Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Kort & Krachtig

De Kort & Krachtig interviews zijn eigendom van www.ezzulia.nl en een aantal worden - met toestemming en onder bronvermelding - ook geplaatst in de dinsdag editie van het dagblad SP!TS  en op de website van www.ako.nl

spits

ako

Interviews 

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij.
Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


Kort & Krachtig: Robin Cook

 

 

 

 

Robin Cook (New York, 4 mei 1940) wordt gezien als de grondlegger van de medische thriller. Veel van zijn boeken zijn inmiddels verfilmd, waaronder de bestseller Coma, ťťn van de bekendste boeken van Cook. Zijn boeken gaan altijd over actuele medische onderwerpen, zoals orgaandonatie, experimenten op mensen, de financiering van onderzoek, medische wan-praktijken, genetische manipulatie en drugs-onderzoek. Robin Cook schrijft zijn boeken niet alleen als amusement, maar ook om mensen bewust te maken van medische praktijken. Cook heeft gestudeerd aan de Colombia University Medical School en woont afwisselend in Boston en Florida. Zeer recent verscheen van hem de nieuwe thriller Kritiek.
 

"Ik schreef mijn eerste boek onder water"

 

1. Wat zijn de ingrediŽnten voor een goed boek binnen jouw genre?
Mijn genre, de geheimzinnige medische thriller, heeft grotendeels dezelfde ingrediŽnten nodig als boeken in andere genres. Interessante en psychisch realistische hoofdpersonen waar de lezer zich mee kan vereenzelvigen en waarvoor hij sympathie heeft. Specifiek voor mijn genre geldt ook nog dat de medische en wetenschappelijk feiten nauwkeurig en waarheidsgetrouw moeten zijn.

2. Is schrijven je hoofdberoep of doe je daarnaast nog iets anders?
Mijn boeken zijn mijn belangrijkste inkomstenbron. Daarnaast verdien ik nog een leuk centje met beleggingen. Ik ben ook nog actief als arts, maar dat doe ik op vrijwillige basis.

3. Hoeveel boeken lees je zelf (ongeveer) per jaar? Wat was de laatste en wat vond je daarvan?
Lezen is ťťn van mijn favoriete bezigheden als ik thuis ben. Ik doe ook uitgebreide research voor mijn boeken. Het laatste boek dat ik las was Villages van John Updike. Ondanks dat het qua thema heel erg leek op zijn vorige boek Couples, heb ik er toch ontzettend van genoten.

4. Wie is jouw favoriete auteur? En welk boek zou je zelf graag geschreven willen hebben? En waarom?
Ik heb heel veel favoriete auteurs, maar Stephen Meader stijgt er voor mij duidelijk bovenuit. Zijn avonturenserie heeft me het plezier van lezen laten ervaren. Hij heeft mijn fantasiewereld geopend. Daarnaast wil ik ook graag Barbara Tuchman noemen. Naast thrillers ben ik ook gek op historische boeken en er is niemand die beter over geschiedenis kan schrijven dan Tuchman. Haar boek A Distant Mirror (De waanzinnige 14de eeuw) was een sensatie voor me. Ze maakte het verleden tastbaar aan de hand van het leven van de hoofdpersoon. Ze beschreef via dat karakter op briljante wijze de hele eeuw waar die persoon in leefde.

5. Wat is het mooiste, vreemdste of meest opmerkelijke dat je als auteur hebt meegemaakt?
Zoals alle bestsellerschrijvers krijg ook ik veel fanmail uit de hele wereld. Het meeste is positief, een gedeelte negatief. De brieven waar ik het meest van geniet zijn die van lezers die in hun tienerjaren mijn boeken lazen en daardoor uiteindelijk medicijnen of biologie zijn gaan studeren. De meest opmerkelijke brief die ik ooit gehad heb, komt echter van een Bulgaarse vrouw. Ze schreef me dat ze werkzaam was als accountant voordat ze mijn boek Sfinx las. Ik schreef het boek omdat ik als kind archeoloog wilde worden. Nadat deze vrouw Sfinx had gelezen, ging ze terug naar de schoolbanken. Ze promoveerde aan de universiteit van Sophia op Egyptologie. Ze koos dezelfde specialisatie als mijn fictieve hoofdpersoon in het boek.

6. Wilde je altijd al auteur worden? En wanneer en waarom nam je die beslissing?
Schrijver was wel het laatste beroep waar ik mezelf in zag. Zoals ik al zei wilde ik als kind archeoloog worden. Toen wilde ik arts worden en dat heb ik ook doorgezet. Toen ik me realiseerde welke problemen er allemaal kwamen kijken bij moderne geneeskunde, besloot ik erover te gaan schrijven. Ik wilde mensen bewust maken van alles wat er speelde in die sector. Mijn doel was om het publiek via entertainment te informeren en op die manier beleidswijzigingen te initiŽren. Ik had echter nog nooit de kans gehad om serieus aan een verhaal te werken tijdens mijn studie medicijnen of specialisatie als chirurg. Pas toen ik tijdens mijn dienstplicht bij de Amerikaanse marine werd uitgezonden op een kernonderzeeŽr, had ik voor het eerst tijd om te schrijven. Het gevolg was wel dat mijn eerste boek volledig onder water is geschreven!

