Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Kort & Krachtig

De Kort & Krachtig interviews zijn eigendom van www.ezzulia.nl en een aantal worden - met toestemming en onder bronvermelding - ook geplaatst in de dinsdag editie van het dagblad SP!TS  en op de website van www.ako.nl

 

 


Kort & Krachtig: Mo Hayder

Mo Hayder brak in 2000 meteen door met haar debuut Vogelman, een werkelijk huiveringwekkende thriller over een seriemoordenaar. Het vestigde haar naam en ze kon meteen stoppen met haar baan als beveiligingsmedewerkster. Vorige week verscheen met Ritueel haar vijfde thriller, waarin inspecteur Jack Cafferty weer de hoofdrol speelt en deze keer te maken krijgt met aanspoelende lichaamsdelen.

Mo Hayder woont met haar man en dochter in Engeland.

 

"Ik ben een geluksvogel"

 

1. Wat zijn de ingrediŽnten voor een goed boek binnen jouw genre?
Dat is toch duidelijk: seks en taboes!

2. Is schrijven je hoofdberoep of doe je daarnaast nog iets anders?
Nee, ik behoor tot de weinige uitverkorenen die van schrijven hun broodwinning hebben kunnen maken. Ik denk dat weinig mensen zich realiseren hoe weinig auteurs het zout op hun aardappels verdienen met wat ze publiceren. Als je in dit vak wil stappen, moet je er wel degelijk rekening mee houden dat de kans om rijk te worden minimaal is.

3. Hoeveel boeken lees je zelf (ongeveer) per jaar? Wat was de laatste en wat vond je daarvan?
Momenteel lees ik heel weinig, om de eenvoudige reden dat ik het met fictie wel eventjes gehad heb. Het laatste wat ik las, was een non-fictieboek: een PADI duikcursus.

4. Wie is jouw favoriete auteur? En welk boek zou je zelf graag geschreven willen hebben? En waarom?
Ik blijf er bij dat Thomas Harris een groot klassiek schrijver is. Alles wat de man publiceert zou automatisch op de shortlist van alle literaire prijzen moeten komen. Red Dragon is niet alleen magistraal geschreven, het is een perfect opgezette thriller.

5. Wat is het mooiste, vreemdste of meest opmerkelijke dat je als auteur hebt meegemaakt?
Ik heb ooit, gewoon omdat ik me interesseer in gesprekspatronen, een transcriptie gemaakt van een gesprek dat ik opving tussen een IsraŽlische en een Thaise reisagent in Bangkok. Ik nam niet deel aan het gesprek, ik kende hen niet en waarschijnlijk hebben zij mij niet eens zien zitten in het hoekje van het agentschap. Zes maanden later werd ik door een gemeenschappelijke kennis voorgesteld aan datzelfde meisje, duizenden kilometers weg van Bangkok. Ik toonde haar de notities die ik gemaakt had en ze stond aan de grond genageld. Ik denk dat dit voorval aardig in de buurt van je beschrijving komt.

6. Wilde je altijd al auteur worden? En wanneer en waarom nam je die beslissing?
Ik wou niet altijd schrijver worden, maar op een dag – ik was toen een dertiger- las ik een zin van de dichter Rilke, die raad gaf aan een beginnend schrijver. Hij zei: vraag jezelf af of je leven nog de moeite waard zou zijn als je op een dag niet meer zou kunnen schrijven. Als het antwoord nee is, ben je in de wieg gelegd als schrijver en moet je er je werk van maken. Ik stelde mezelf ook die vraag en het antwoord was nee, ik zou niet kunnen leven zonder het schrijven. Ik wist dat, zelfs als ik er geen stuiver aan verdiende, ik het toch wilde proberen.

7. Aan welke kritiek hecht je meer waarde: van je lezers of van recensenten?
Zonder enige twijfel: die van de lezers. Van hen ben ik zeker dat hun kritiek gemeend is en niet ingegeven door politieke spelletjes.

8. Wat is belangrijker: de plot van een boek of de karakters in een verhaal. En waarom?
Veel auteurs zullen voor de ťťn of de ander kiezen: ůf de personages, ůf de plot. Meestal gaat men er van uit dat een thriller ontstaat vanuit de plot. Maar voor mij is dat typisch een vraag van de kip of  het ei: geen van beide is er eerst of is bepalend. Ze evolueren samen.

9. Is ťťn van de hoofdpersonen in jouw boeken autobiografisch? Welk personage spreekt je het meeste aan?
Ik schrijf vanuit een gevoel van onzekerheid over wat ik persoonlijk te vertellen heb. Als ik een personage zou boetseren naar mijn eigen beeld en gelijkenis zou ik gewoon blokkeren en hopeloos vast komen te zitten door gebrek aan zelfvertrouwen. Het antwoord is dus simpelweg nee, ik zou dat nooit doen. Sommigen beweren trekken van mij terug te vinden in Grey, het personage uit Tokyo, maar dat is dan geen bewuste keuze geweest.

10. Waar maak jij je op dit moment druk over?
Ja. Seks. Ik zei het al: ik ben een geluksvogel!

 


Bibliografie Mo Hayder:
2000: Vogelman
2001: De Behandeling
2004: Tokio
2006: Duivelswerk
2008: Ritueel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ritueel: Op een broeierige zomerdag vindt politieduiker Phoebe Marley - vanwege haar kleine springerige gestalte 'Flea' genoemd - een hand in het water van de oude haven van Bristol. Een dag later wordt er nog een hand gevonden - afkomstig van hetzelfde lichaam. Er zijn aanwijzingen dat de handen zijn geamputeerd terwijl het jonge mannelijke slachtoffer nog in leven was. Leeft hij misschien nog? Zo niet, waar is het lichaam dan gebleven? Flea wordt bijgestaan door inspecteur Jack Caffery, die vanuit Londen is overgeplaatst naar de afdeling Zware Misdrijven in Bristol. Op hun zoektocht belanden Flea en Caffery in de donkerste uithoeken van Bristols onderwereld... waar drugsverslaving gemeengoed is... waar straatkinderen hun lichaam verkopen voor een shot... en waar een oud kwaad zich schuilhoudt - een kwaad dat zich voedt met het bloed en het het vlees van andere...
 


De boeken van Mo Hayder zijn verkrijgbaar in alle boekhandels en online onder andere bij www.ako.nl

 

Wil je reageren op dit interview?
Dat kan op het forum van Ezzulia, waar apart topic is aangemaakt voor reacties op dit interview. Of voor een discussie over de boeken van Mo Hayder.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 

[4 mei 2008]

 


Interviews 

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij.
Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.
 


 

 

 

Terug naar boven

Back to top