Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Kort & Krachtig

De Kort & Krachtig interviews zijn eigendom van www.ezzulia.nl en een aantal worden - met toestemming en onder bronvermelding - ook geplaatst in de dinsdag editie van het dagblad SP!TS  en op de website van www.ako.nl

spits

ako

Kort & Krachtig:
Peter Orner


Peter Orner debuteerde twee jaar geleden met De terugkeer van Mavala Shikongo, een mooie roman over Larry Kaplanski , een blanke Amerikaanse leraar in Goas, een dorre streek in Namibië. Eerder schreef Orner korte verhalen voor een aantal verschillende tijdschriften welke in 2001 werden gebundeld in Esther Stories. Peter Orner komt oorspronkelijk uit Chicago en woont tegenwoordig in San Francisco, waar hij les geeft aan de State University. Zijn debuut werd begin dit jaar in vertaling uitgebracht bij uitgeverij L.J. Veen en krijgt voornamelijk juichende kritieken.


"Ik ben een geboren luistervink"


Wat zijn de ingrediënten voor een goed boek binnen jouw genre?
Hangt er een beetje vanaf, natuurlijk. Als ik hier een pasklaar antwoord op had, was ik steenrijk! Waar ik vooral van hou bij fictie, romans en verhalen is het feit dat iets wat echt goed is, altijd verschilt van wat daarvoor al geschreven is. Ik neem aan dat ik dus vooral uitkijk naar iets unieks. Ik ga op zoek naar het onverwachte.

Is schrijven je hoofdberoep of doe je daarnaast nog iets anders?

Ik moet jullie teleurstellen: iemand moet nu eenmaal uit de toon vallen en niet van het schrijven alleen leven! Ik doceer schrijven en literatuur aan de San Francisco State University waar ik hoofddocent ben.

Heb jij naast het schrijven ook nog tijd om boeken te lezen?

Ik ben een erg trage lezer. Ik wil elke zin smaken en keuren. Als ik tien of vijftien boeken haal op een jaar,is dat een succes. Het laatste wat ik las was Going to See the Elephant van Rodes Fishborne, een prachtig verhaal dat zich afspeelt in San Francisco.

Wie is je favoriete auteur en welk boek zou je zelf graag geschreven hebben?
Ik zou zeggen: William Faulkner, en ik wou dat ik “The Sound and the Fury” geschreven had, want dat is zó compleet geschift en prachtig.

Wat is het mooiste, vreemdste of meest opmerkelijke dat je als auteur hebt meegemaakt?
Veruit het leukste wat me overkwam is dat, na de publicatie van De terugkeer van Mavala Shikongo dat zich in Namibië afspeelt, de Namibian Newspaper schreef  dat “Orners boek over Afrika helemaal hoort bij Afrika, ook al komt het van een buitenstaander”. Het betekende veel meer voor mij dan wat de New York Times of eender welke andere krant over mijn boek dacht.

Wilde je altijd al auteur worden?
Ik ben een geboren luistervink. Als kind zat ik onder tafel de grote mensen af te luisteren. Ik zat op mijn vaders schoen en luisterde uren aan één stuk. Daar is het volgens mij mee begonnen. Ik ben de eeuwige spion op zoek naar details, roddels, onverschillig wat, als er maar een verhaal in zit.

Aan welke kritiek hecht je meer waarde: van je lezers of van recensenten?
Een schrijver wil graag feedback van zijn lezers. Meestal viel dat voor mij erg mee, de afgelopen jaren. Maar sommigen zijn intussen blijkbaar ingedommeld.

Wat is belangrijker: de plot van een boek of de karakters in een verhaal?
Tenzij de personages te echt aanvoelen, kan het me niet eens zoveel schelen hoe de plot ineen zit. Het zijn tenslotte kartonnen ventjes, daar lig je niet wakker van. Ik probeer mijn figuren zo levendig mogelijk te maken en dan laat ik ze zichzelf maar in allerlei soorten problemen brengen.

Is één van de hoofdpersonen in jouw boeken autobiografisch?
In De terugkeer van Mavala Shikongo loopt er een jood uit het midwesten van de VS rond: Kaplanski. Tot zover de gelijkenis. Maar het personage dat het meest op mij lijkt is in feite de Namibiër Obadiah. Hij is in de zeventig en heeft een hoop persoonlijke trekken met mij gemeen. Allebei lijden we aan slapeloosheid en brengen we teveel tijd door met lezen en te weinig met leven.

Waar lig jij 's nachts wakker van?
Van zowat alles. De donder, de economische crisis, heb ik de hond wel eten gegeven? Dat soort dingen.

 


De terugkeer van Mavala Shikongo
Auteur: Peter Orner
Oorspronkelijke titel: The Second Coming of Mavala Shikongo
Uitgeverij LJ Veen
ISBN: 978 90 204 0945 1
Paperback
Prijs: € 21.90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toen Mavala Shikongo haar collega-leraren op de jongensschool in Goas, Namibië achterliet, waren ze niet verbaasd. Ze was te mooi, te krachtig en te mysterieus voor hun kleine, afgelegen, dorre gemeenschap. Ze wisten slechts één ding van hun vertrokken collega: ze had gevochten in de genadeloze Namibische onafhankelijkheidsoorlog. Als Mavala terugkeert naar Goas met een zoon, heeft iedereen ontzag voor haar stoutmoedigheid. De leraren proberen – opnieuw – niet verliefd te worden.

Kijk hier voor de recensie van Gerd Boeren.
 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar apart topic is aangemaakt voor reacties op dit interview. Of voor een discussie over de boeken van Peter Orner.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 

[13 maart 2009]

 


Interviews 

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij.
Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.
 


 

 

 

Terug naar boven

Back to top