Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Kort & Krachtig
 

 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

KORT & KRACHTIG
Ingrid Mulder

Door: Eric Herni


18 oktober 2009 | Ingrid Mulder (1971) is geboren en getogen in het Drentse Valthermond. Op haar 19e jaar ging ze Rechten studeren in Groningen. Nu woont ze alweer jaren in Hoofddorp. Ze heeft bijna 10 jaar gewerkt als jurist bij het Openbaar Ministerie, waar ze heeft meegewerkt aan tientallen rechtszaken. Naast haar huidige baan van juridisch deskundige runt ze een eigen tekstbureau.

In juni 2009 debuteerde Mulder als thrillerauteur bij uitgeverij Ellessy met de politieroman De Boogschutter.

 


"In ieder personage zit wel iets van de schrijver"


Wat zijn de ingrediënten voor een goed boek binnen jouw genre?

Elk goed boek moet je ‘pakken’. Het moet lekker zijn om het te lezen. Dat kan doordat de personages je enorm aanspreken, of doordat het een geweldig verhaal is. Maar ook de schrijfstijl doet ertoe. Een boek kan nog zo’n goed verhaal bevatten, als het krukkig is opgeschreven, wordt het alsnog niets.
 

Is schrijven je hoofdberoep of doe je daarnaast nog iets anders?

Naast het schrijven van fictie (ik kan nog geen ‘boeken’ zeggen, nu ik nog maar één heb gepubliceerd) ben ik werkzaam als jurist. Dat doe ik vier dagen per week. Daarnaast ben ik een tekstbureau begonnen, vooral om aan het schrijven te blijven, ook als ik even geen inspiratie heb voor een verhaal. Voor dat tekstbureau schrijf ik onder andere studiewijzers voor een HBO-opleiding, columns die ik online zet en artikelen voor een lokaal huis-aan-huisblad.
 

Heb jij naast het schrijven ook nog tijd om boeken te lezen?

Ja hoor. Alleen is het zo dat ik voor mijn werk als jurist ook altijd erg veel moet lezen. Ik merk dat ik ’s avonds dan vaak ‘leesmoe’ ben en liever op de bank hang voor de tv. Maar lezen blijft zeker een favoriete bezigheid, al merk ik dat ik, wanneer ik helemaal in een eigen verhaal zit, meestal niet veel lees, omdat ik snel ontmoedigd raak van geweldig geconstrueerde plots van anderen.
 

Wie is je favoriete auteur en welk boek zou je zelf graag geschreven hebben?

In het thrillergenre ben ik erg gecharmeerd van Harlan Coben. De plots die hij weet te verzinnen, ongelooflijk! Verder vind ik het werk van John Irving heel goed. Maar eerlijk gezegd kan ik nog wel een tiental schrijvers noemen die ik bewonder. Een boek als Een simpel plan van Scott Smith zou ik zelf wel willen hebben geschreven. Het gegeven is zo eenvoudig en het is zo voorstelbaar uitgewerkt. Ik kon me helemaal voorstellen hoe het net zich steeds nauwer om de hoofdpersoon sloot en hoe benauwd hij het daarvan moest krijgen.
 

Wat is het mooiste, vreemdste of meest opmerkelijke dat je als auteur hebt meegemaakt?

Ik ben nog te kort auteur om anekdotes over het schrijverschap te hebben. Het enkele feit dat iemand mij ‘auteur’ noemt of dat ik kan spreken van ‘mijn’ uitgever vind ik al heel bijzonder.
 

Wilde je altijd al auteur worden?

Het is waarschijnlijk erg cliché, maar eigenlijk wel. Ik heb een korte periode (groep 1 basisschool) gedacht dat ik best juf wilde worden, maar daar stapte ik al snel vanaf. Zodra ik merkte wat een macht het geeft om te kunnen schrijven wist ik: dit is wat ik wil. Overigens heb ik op de middelbare school deze ambitie wel een tijdje in de ijskast gezet. Schrijven was niet zo cool en ik had al te veel 'uncoole' eigenschappen vond ik zelf. Daarna lonkte de journalistiek, iets realistischer dacht ik, dan te denken dat je van het schrijven van boeken kunt leven. Door omstandigheden kwam ik uiteindelijk bij de studie rechten terecht, maar nu is het schrijven toch weer omhoog gekomen, en ben ik geworden wat ik altijd al wilde zijn: een schrijver.
 

Aan welke kritiek hecht je meer waarde: van je lezers of van recensenten? 

Recensenten zijn ook lezers. Bovendien bereikt een boek van een onbekende auteur eerder zijn lezers wanneer de kritieken goed zijn, dan wanneer de recensenten schrijven dat ze het een waardeloos boek vinden. Maar uiteindelijk gaat het mij er natuurlijk om de lezers een paar (ont)spannende uurtjes te bezorgen.
 

Wat is belangrijker: de plot van een boek of de karakters in een verhaal?

Allebei. Maar de karakters moeten wel iets toevoegen aan het boek, anders wordt het alleen een spannend verhaaltje met bordkartonnen personages.
 

Is één van de hoofdpersonen in jouw boek autobiografisch?

Driewerf nee. Maar ik denk dat in ieder personage wel iets van de schrijver zit. Je moet je wel kunnen inleven in degene over wie je schrijft, dus een beetje begrip voor zijn standpunt is in mijn ogen wel vereist. Misschien herkennen mensen die mij kennen wel meer in mijn personages van mijzelf dan ik zelf denk…
 

Waar lig jij 's nachts wakker van?

Over het algemeen slaap ik heerlijk, maar er zijn van die nachten dat je overal beren op de weg ziet. Als ik lig te malen is dat meestal vanwege allerhande onheil dat mijn geliefden zou kunnen overkomen.

 

Foto: Ilse Struik

 


De Boogschutter
Auteur: Ingrid Mulder
Uitgeverij Ellessy
ISBN: 978 90 8660 081 6
Paperback
Prijs: € 19,95
Verschenen: juni 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rechercheur Jaqueline Bijl (roepnaam: Sjaak) onderzoekt een moord op een jonge vrouw die net Sinterklaasinkopen heeft gedaan. De labiele ex-vrouw van de man van het slachtoffer lijkt een logische verdachte.

Maar dan valt er nog een dode, en nog een. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat er een moordenaar in de stad rondloopt, die elk moment en op elke plaats kan toeslaan. Niemand is meer veilig! 

 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over de boeken van Ingrid Mulder.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.
 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


 

 

 

 

Terug naar boven