7. Aan welke kritiek hecht je meer waarde: van je lezers of van recensenten?
Ik moet eerlijk toegeven dat ik erg gevoelig ben voor kritiek. Het maakt niet uit of het commentaar van recensenten of lezers komt. Als ik een boek schrijf, dan probeer ik er altijd voor te zorgen dat het zowel informatief als vermakelijk is. Ik probeer er ook voor te zorgen dat ik niet steeds dezelfde soort boeken schrijf. Dat brengt wel een risico met zich mee omdat een gedeelte van mijn lezers graag wil dat ik steeds hetzelfde kunstje herhaal. Om een voorbeeld te geven: sommige lezers waren echt teleurgesteld na het lezen van Crisis omdat dat meer een psychologische thriller was dan bijvoorbeeld Diagnose. Dat boek was een veel traditionelere thriller met een respectabel aantal doden, hoofdpersonen die in gevaar verkeren en opwindende achtervolgingen.

8. Wat is belangrijker: de plot van een boek of de karakters in een verhaal. En waarom?
Ik geloof erin dat de hoofdpersonen de plot overtroeven. Daarom leert de lezer in mijn boeken dan ook meer over de historie van de karakters dan nodig is voor de plot. Voor al mijn belangrijke hoofdpersonen, de goede of de slechte, schrijf ik eerst complete biografieŽn voordat ik Łberhaupt begin met het schrijven van het boek. Daarom moet ik vaak een hoop materiaal weggooien dat ik uiteindelijk niet nodig heb.

9. Is ťťn van de hoofdpersonen in jouw boeken autobiografisch? Welk personage spreekt je het meeste aan?
Jack Stapleton, die inmiddels in zes van mijn boeken een rol speelt en ook in Kritiek weer zijn opwachting maakt, is het enige karakter uit mijn boeken dat een alter ego is. Zijn gedrag en levensgeschiedenis zijn vergelijkbaar met die van mij, behalve de tragedie rond zijn eerste familie. Hij moest deze ellende meemaken om te verklaren waarom hij abnormale risico’s neemt – en zich gedraagt zoals hij doet. Net als Jack rijd ik ook op mijn mountainbike rond in New York, ook al getuigt dat van een grote mate van roekeloosheid. Ik speel net als hij straatbasketbal, ik ben eveneens cynisch en sarcastisch gevat. Ook ben ik net als hij bezorgd over de abnormale verdiensten in de medicijnindustrie.

10. Lig jij 's nachts wel eens ergens van wakker?
Ja, de vogelgriep, en de dreiging van bioterrorisme in combinatie met de snelle groei van moleculaire biologie.


Bibliografie Robin Cook:
1972: Intern
1977: Coma
1979: Sfinx
1981: Brein
1982: Koorts
1983: Infuus
1985: Experiment
1987: Epidemie
1988: Doodangst
1989: Manipulatie
1990: Narcose
1991: Embryo
1992: Overdosis
1994: Autopsie
1993: Terminaal
1993: Fataal
1994: Risico
1996: Besmet
1997: Invasie
1997: Verminkt
1998: Vergiftigd
1999: Ademnood
2000: Ontvoerd
2001: Shock
2003: Kloon
2005: Diagnose
2006: Crisis
2007: Kritiek

Kritiek: De kerngezonde, atletische computerprogrammeur David Jeffries, had niet kunnen vermoeden dat een simpele enkelblessure tot zijn dood zou leiden. Angela Dawson, oprichtster van Angels Healthcare, dat uit een aantal gespecialiseerde ziekenhuizen bestaat, zal net als haar investeerders een vermogen verdienen wanneer haar bedrijf tot de beurs wordt toegelaten. Alleen de voorinschrijvingen zijn al vijfhonderd miljoen dollar waard. Er is echter ťťn probleem: binnen twee weken moet ze een aanzienlijk kastekort zien aan te vullen. Forensisch patholoog Jack Stapleton wil zich na een knieblessure zo snel mogelijk laten behandelen. Het orthopedisch ziekenhuis van Angels Healthcare is de enige kliniek waar hij binnen drie dagen geopereerd kan worden. Laurie, zijn vrouw en collega, heeft zo haar twijfels. Haar achterdocht verandert in regelrechte angst wanneer ze ontdekt dat een dodelijke bacterie al meerdere slachtoffers heeft geŽist in de klinieken van Angels Healthcare...

Website uitgeverij A.W. Bruna: http://www.awbruna.nl/


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De boeken van Robin Cook zijn verkrijgbaar in alle boekhandels en online onder andere bij www.ako.nl

© Foto: beschikbaar gesteld door uitgeverij A.W. Bruna (gebruikt met toestemming)


Wil je reageren op dit interview?
Dat kan op het forum van Ezzulia, waar apart topic is aangemaakt voor reacties op dit interview. Of voor een discussie over de boeken van Robin Cook.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 

[11 december 2007]

 

Terug naar boven

Back to top