Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Grote Interviews

 

 

 


 


 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Drie Noorse broers veroveren Nederland
Anne B. Ragde

Door Gerd Boeren | Ezzulia.nl


30 september 2008 | Schrijfster Anne B. Ragde (Noorwegen, 1957) mag dan in Nederland nog niet toegetreden zijn tot het korps bekende mensen, in Noorwegen is ze een begrip! Ze schreef kinderboeken, thrillers en korte verhalen, maar de echte populariteit kwam samen met haar trilogie over drie van elkaar vervreemde broers. Van deze trilogie werd in Noorwegen een televisieserie gemaakt, en de belevenissen van varkensboer Tor, begrafenisondernemer Margido en homoseksuele etaleur Erlend kluisteren de Noren aan de beeldbuis.

Sinds kort kan ook Nederland kennismaken met deze broers. In het boek Het leugenhuis, het eerste deel van de trilogie, komen de broers schoorvoetend bij elkaar aan het sterfbed van hun moeder. Margido en Erlend ontdekken dat de brave Tor een zevenendertigjarige dochter Torunn heeft en verder brengt het samenzijn een goed verborgen familieschandaal aan het licht.

Het leugenhuis is een warme, meeslepende roman en we stonden te popelen om Anne B. Ragde bij haar snelle promotietournee door Nederland te interviewen.


"Zoiets als een normale familie bestaat niet"


Het leugenhuis is immens populair in Noorwegen en is nu goed op weg om de rest van de wereld te veroveren. Toch dacht je, toen je eraan bezig was, dat het niet zou aanslaan.

Wel, lezers zijn meestal vrouwen en het verhaal bevat zoveel mannelijke personages dat ik vreesde dat de lezers zich niet met de karakters zouden kunnen identificeren. Gelukkig was dat niet het geval. Zowel vrouwelijke als mannelijke lezers kunnen zich goed in de drie broers inleven, in hoe ze hun werk proberen goed te doen, in hoe ze min of meer succesvol het hoofd bieden aan gebeurtenissen in hun privéleven. Lezers identificeren zich ook heel sterk met alle moeilijkheden die het meebrengt om deel te zijn van een familie. Omdat dat niet altijd makkelijk is. Iedereen weet dat zoiets als een “normale familie” niet bestaat. En mijn Neshov-familie is behoorlijk getormenteerd en disfunctioneel.
 

Wat doet die plotse populariteit met je als mens, en met je als schrijver?

Mijn tijd is niet meer van mezelf, en het is moeilijk om rust te vinden om nieuwe dingen gedaan te krijgen, dat is zelfs bijna onmogelijk. Als mens heeft het me niet erg veranderd. Ik ben nog steeds dezelfde Anne, misschien een beetje ongeduldiger dan vroeger, omdat ik het haat als mijn tijd verspild wordt, omdat tijd me zo dierbaar is. Ik heb simpelweg een hekel aan lange rijen mensen op luchthavens of in winkels, ik haat trage bedienden, ik zou zo het werk uit hun handen willen rukken om het zelf even snel te doen.
 

De hoofdpersonages uit Het leugenhuis zijn de drie broers, de gortdroge begrafenisondernemer, de homoseksuele, frivole etaleur en de boer die naar varkens stinkt, maar er spelen ook twee vrouwen een erg belangrijke rol. Anna, de stervende moeder die een immense invloed had op haar zonen, en Torunn, de dochter van Tor die voor de twee andere broers een complete verrassing is. Welk personage draag je het meest in je hart en heb je aan een bepaald personage een hekel? 

Ik heb nooit een hekel aan een van mijn karakters, in geen enkel van mijn boeken, zelfs al zijn het de afschuwelijkste mensen. Misschien omdat ik hen zo goed ken. Ik weet dat elke actie zijn redenen heeft, soms ligt een vroegere ervaring aan de basis. Maar met sommige personages heb ik meer dan met andere. Margido, de begrafenisondernemer uit Het leugenhuis, kan rekenen op mijn diepste respect, maar ik voel me niet erg verwant met hem. Misschien omdat hij niemand echt dichtbij laat komen. Dat is zijn keuze, zijn manier om om te gaan met zijn liefdeloze bestaan. Van Tor Neshov daarentegen, de varkensboer, hou ik echt. We delen dezelfde passie voor dieren. En Erlend, de jongste broer, bewonder ik om zijn “joie de vivre”, zijn zin in het goede leven. Net als hij ben ik gek op champagne en overdadige feestjes met vrienden. Zijn vriend Krumme is ook super – wat een geduldige man! De perfecte man voor Erlend. Torunn maakt me verdrietig. Ze heeft eigenlijk zoveel gemist in haar leven. Ik zou haar een dikke knuffel willen geven.

Na het lezen van Het leugenhuis bekijk je een varkenskwekerij en de job van begrafenisondernemer met andere ogen. Hoe slaag je erin je zo goed in te leven in je personages? 

Research, research, research! Met mensen praten, op een varkensboerderij gaan werken, een begrafenisondernemer volgen als een schaduw, allerhande zaken in je opnemen, notities en foto’s maken, heel veel tijd spenderen aan je onderwerpen en je er nooit snel vanaf maken. Eigenlijk kost het onderzoek meer tijd dan het schrijven zelf.
 

Het leugenhuis is het eerste deel van een trilogie. De twee andere delen zijn nog niet vertaald in het Nederlands. Wil je al een tipje van de sluier over deze twee volgende boeken oplichten? Spelen dezelfde (nog levende) personages er nog een rol in? 

Alle karakters komen terug! En natuurlijk voeg ik sommige nieuwe toe. Erlend en Krumme maken een drama mee in Kopenhagen, maar het grootste drama staat Tor, de varkensboer, te wachten. Zijn wereld wordt nog meer op zijn kop gezet dan na zijn moeders dood. En Torunn moet beslissen welke richting ze op wil met haar leven, zich er terdege van bewust dat ze het enige familielid is van de volgende generatie…

 

Foto: Met dank aan uitgeverij De Geus


Het leugenhuis
Auteur: Anne B. Ragde
Oorspronkelijke titel: Berlinerpoplene
De Geus
978 90 445 1243 4
Gebonden

Prijs €19,90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een warm en humoristisch boek over familieleden die tot elkaar veroordeeld zijn.

Het is een week voor Kerstmis en Anna Neshov ligt op sterven. Haar oudste zoon Tor verwittigt zijn broers Margido en Erlend, die jaren geleden het ouderlijk huis met ruzie hebben verlaten, en zijn dochter Torunn, die hij nog maar één keer heeft ontmoet. Als Anna overlijdt, worden deze vier totaal verschillende mensen, die niets van elkaar afweten, gedwongen in afwachting van de begrafenis te logeren op de familieboerderij, waar Tor varkens houdt. Oude ruzies en tegenstellingen vlammen weer op en gaandeweg wordt duidelijk waarom de broers zo van elkaar vervreemd zijn. Maar ze merken ook dat het niet gemakkelijk is om je familie en de plek waar je thuishoort de rug toe te keren, hoe graag je dat ook zou willen. En dan is Anna’s man er nog, de vader van de broers, een zwijgzame pantoffelheld, die door iedereen wordt genegeerd en geminacht. Maar uitgerekend hij komt met een onthulling die de familieverhoudingen totaal op zijn kop zet en de broers dwingt hun hele leven in een nieuw daglicht te zien …

 

Kijk hier voor de recensie van Gerd Boeren.
 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over de boeken van Anne B. Ragde.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.
 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.

 


 

 

Terug naar boven