer in Moskou en Londen. Momenteel werkt hij voor een bank in Nederland. JŁrgen Joosten las zijn debuut De Zwendelaar en stelde de auteur namens Ezzulia een aantal vragen. En als een echte bankier waren de antwoorden van Bjorn Stibbe kort en zakelijk.

 


"Net als ieder ander word ik dagelijks bedrogen"


Wie is Bjorn Stibbe?

Ik ben 44 jaar, getrouwd met 3 kinderen. Na een verblijf van 10 jaar in het buitenland wonen we sinds kort weer in Nederland.
 

Is het moeilijk uw werk en het schrijven van een spannend boek te combineren?

Overdag schrijven is onmogelijk, ook gezien het feit dat we jonge kinderen hebben. Schrijven kan dus alleen in de vroege ochtend of ‘s avonds.
 

Is het makkelijker een boek te schrijven waar je veel van af weet dan over een geheel ander onderwerp?

Ik denk dat een auteur in principe makkelijker en beter schrijft over onderwerpen/locaties etc. waar hij/zij zelf ervaring mee heeft. Echter een onderwerp alleen maakt nooit het boek, dan zijn de plot, karakters, de rode draad, tempo etc. en daar is creativiteit voor nodig.
 

Waar haalde u al uw informatie vandaan rondom schilderijen, muziek e.d.? En zijn de gebruikte schilderijen en muziek in uw boek ook uw eigen favorieten?

Ik heb de muziek van Mozart intensief beluisterd, de National Portrait Gallery in Londen bezocht waar het zelfportret van Rembrandt hangt, en de biografieŽn gelezen van mensen die in het boek beschreven worden. Een andere belangrijke bron van informatie is internet, en ik ben inderdaad fan van alle beschreven grootheden!
 

Kunt u in enkele zinnen vertellen waar De Zwendelaar over gaat?

De Zwendelaar gaat over een Nederlands dorp dat, door middel van een uniek beleggingsfonds, verleid wordt door de lonk van toegang tot beroemdheid, en daar uiteindelijk een hoge prijs voor moet betalen. Het is ook het verhaal van Victor die vrijheid en onafhankelijkheid wenst, maar uiteindelijk voor zijn leven moet vechten.

Welke plaats had u met Rietschoten voor ogen?

Ik had een typische, ietwat afgelegen miljonairsgemeenschap voor ogen; geen specifieke naam of locatie. Overal in de wereld bestaan dergelijke dorpen. Het verhaal had zich dan ook heel goed in een ander land kunnen afspelen.
 

Victor van Zanten is een broekie in de beleggingswereld, toch krijgt hij een kans zich te bewijzen. Is het normaal dat jonge mensen zoveel vrijheden krijgen? En wilt u Victor misschien introduceren?

Het is inderdaad mijn ervaring dat in de internationale financiŽle wereld mensen op jonge leeftijd veel vrijheden en verantwoordelijkheden kunnen krijgen. Victor is een jonge, ietwat naÔeve bankier die zijn eigen leven wil leiden, los van de agenda’s van anderen. Om dat te bereiken heeft hij alles over.
 

Verder komen de twee personages William Scarborough en Jessica Dobson voor. Wie zijn zij?

William Scarborough is een briljante, maar misdadig acteur die een publiek in extase kan brengen met zijn verhalen. Helaas is William ook iemand die over lijken gaat. Jessica is een jonge kunsthistorica die de mens in aanraking wil brengen met de schoonheid van kunst. Zij is degene die Victor de spiegel voor houdt maar zelf ook erg hard gaat voor haar eigen loopbaan.
 

U zegt zelf dat de mens bedrogen wil worden. Bent u zelf ook wel eens bedrogen?

Ik ben nooit bedrogen in de zin dat mensen mij geld of zo afhandig hebben gemaakt. Maar net als ieder ander word ik dagelijks ‘bedrogen’, voornamelijk via tv, krant of andere media die mij dingen proberen wijs te maken vanwaar ik weet dat ze niet waar kunnen zijn. Deze boodschappen zijn echter zo attractief verpakt dat ik niets anders kan doen dan geboeid blijven staren.
 

