Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Kort & Krachtig

De Kort & Krachtig interviews zijn eigendom van www.ezzulia.nl en een aantal worden - met toestemming en onder bronvermelding - ook geplaatst in de dinsdag editie van het dagblad SP!TS  en op de website van www.ako.nl

 

 


Kort & Krachtig:
Tommy Jaud

Tommy Jaud (1970) is een Duitse auteur, scriptschrijver en freelance schrijver voor verschillende tv-producties. Zijn eerste boek, Superidioot, schreef hij in 2004 en bleek een mannelijke chicklit te zijn over de eeuwige mislukkeling Simon Peters, die constant op zoek is naar seks en succes. Het bleek al snel een succesformule en het boek werd wereldwijd een bestseller. Onlangs verscheen met Miljonair het hilarische vervolg en is van Superidioot inmiddels een bioscoopfilm gemaakt.

"Personages zijn belangrijker dan een goed plot"

 

Heb jij vaste regels bij het schrijven van een nieuw boek?
Veel humor en een stijl die doet denken aan televisie of youtube: je mag de mensen niet langer dan een halve pagina vervelen of ze zappen naar een ander boek.

Doe jij naast het schrijven nog iets anders?
Schrijven is inderdaad mijn hoofdbezigheid, maar het zijn niet enkel boeken. Ik heb net het script ingeleverd voor een kerstshow met twee van onze beste komieken.

Heb jij naast het schrijven ook nog tijd om boeken te lezen?
In feite wil ik altijd meer boeken lezen dan waar ik tijd voor kan vrijmaken. Het laatste wat ik las was Kilo killer, een boek over een 40-jarige mannelijke collega die het onmogelijke doet om toch maar wat overtollig gewicht te verliezen. Wat hem overigens niet gelukt is.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik, sinds ik kort geleden een videoprojector kocht, meer met films bezig ben. De laatste die ik bekeek was Death at a funeral, een fantastische zwarte komedie van Frank Oz.

Wat is je favoriete auteur en welk boek zou je zelf graag geschreven hebben?
Dat moet Haruki Murakami zijn. En het boek dat ik het liefst zou geschreven hebben, is mijn volgende. Maar dan moet ik eerst wel het filmscript voor Resturlaub (het tweede boek van Jaud; nog niet in vertaling verschenen, red.) af hebben.

Wat is het mooiste dat jij in je carrière hebt meegemaakt?
Waar ik echt naar uitkijk is dat lezers me komen vertellen dat ik hen een paar prettige uren heb bezorgd. Ik heb ooit een mail ontvangen van iemand die in het ziekenhuis lag na een zwaar motorongeval. Hij vertelde dat hij –ondanks al de rottigheid- zoveel plezier beleefd had aan mijn boeken dat hij me daarvoor wilde bedanken in een mail.

Waarom ben je schrijver geworden?
Het is niet zo dat ik op een gegeven moment besloten heb dat ik schrijver zou worden. Maar ik was wel altijd bezig met schrijven: korte sketches voor mijn radioprogramma in de 90er jaren, daarna sketches voor televisieshows en pas toen kreeg ik voldoende vertrouwen om een boek te gaan schrijven.

Kan je goed omgaan met kritiek?
Ik ben ook maar een mens en dus gevoelig voor elke vorm van kritiek. Veel hangt af van de persoon die hem geeft. Ik leerde met scha en schande dat niet iedereen even dol is op mijn soort humor, maar daar kan ik perfect mee leven. Maar ik vind het wel grappig dat het meestal de gewone lezers zijn –eerder dan de professionele recensenten- die heel precies de vinger kunnen leggen op wat geslaagd of fout is aan een boek.

Hoe belangrijk is een goed en origineel plot?
In mijn eerste drie boeken zijn het vooral de personages die het verhaal dragen. Nadat hij mijn recentste boek Miljonair gelezen had, zei een vriend me: “Vergeet de plot. Ik zou het heerlijk vinden als Simon Peters gewoon 300 pagina’s lang liep te kankeren over onze samenleving”. We zijn intussen geen vrienden meer, natuurlijk. Al vind ik zelf ook de personages belangrijker dan de plot. Wie wil er nu in godsnaam een overigens perfecte romantische komedie lezen met daarin een held waar je een hekel aan hebt?

Zijn er personages in je boeken die op jezelf zijn gebaseerd?
Ruw geschat zit er 37,8% Tommy Jaud in Simon Peters. Een boek over hem schrijven is 1. een stuk goedkoper dan een therapeut en 2. het gedroomde excuus om niet ergens op een podium te hoeven klauteren als standup-comedian zoals een aantal van mijn vrienden doen. Jawel, daar krijg ik het angstzweet van in de handen. En als je me even de meligheid wil vergeven: ik hou zowel van Simon Peters als van Pitschi Greulich.

Waar lig jij 's nachts nog wakker van?
Nu mijn lawaaierige buurman eindelijk verhuisd is naar Zurich: nergens van.

 


Wie winnen een gratis exemplaar van het nieuwe boek van Tommy Jaud?

4 september 2008 | Uitgeverij Unieboek heeft i.s.m. Manteau vijf exemplaren van Miljonair, het nieuwe boek van Tommy Jaud, klaarliggen voor bezoekers van Ezzulia.

Wie zijn uiteindelijk de gelukkige winnaars?


1. M. Gommers (Boxmeer)
2. Moniek Slootweg (IJsselstein)
3. Jantien Meppelink (Hoogeveen)
4. Huub Derks (Roermond)
5. Trisha Wolvekamp (Den Haag)


Alle winnaars van harte gefeliciteerd. Het boek komt zo spoedig mogelijk naar jullie toe. En in het speciale Tommy Jaud topic op ons forum kunnen jullie na het lezen eventueel jullie op- en aanmerkingen plaatsen.

 


Bibliografie Tommy Jaud:

Vertalingen in het Nederlands:

2007: Superidioot
2008: Miljonair

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eeuwige mislukkeling Simon Peters snakt naar seks en succes. Maar dat wordt niks. Zijn dromen over liefde en geld zijn goed voor de schroothoop en uiteindelijk tracht Simon rijkdom en vrouwen te mijden als de pest. Al wat hij wil is met rust gelaten worden, zodat hij een spervuur van klachtenmails aan de rest van de wereld kan sturen: aan de openbaarvervoersmaatschappij, de vuilnisophalers en alle anderen die op zijn zenuwen werken. Midden in deze moeilijke fase in zijn leven komt een nieuwe buur boven Simon wonen. Een buur die alles heeft wat Simon niet heeft: succes, geld, seks, de laatste Playstation en... lawaaierige schoenen. Het geklikklak boven Simons hoofd komt namelijk van... een wondermooie blonde deerne! En het ergste van alles is: ze is nog lief tegen hem ook! Kortom, pure provocatie. Simon bedenkt een plan om haar te lozen. Een Superidioot plan natuurlijk.
 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar apart topic is aangemaakt voor reacties op dit interview. Of voor een discussie over de boeken van Tommy Jaud.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 

[24 augustus 2008]

 


Interviews 

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij.
Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.
 


 

 

 

Terug naar boven

Back to top