Skip to: site menu | section menu | main content

 

Currently viewing: www.ezzulia.nl » Kort & Krachtig 

 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

KORT & KRACHTIG
Tess Gerritsen

Een Ezzulia interview


18 oktober 2007 | Tess Gerritsen (San Diego, 1953) is van Chinese afkomst maar woont al haar hele leven in Amerika. Ze studeerde aan de Stanford Universiteit en behaalde daar in 1979 haar basisartsdiploma. Na haar specialisatie werkte ze op Hawaiï als internist. Toen ze zwanger werd van haar eerste kind begon ze te schrijven. Aanvankelijk alleen maar romantische thrillers maar toen haar eerste medische thriller een groot succes werd, heeft ze zich hier volledig op toegespitst.

In 2002 begon Gerritsen aan een serie met Jane Rizzoli en Maura Isles als vaste hoofdpersonen. Hiermee groeide ze uit tot één van de meest succesvolle thrillerauteur van Amerika.

Onlangs verscheen haar nieuwste boek in vertaling: De Mefisto Club.

 


"Wanneer ik over Maura Isles schrijf, dan schrijf ik over mijzelf"


Wat zijn de ingrediënten voor een goed boek binnen jouw genre?

Het meest belangrijke ingrediënt is een personage met problemen, een personage waar je om geeft en in wie je jezelf kan verplaatsen. Dit is belangrijk in ieder genre. Bij thrillers is het probleem alleen levensbedreigend. Ik probeer tevens onderwerpen te behandelen die mij fascineren. In De Mefisto Club bijvoorbeeld staan eeuwenoude legenden over demonen centraal. Ik ben gek op geschiedenis en archeologie en daar gaat De Mefisto Club dan ook over.
 

Is schrijven je hoofdberoep of doe je daarnaast nog iets anders?

Ik leef van het schrijven van boeken. En daar kan ik zéér goed van rondkomen.
 

Hoeveel boeken lees je zelf per jaar?

Ik lees ongeveer honderd boeken per jaar. Veel daarvan krijg ik van uitgeverijen die nieuwsgierig zijn naar mijn mening. Het laatste boek dat ik heb gelezen is The Mummy Congress, een non-fictie boek over wetenschappers die zich hebben gespecialiseerd in het bestuderen van mummies. Leuk om te vermelden is dat Nederland veel mummies heeft, vooral in een museum in Assen.
 

Wie is jouw favoriete auteur? 

Mijn favoriete auteur is Barbara Kingsolver en ik had haar boek over Afrika, The Poinsonwood Bible, graag zelf geschreven.
 

Wat is het mooiste, vreemdste of meest opmerkelijke dat je als auteur hebt meegemaakt?

Het vreemdste dat mij ooit is overkomen was tijdens mijn promotietournee voor De Chirurg, het boek over een seriemoordenaar die vrouwen opensnijdt en de vrouwelijke organen verwijdert terwijl zijn slachtoffers nog steeds leven. Een man kwam tijdens een signeersessie naar mij toe en bedankte mij voor het schrijven van dit boek. Het bleek dat ik zijn meest geheime fantasieën op papier had gezet! De man zag er gewoontjes en vriendelijk uit en het deed mij beseffen dat zelfs “gewone” mensen angstaanjagende gedachten hebben.
 

Wilde je altijd al auteur worden? En wanneer en waarom nam je die beslissing?

Ik wilde al auteur worden vanaf het moment dat ik kon lezen. Ik schreef mijn eerste “boek” toen ik zeven jaar was. Maar ik begon pas serieus te schrijven toen ik in een ziekenhuis werkte als medisch student.
 

Aan welke kritiek hecht je meer waarde: van je lezers of van recensenten?

Ik ben gevoelig voor alle vormen van kritiek, ongeacht van wie het komt. Recensenten hebben alleen veel meer macht en wanneer zij een boek bekritiseren, wordt het doorgaans door veel mensen gezien.
 

Wat is belangrijker: de plot van een boek of de karakters in een verhaal?

Ik denk dat de personages het meest belangrijk zijn. Zelfs een geweldig plot kan een boek niet redden als je geen binding met de personages hebt. Maar als de hoofdpersonen je aanspreken, dan wil je ze overal naartoe volgen.
 

Is één van de hoofdpersonen in jouw boeken autobiografisch?

Maura Isles lijkt heel erg op mij. We hebben hetzelfde karakter en dezelfde hebbelijkheden en onhebbelijkheden. Ik gebruik steeds veel details uit mijn eigen leven om haar vorm te geven. We studeerden allebei af aan de universiteit van Stanford, we hebben allebei antropologie gestudeerd, we houden van dezelfde wijn, lezen dezelfde tijdschriften en kijken naar dezelfde televisiezenders. Wanneer ik over Isles schrijf, dan schrijf ik in feite over mijzelf.
 

Waar maak jij je op dit moment druk over?

Ik maak mij doorlopend zorgen om mijn kinderen. Of ze wel veilig en gelukkig zijn. Zelfs nu ze allemaal al volwassen zijn. Dat zal wel nooit meer overgaan.
 


De Mefisto Club
Auteur: Tess Gerritsen
Oorspronkelijke titel: The Mephisto Club
Uitgeverij The House Of Books
ISBN: 978 90 443 1974 3
Paperback
Prijs: € 16,90

P E C C A V I
Dit Latijnse woord is in bloed gekrast op de plek waar een jonge vrouw op nietsontziende wijze is vermoord: IK HEB GEZONDIGD. Het is bedoeld als een kerstgroet en jaagt patholoog-anatoom Maura Isles en rechercheur Jane Rizzoli de stuipen op het lijf. Algauw brengen ze het slachtoffer in verband met de controversiële psychiater Joyce O'Donnell, lid van een sinistere groep die zich de Mefisto Club noemt.

Op Beacon Hill wijden de aanhangers van de Club zich aan de analyse van het kwaad. Kan het wetenschappelijk worden verklaard? Met behulp van mysterieuze religieuze symboliek proberen ze een verbijsterende theorie te bewijzen: Satan is onder ons. Maura en Jane raken verwikkeld in de angstaanjagendste zaak van hun carrière en gaan de confrontatie aan met een boosaardige vijand - wiens werk nog maar net is begonnen...  

 

Kijk voor meer Tess Gerritsen ook op De Boekenplank.

 


Wil je reageren op dit interview?

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor de discussie over de boeken van Tess Gerritsen.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.
 


Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij. Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


 

 

 

 

Terug naar boven