Hebt u bewust voor Rusland gekozen als ťťn van de locaties in uw boek, omdat u er zelf heeft gewoond?

Ik heb er bewust voor gekozen Jessica een Russische vrouw te laten zijn omdat dit sympathieke volk mij nog altijd fascineert. Het paste in de ontwikkeling van het verhaal dat Jessica op gegeven moment naar haar vaderland terugkeerde.
 

Wie is uw grote voorbeeld?

Mijn grote voorbeeld is iedereen die met talent, doorzettingsvermogen en durf zijn/haar doelen weet te realiseren en daarna anderen laat meedelen in dit succes. Persoonlijkheden als Rembrandt, JP Morgan en Mozart zijn wat dat betreft extreem boeiende voorbeelden.
 

Hoe belangrijk was het voor uw boek dat die beleggingsfraude de laatste tijd wat vaker in het nieuws was?

Toen ik met dit verhaal begon was de aandelenmarkt ook in mineur en stonden de kranten vol over fraudes rond internet. Het is wat dat betreft typerend dat nu, op het moment dat het boek uitkomt, de situatie min of meer vergelijkbaar is. Het idee echter is ruim 8 jaar oud dus de actualiteit van vandaag was toen niet te voorzien. Overigens is (belegging) fraude van alle tijden.
 

In Nederland is de beleggingsmisdaadroman (indien deze term bestaat) geen nieuw genre. Voorheen zijn er boeken van Roel Janssen en Gť Bossche verschenen. Wat maakt uw boek anders?

In mijn boek speelt geld een ondergeschikte rol; het gaat om de psychologie achter beleggen. Wat mijn boek anders maakt is dat het laat zien hoe irrationele, maar o zo menselijke aspecten zoals kuddegedrag en fascinatie voor talent, rationele argumenten volledig kunnen verdringen. Heeft u ook boeken gelezen in dezelfde genre? Er zijn veel Engelse boeken geschreven over irrationeel gedrag en zwendel in de financiŽle wereld. Voorbeelden zijn Liar’s Poker van Michael Lewis en Barbarians at the Gate van Bryan Burrough.
 

Wat leest u zelf?

Ik lees van alles en nog wat; voornamelijk misdaadromans maar ook biografieŽn.
 

Ergens heb ik gelezen dat u lang over het schrijven van De Zwendelaar hebt gedaan, kunnen we nog een misdaadroman van u verwachten?

Het schrijven van De Zwendelaar duurde niet eens zo lang toen het idee eenmaal stond. Het herschrijven en vinden van een uitgever kostte de meeste tijd (ik ben veel dank verschuldigd aan de heren en dames van A.W. Bruna!). Ik heb ideeŽn voor meer misdaadromans maar de uitdaging is het vinden van tijd!  

 


De Zwendelaar
Auteur: Bjorn Stibbe
Uitgeverij A.W. Bruna
ISBN: 978 90 229 9465 8
Paperback
Prijs: 17,95

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer de steenrijke kunstliefhebber William Scarborough een uniek beleggingsfonds introduceert in het Noord-Hollandse miljonairsdorp Rietschoten, heeft hij meteen succes. Het fonds, IMPERIUMBOUWER genaamd, wordt een hype. Scarborough roept de hulp in van twee assistenten: de jonge, ambitieuze bankier Victor van Zanten en de beeldschone kunstkenner Jessica Dobson. IMPERIUMBOUWER haalt honderden miljoenen op, maar wanneer Victor als de volgende directeur van het fonds wordt aangewezen, gaat het mis. Scarborough sterft onder mysterieuze omstandigheden en het dorp blijkt op briljante wijze te zijn opgelicht. Victors droom van vrijheid en onafhankelijkheid lijkt voorbij. En dat is pas het begin. Wanneer er in korte tijd nog meer doden vallen, slaat Victor op de vlucht. Er begint een internationale klopjacht, waarbij er meer op het spel staat dan geld alleen.


Kijk voor meer over Bjorn Stibbe op De Boekenplank
 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over de boeken van Bjorn Stibbe.


Kijk hiervoor op ons boekenforum.
 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


 

 

 

 

 

 

Terug naar boven