Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Kort & Krachtig

De Kort & Krachtig interviews zijn eigendom van www.ezzulia.nl en een aantal worden - met toestemming en onder bronvermelding - ook geplaatst in de dinsdag editie van het dagblad SP!TS  en op de website van www.ako.nl

spits

ako

Interviews 

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij.
Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


Kort & Krachtig: Craig Russell

 

 

 

 

 

 

 

Craig Russell (1956) werd - net als Ian Rankin - geboren in Fife, Schotland. Hij is auteur van de reeds in twintig landen verschenen bestsellerserie over inspecteur Jan Fabel, waarvan onlangs met De Kleur van Verraad het derde deel is verschenen. Voordat Russell fulltime ging schrijven werkte hij bij de politie en bij een reclamebureau. De auteur is al jarenlang zeer geïnteresseerd in de Duitse taal, cultuur en de naoorlogse Duitse geschiedenis. Hij liep anderhalf jaar stage bij de politie van Hamburg, de stad waarin zijn thrillers zich afspelen.

 

"Schrijven is wat ik doe, wat ik ben..."

 

1. Wat zijn de ingrediënten voor een goed boek binnen jouw genre?
In Engeland is het genre van misdaadromans heel breed. Er is een enorme variatie in stijl en vorm waarin de boeken zijn geschreven. Maar er zijn een aantal dingen die in mijn ogen essentieel zijn: een centrale hoofdpersoon of meerdere karakters waar de lezer echt om geeft; een intrigerende plaats, thema of omgeving; een aantrekkelijk verhaal dat ervoor zorgt dat je elke pagina zo snel mogelijk om wilt slaan om verder te lezen.

2. Is schrijven je hoofdberoep of doe je daarnaast nog iets anders?
Ik ben al zeven jaar fulltime en professioneel schrijver. De laatste vier jaar daarvan heb ik alleen misdaadromans geschreven. Schrijven is wat ik doe, wat ik ben en ik zou niets anders willen doen.

3. Hoeveel boeken lees je zelf (ongeveer) per jaar? Wat was de laatste en wat vond je daarvan?
Dat is een lastige vraag… Ik heb geen idee! Tussen het schrijven van mijn boeken door lees ik absoluut, maar als ik aan een boek werk, lees ik eigenlijk bijna alleen maar researchmateriaal. Ik lees niet zo heel veel misdaadboeken, behalve Raymond Chandler, Ross MacDonald en sinds kort ook Patricia Highsmith. Afgelopen week las ik nog The Talented Mr. Ripley van Highsmith. Fantastisch.

4. Wie is jouw favoriete auteur? En welk boek zou je zelf graag geschreven willen hebben? En waarom?
Dat is al weer zo’n lastige vraag. Ik heb niet één favoriete auteur namelijk. George Orwell, Heinrich Böll, Gunter Grass, Edgar Allan Poe, Anton Chekov, Raymond Chandler en Guy de Maupassant scoren allemaal even hoog.

5. Wat is het mooiste, vreemdste of meest opmerkelijke dat je als auteur hebt meegemaakt?
Ik denk dat mijn mooiste moment toch wel was toen ik de Polizeistern kreeg uitgereikt van de Hamburgse politie. Echt een geweldige eer.

6. Wilde je altijd al auteur worden? En wanneer en waarom nam je die beslissing?
Al zo lang als ik me kan heugen wilde ik schrijver worden. Mijn eerste succesje behaalde ik op mijn negende. Ik won toen een nationale korteverhalenwedstrijd voor kinderen.

7. Aan welke kritiek hecht je meer waarde: van je lezers of van recensenten?
Negatieve kritieken laat ik langs mijn rug afglijden. Ik krijg zo veel positieve reacties van lezers. Dat zijn de mensen waar ik het allemaal voor doe. Ik voel me altijd zeer vereerd als een lezer de tijd neemt om me te schrijven dat ze van mijn boeken genoten hebben.

8. Wat is belangrijker: de plot van een boek of de karakters in een verhaal. En waarom?
Voor mij zijn plot en hoofdpersonen even belangrijk: sterke karakters waar de lezer zich mee kan identificeren en een plotlijn die ze uitdaagt en op scherp zet.

9. Is één van de hoofdpersonen in jouw boeken autobiografisch? Welk personage spreekt je het meeste aan?
Fabel en Anna Wolff vind ik erg leuk. Fabel lijkt wel een beetje op me, zeker als het gaat om de visie op modern politiewerk. Eén van de hoofdpersonen in De Kleur van Verraad is fysiek op mij gebaseerd, maar heeft niks weg van mijn eigen karakter.

10. Waar lig jij 's nachts wakker van?
Mijn kinderen.

Bibliografie Craig Russell:
2005: Adelaarsbloed
2006: Broeder Grimm
2007: De Kleur van Verraad

De Kleur van Verraad: Met doorgesneden keel en gescalpeerd ligt milieuactivist Hauser in zijn badkuip. Zijn met rode verf gekleurde haardos ligt even verderop. Een buurman betrapt een vrouw die bezig is de plaats delict grondig schoon te maken. Ze wordt in hechtenis genomen en verhoord. Hoofdinspecteur Jan Fabel leidt het onderzoek naar deze op het eerste gezicht eenvoudige moord. Wanneer na enkele dagen opnieuw iemand wordt vermoord én gescalpeerd, moet Fabel de vrouw echter laten gaan. Kort daarna wordt een derde lijk gevonden van 'de Hamburgse Haarsnijder', zoals de moordenaar door de pers inmiddels wordt genoemd. Het spoor loopt wederom dood. Wat hebben de slachtoffers gemeen? Terwijl de druk op Fabel en zijn team toeneemt, doemt een zaak uit het verleden op. Een zaak waarbij verdeeldheid binnen de Rote Armee Fraktion een dodelijke rol speelde. Is rood de kleur van verraad?

Website Craig Russell: http://www.craigrussell.com/
Website uitgeverij Fontein: http://www.uitgeverijdefontein.nl/


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De boeken van Craig Russell zijn verkrijgbaar in alle boekhandels en online onder andere bij www.ako.nl

© Foto: Beschikbaar gesteld uitgeverij De Fontein (gebruikt met toestemming)

 

Wil je reageren op dit interview?
Dat kan op het forum van Ezzulia, waar apart topic is aangemaakt voor reacties op dit interview. Of voor een discussie over de boeken van Craig Russell.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 

[22 oktober 2007]

 

Terug naar boven

Back to top